Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε ισχυρή ανάπτυξη η Σπανός ΑΒΕΕΤ - Μπαίνει στη Μ.Ανατολή

Οι εξαγωγές της Σπανός προς όλες σχεδόν της ευρωπαϊκές χώρες αντιστοιχούν περίπου στο 95% του τζίρου της - Νέα επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ

Με ρυθμό ανάπτυξης 30%, έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους η εξαγωγική εταιρεία μεταποίησης και εμπορίας ρυζιού της Θεσσαλονίκης Σπανός ΑΒΕΕΤ, η οποία ετοιμάζει την είσοδό της στις αγορές της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, οι εξαγωγές της Σπανός αντιστοιχούν περίπου στο 95% του τζίρου της και κατευθύνονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με σημαντικότερους πελάτες την Αγγλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Όπως εξηγεί η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας Μαρία Σπανού, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων παρά τα προβλήματα που δημιούργησαν σε επίπεδο καθημερινής λειτουργίας και ρευστότητας δεν είχαν επίπτωση στην παραγωγική δραστηριότητά της, δεδομένου ότι η πρώτη ύλη της είναι αποκλειστικά ελληνική προερχόμενη από τους ορυζώνες της Θεσσαλονίκης. «Ειδικά στην αρχή της τραπεζικής αργίας, εισπράξαμε μεγάλη ανησυχία από τους πελάτες μας στο εξωτερικό.

Οι παραγγελίες όμως εκτελέστηκαν κανονικά και η κατάσταση ομαλοποιήθηκε πολύ γρήγορα. Οι δυσκολίες εντοπίζονται σε επίπεδο ρευστότητας λόγω της απαίτησης των προμηθευτών να πληρώνονται τοις μετρητοίς, κάτι που ισχύει και για τα ναύλα. Παρότι εμείς καταφέρνουμε να αντιπαρερχόμαστε τα προβλήματα, πρόκειται για μία κατάσταση που πρέπει να τελειώσει γρήγορα, καθώς μόνο ζημία επιφέρει στην πραγματική οικονομία», προσθέτει η ίδια.

Η Σπανός, που έκλεισε τη χρήση του 2014 με κερδοφορία και αύξηση κύκλου εργασιών κατά 5%, στα 8,535 εκατ. ευρώ, σχεδιάζει για το τέλος του 2015 άνοιγμα στις αγορές της Μέσης Ανατολής προωθώντας το μεσόσπερμο ρύζι, την ποικιλία δηλαδή που ταιριάζει στις τοπικές καταναλωτικές συνήθειες.

Στον άμεσο σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η συνεργασία με Ελληνες παραγωγούς για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας ρυζιού που εκτιμάται ότι θα έχει μεγάλη απήχηση στην ευρωπαϊκή αγορά, ενώ ήδη από τον Μάιο του 2014 η βιομηχανία συμμετέχει στο πρόγραμμα συμβολαιακής γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι κτηριακές εγκαταστάσεις της Σπανός στη Σίνδο Θεσσαλονίκης καταλαμβάνουν έκταση 6.500 τ.μ., επί οικοπέδου 21 στρεμμάτων, με δυνατότητα αποθήκευσης 15.000 τόνων.

Η Σπανός δραστηριοποιείται και στην εμπορία ακατέργαστων δημητριακών, έχοντας αγοράσει από το 2008 έναν μύλο στον Προβατώνα Εβρου που χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως αποθηκευτικός χώρος συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο περί τους 20.000 τόνους σκληρού σιταριού.

Μάλιστα, η εταιρεία υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο ύψους 2 εκατ. ευρώ για την ενεργοποίηση του μύλου και την παραγωγή σιμιγδαλιού, το οποίο επρόκειτο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2015, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών στην ελληνική αγορά η ολοκλήρωσή του μεταφέρεται για τα μέσα του 2016.