Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σε δίκη δύο αντιστασιακοί της Χούντας για προσβολή της μνήμης Χρυσοχόου

Δύο μέλη του ΣΦΕΑ 1967-1974 δικάζονται τη Δευτέρα μετά την αγωγή των απογόνων Χρυσοχόου στη γνωστή υπόθεση μετονομασίας της οδού Αλμπέρου Ναρ

Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης εκδικάζεται τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου η αγωγή των απογόνων του Αθανάσιου Χρυσοχόου - φρούραρχου Θεσσαλονίκης και Γενικού Διοικητή Μακεδονίας κατά την περίοδο της Κατοχής - για «προσβολή μνήμης νεκρού» κατά των μελών του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, Αλέκου Γρίμπα και Σπύρου Σακέτα, ενώ η αγωγή κατά του επίσης μέλους του Συνδέσμου και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλου Μηταφίδη θα «εκδικαστεί κατά την ειδική διαδικασία των περιουσιακών διαφορών από δημοσιεύματα» - σύμφωνα με το κλητήριο θέσπισμα.

Η αγωγή εκδικάζεται μετά την ακύρωση της μετονομασίας της οδού Αθ. Χρυσοχόου σε Αλμπέρτου Ναρ από το Διοικητικό Εφετείο Θεσσαλονίκης, εναντίον της οποίας έχουν ήδη καταθέσει έφεση στο ΣτΕ οι εναγόμενοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΦΕΑ, «οι απόγονοι του στρατηγού Αθανάσιου Χρυσοχόου, άσκησαν την αγωγή με την κατηγορία ότι οι Αλ. Γρίμπας και Σπ. Σακέτας με ανοικτή επιστολή τους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης που ανάρτησε ο τρίτος στο διαδίκτυο, συκοφάντησαν και δυσφήμησαν τον πατέρα τους: Ως συνεργάτη των ναζιστικών κατοχικών δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες τον διόρισαν Φρούραρχο της πόλης και Γενικό Διοικητή Μακεδονίας. Ως ‘δεξί χέρι’ και υπερασπιστή του Ναζί, δήμιου της Θεσσαλονίκης, Μαξ Μέρτεν στο Ειδικό Δικαστήριο Εγκληματιών Πολέμου το 1959. Ως επίορκο ανώτατο αξιωματικό που, αντί να αντισταθεί στους κατακτητές, εντασσόμενος είτε στον Ελληνικό Στρατό της Μέσης Ανατολής είτε στις δυνάμεις της Εθνικής Αντίστασης, όπως έπραξε η πλειοψηφία των μονίμων αξιωματικών, επέλεξε να αναλάβει αξιώματα στο καθεστώς της Κατοχής. Ότι, ακόμη, υπηρέτησε τον εχθρό, αναμείχθηκε και ανέχθηκε τα εγκλήματά του, με τον αφανισμό του 1/5 του πληθυσμού της πόλης - με την εξόντωση των εβραϊκής καταγωγής συμπολιτών μας στα καταναγκαστικά έργα και στα χιτλερικά στρατόπεδα θανάτου - με τις εκτελέσεις 1500 αντιστασιακών και πολιτών στο Επταπύργιο και το στρατόπεδο Παύλου Μελά, με τους χιλιάδες θανάτους από πείνα».

«Η αγωγή αυτή πέραν του προκλητικού της χαρακτήρα - ζητούν ποσό 600.000 ευρώ επ’ απειλή προσωπικής κράτησης! - έχει και ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό, διότι στρέφεται κατά τριών δεσμωτών της Χούντας- αλλά ταυτοχρόνως και παιδιών αντιστασιακών της Κατοχής: ο σιδηροδρομικός πατέρας του Αλέξανδρου Γρίμπα εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, ενώ του Σπύρου Σακέττα ήταν ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού και των δυνάμεων του ΕΛΑΣ που απελευθέρωσαν τη Θεσσαλονίκη στις 30 -10-1944.

Έτσι η αγωγή τους δικαίως μπορεί να χαρακτηριστεί ως μια ακόμα απόπειρα προσβολής της ιστορικής μνήμης, μέσα στο γενικότερο διεθνές κλίμα αναθεώρησης της Ιστορίας και της αντιφασιστικής νίκης: άρνηση του Ολοκαυτώματος, εξίσωση ναζισμού – κομμουνισμού, μετατροπή των θυτών σε θύματα, όπως στην περίπτωση των δοσιλογικών Ταγμάτων Ασφαλείας - τη στιγμή μάλιστα που η χώρα μας διεκδικεί την απόδοση των γερμανικών οφειλών και την αποζημίωση των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ενόψει μάλιστα της ακροαματικής διαδικασίας της Δευτέρας ο ΣΦΕΑ καλεί τα μέλη του Συνδέσμου και πολίτες της Θεσσαλονίκης να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στις 9 το πρωί στην είσοδο του Δικαστικού Μεγάρου.