Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Σχέδιο για φιλοξενία 1.500 προσφύγων σε ξενοδοχεία

Σύσκεψη στο δημαρχείο παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων δήμων για το πρόγραμμα φιλοξενίας μεταναστών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Γκάζι πατούν οι δήμοι της Θεσσαλονίκης προκειμένου να κατατεθεί το επόμενο διάστημα μία κοινή πρόταση χρηματοδότησης στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τις θέσεις υποδοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης μπορεί να υποστηρίξει περίπου 1.000 – 1.500 θέσεις υποδοχής – από τις 20.000 σε όλη τη χώρα - για υποψηφίους προς μετεγκατάσταση και άλλους αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι θέσεις αυτές που θα καλύπτουν στέγαση, σίτιση και ψυχοκοινωνική στήριξη, θα είναι  υπό τη μορφή ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών.

Σήμερα στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων δήμων με επικεφαλής της αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα ώστε να υπάρξει ενημέρωση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης για το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους Νεάπολης – Συκεών, Δέλτα, Χαλκηδόνα, Καλαμαριάς και Θέρμης, καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Πρόνοιας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κεντρικής Μακεδονίας Χάρης Αηδονόπουλος, μέλη από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις Praskis και Άρσις, οι Γιατροί του Κόσμου, Ελληνικό Συμβούλιο Προσφύγων, Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι δήμοι έχουν διορία έως την ερχόμενη Τετάρτη να δηλώσουν εάν επιθυμούν ή όχι να συμμετάσχουν σε ένα κοινό εταιρικό σχήμα, μέσω του οποίου θα υποβληθεί η πρόταση στην Ύπατη Αρμοστεία για συγκεκριμένο αριθμό σχέσεων. Το επόμενο βήμα είναι έως την Παρασκευή να μορφοποιηθεί και υποβληθεί επίσημα η πρόταση ενιαία.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλυψώ Γούλα, ευκολότερη και άμεση λύση για τη στέγαση είναι φιλοξενία των προσφύγων σε δωμάτια ξενοδοχείων. «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ο χρόνος τρέχει και θέλουμε να προχωρήσουμε την πρόταση στην Ύπατη Αρμοστεία. Όσο πιο γρήγορα υποβληθεί το σχέδιο, ώστε να εγκριθεί και να ξεκινήσει η χρηματοδότηση, τόσο γρήγορα θα προχωρήσει και η υλοποίησή του» τόνισε η κ. Γούλα, σύμφωνα με την οποία στη σύσκεψη υπήρξε πολύ καλό κλίμα και σύμπνοια μεταξύ των δήμων.

Το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ προβλέπει τη δημιουργία θέσεων υποδοχής υπό τη μορφή ενοικίασης διαμερισμάτων και ξενοδοχείων, κουπονιών για ξενοδοχεία και ανάδοχων οικογενειών, ώστε να δοθεί βοήθεια στους ανθρώπους που αιτούνται διεθνή προστασία στη χώρα. Πρόκειται για 20.000 θέσεις υποδοχής πανελλαδικά, οι οποίες ωστόσο μέσα στα δύο χρόνια μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 66.400 ανθρώπους. Για την υλοποίηση του προγράμματος η Ύπατη Αρμοστεία δέχεται προτάσεις από δήμους και φορείς για το εάν και πόσες θέσεις υποδοχής μπορούν να υποστηρίξουν.