Skip to main content

Thessaloniki Project: Αναζητώντας τη νέα ταυτότητα της Θεσσαλονίκης

Οι 20 που θα μιλήσουν στην εκδήλωση του Thessaloniki Project, το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2017, στις 11 το πρωί στο «Ολύμπιον»

Του Νίκου Ηλιάδη

Οριστικοποιήθηκαν τα ονόματα καθώς και η θεματολογία της πρώτης μεγάλης ανοιχτής εκδήλωσης την οποία διοργανώνει το Thessaloniki Project, η Κίνηση με συντονιστή τον Σπύρο Βούγια.

Θα γίνει το προσεχές Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας», στο «Ολύμπιον». Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης είναι ότι θα έχει πολλούς ομιλητές, συνολικά είκοσι, οι οποίοι θα μιλήσουν για μόλις πέντε λεπτά! Εξ ου και ο τίτλος της εκδήλωσης «20Χ5».

Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Βούγιας «η πόλη είναι σε ένα σημείο καμπής που πρέπει να επινοήσει από την αρχή τον εαυτό της. Στόχος της εκδήλωσης είναι να ακουστούν ιδέες και προτάσεις σχετικά με το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης, σε μια προσπάθεια να ανιχνεύσουμε τη νέα ταυτότητα της πόλης. Επιδίωξή μας είναι να διατυπώσουμε μια νέα αφήγηση για το παρόν και το μέλλον της Θεσσαλονίκης. Να επεξεργαστούμε και να καταθέσουμε νέες ιδέες και προτάσεις για μια αξιοπρεπή καθημερινότητα με ήπια κυκλοφορία, υψηλή αισθητική, καθαρό περιβάλλον, ελεύθερους δημόσιους χώρους και κοινωνική αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με τον κ. Βούγια το επόμενο διάστημα, γύρω στον Φεβρουάριο θα γίνει και δεύτερη ανάλογη εκδήλωση η οποία θα εστιάζει περισσότερο στα θέματα της καθημερινότητας της πόλης (καθαριότητα, πεζοδρόμια, κυκλοφορία κ.λπ.).

Οι 20 «εκλεκτοί Θεσσαλονικείς», ανάμεσά τους επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες, συγκοινωνιολόγοι, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες και εκπρόσωποι φορέων, θα μιλήσουν για τη δουλειά τους και τη σχέση και την επίδρασή της στην πόλη. «Έτσι θα διαμορφωθεί σταδιακά ένα παζλ που θα σκιαγραφεί, αδρά στην αρχή, πιο καθαρά αργότερα, το σημερινό πρόσωπο της Θεσσαλονίκης, μέσα στο πλαίσιο της κρίσης αλλά και της μεταμνημονιακής προοπτικής», επισημαίνει ο κ. Βούγιας.

Η συγκρότηση του Thessaloniki Project αποφασίστηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου, σε συνάντηση περίπου 30 ατόμων η οποία έγινε στο Μπαζάρ.  

Αναλυτικά οι ομιλητές ανά ενότητα και θεματική, στην εκδήλωση του Σαββάτου είναι οι εξής:

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΉ
1. «Το τέλος της παλιάς μας πόλης», ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ, Αρχιτέκτων, Διευθυντής του Πολιτιστικού κέντρου Θεσσαλονίκης του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.
2. «Μια πόλη που ζει, μια πόλη για να ζεις», ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΜΙΧΟΣ, Πολεοδόμος, Χωροτάκτης.
3. «Η Θεσσαλονίκη χωρίς τίτλους και χωρίς επετείους», ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΛΩΝΑΣ, Αρχιτέκτων, Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
4. «Η σχέση πόλης και λιμανιού: Εμπειρίες και προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη», ΣΩΤΗΡΗΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ, Συντονιστής Κοινοπραξίας  DIEP GmbH-Terminal Link SAS-BELTERRA Investments Ltd.
5. «Η Θεσσαλονίκη και η Διεθνής Έκθεση: Βλέποντας μπροστά με τις νέες τεχνολογίες», ΤΑΣΟΣ ΤΖΗΚΑΣ, Πρόεδρος Δ.Σ. ΔΕΘ-Hellexpo, Πρόεδρος ΣΕΠΕ.
6. «Η δύναμη των συναντήσεων», ΕΦΗ ΚΟΥΔΕΛΗ, Διευθύντρια Thess Convention Bureau.
7. «Επιχειρηματικότητα στο Λονδίνο και τη Θεσσαλονίκη: Μια ανάρμοστη σύγκριση», ΝΙΚΟΣ ΝΥΦΟΥΔΗΣ, Επιχειρηματίας.

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
8. «Εδώ Θεσσαλονίκη», ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ, Αρχιτέκτων.
9. «Ανάμεσα στην πόλη και τη θάλασσα: Η πεζοδρόμηση της παλιάς παραλίας», ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ,  Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής ΑΠΘ.
10. «Η αστική θαλάσσια συγκοινωνία σε σημείο καμπής», ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΡΑΡΗΓΑ, Διευθύντρια Ανάπτυξης Έργων ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
11. «Πόλεις μηδενικών αποβλήτων;», ΣΠΥΡΟΣ ΣΤΕΚΟΥΛΗΣ, π. μέλος Δ.Σ. Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.
12. «Ανήκειν. Βαρίδιο ή εφαλτήριο;», ΑΡΙΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Αρχιτέκτων.

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΤΕΧΝΕΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΕΣΑ
13. «Συνδιαχείρηση πολιτισμικού κεφαλαίου: το παράδειγμα των Μουσείων και της Βiennale Θεσσαλονίκης», ΣΥΡΑΓΩ ΤΣΙΑΡΑ, Διευθύντρια Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
14. «Το Κ.Θ.Β.Ε. σήμερα», ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΑ, Αν. Καλλιτεχνική διευθύντρια Κ.Θ.Β.Ε.
15. «Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: 7 στιγμιότυπα», ΘΩΜΑΣ ΛΙΝΑΡΑΣ, Συνεργάτης Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
16. «Η ποίηση γυμνή: μια δράση πολιτισμού», ΤΕΛΟΣ ΦΙΛΛΗΣ,  Συγγραφέας.
17. «Ψυχική ανθεκτικότητα»: ανθεκτικοί σε όλα;», ΛΙΑ ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ,  Ψυχολόγος.
18. «Το επίκαιρο Bauhaus», ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΛΙΑΔΗΜΑΣ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Semiotik».
19. «Ένα εκ προμελέτης έγκλημα, χωρίς ποινικές συνέπειες», ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΣΑΒΒΑΚΗΣ, Δημοσιογράφος, υπ. Διδάκτωρ Α.Π.Θ.
20. «Εφάμιλλο του Ευρωπαϊκού!», ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΟΥΣΑΜΟΓΛΟΥ, Εξάρχων Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.