Skip to main content

Thessaloniki Project: 20... πεντάρια για το μέλλον της Θεσσαλονίκης

Είκοσι προτάσεις για την αλλαγή ταυτότητας της πόλης από την κίνηση του Σπύρου Βούγια, με το «20Χ5» - Άλλες δύο ανάλογες εκδηλώσεις μέσα στο 2018

του Νίκου Ηλιάδη

«Για να αλλάξεις την πόλη θα πρέπει προηγουμένως να τη γνωρίζεις καλά, να έχεις μια πολύ καθαρή εικόνα για αυτήν».

Με τη φράση αυτή ο συντονιστής της κίνησης «Thessaloniki Project» Σπύρος Βούγιας περιέγραψε τον χαρακτήρα της σημερινής εκδήλωσης «20Χ5» την οποία διοργανώνει η κίνηση.

Σε αυτήν, 20 ομιλητές, διακεκριμένοι ο καθένας στον τομέα του, περιέγραψαν στη διάρκεια ενός πενταλέπτου διάφορες πτυχές της ζωής της πόλης, της φυσιογνωμίας της και της ιστορίας της. Οι εισηγήσεις αφορούσαν την ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα, τον δημόσιο χώρο, την ανακύκλωση, την κυκλοφορία, τον πολιτισμό, τις τέχνες, τα κοινωνικά μέσα, την ιστορία, την πολεοδομία και την αρχιτεκτονική.

Όπως εξήγησε ο κ. Βούγιας, πολλές ακόμη σημαντικές ενότητες που αφορούν στη Θεσσαλονίκη έμειναν εκτός της ατζέντας της σημερινής εκδήλωσης, όπως για παράδειγμα οι δημόσιες συγκοινωνίες, οι νέες μορφές επιχειρηματικότητας και άλλα. Για τον λόγο αυτό, όπως επισήμανε, το Thessaloniki Project, μετά την πρώτη σημερινή εκδήλωση, θα διοργανώσει άλλες, τουλάχιστον δύο, ανάλογες, γύρω στον Φεβρουάριο με Μάρτιο η επόμενη και το καλοκαίρι η τρίτη.

Όσον αφορά τους στόχους της κίνησης, ο συντονιστής της απέφυγε να μιλήσει ευθέως για μετεξέλιξή της σε δημοτική παράταξη. Είπε ότι ο ρόλος που θα έχει στα δημοτικά πράγματα θα κριθεί στην πορεία, υπογραμμίζοντας ότι «εύχομαι το Project να παίξει σημαντικό ρόλο στο μέλλον της πόλης» και σημειώνοντας πως θα ήταν ευχής έργο τα 20 «πεντάρια» να είναι η αρχή για σημαντικές αλλαγές στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση έγινε στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» του Ολύμπιον και, μεταξύ άλλων, παρευρέθησαν ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μαγκριώτης.