Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς το έσκασαν από το Μεταγωγών οι 2 σκληροί κρατούμενοι

Ο ένας από τους δύο δραπέτες το 2009 είχε δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη βενζινάδικου στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης στο ύψος του Ωραιόκαστρου.

Σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσουν τους δύο δραπέτες, αλβανικής καταγωγής, έχουν αποδυθεί οι αστυνομικές αρχές της Θεσσαλονίκης από νωρίς το πρωί.

Οι δύο άντρες βρέθηκαν χθες στο Μεταγωγών Θεσσαλονίκης μετά από απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης για μεταφορά τους σε άλλο σωφρονιστικό κατάστημα. Συγκεκριμένα, ο ένας από τη Λάρισα πήγαινε στη Νιγρίτα και ο δεύτερος από την Κοζάνη στο Δομοκό. Κατά τη μεταφορά τους έμειναν ένα βράδυ στη Θεσσαλονίκη, όπου κατάφεραν τα ξημερώματα να αποδράσουν κάτω από τη μύτη των αστυνομικών, που ήταν βάρδια.

Ο ένας από τους δύο δραπέτες, ο 42χρονος χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σκληρός, καθώς το 2009 είχε δολοφονήσει τον ιδιοκτήτη βενζινάδικου στην περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης στο ύψος του Ωραιοκάστρου. Ένα μήνα αργότερα στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη απέναντι από το σιδηροδρομικό σταθμό, δε δίστασε να πυροβολήσει αστυνομικό, ο οποίος τελικά σώθηκε χάρη στο αλεξίσφαιρο. Ο 42χρονος εξέτιε ποινή ισοβίων δεσμών και πολυετή κάθειρξη. Ο δεύτερος δραπέτης, ένας 33χρονος είχε καταδικαστεί για υποθέσεις ναρκωτικών σε πολυετή κάθειρξη.

Αρχικά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο τους πριόνισαν το κάγκελο του παραθύρου που ήταν στο κελί τους. Πήδηξαν κάτω και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν κουβέρτες για να περάσουν τα συρματοπλέγματα της εσωτερικής περίφραξης. Στην συνέχεια χάθηκαν μέσα στους δρόμους της πόλης.

Την ώρα του περιστατικού στη Διεύθυνση Μεταγωγών, ήταν πέντε αστυνομικοί, ένας αξιωματικός υπηρεσίας και τέσσερις φρουροί. Σύμφωνα με το νόμο, εάν οι συγκεκριμένοι αστυνομικοί καταφέρουν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τους δύο δραπέτες, δε διώκονται.

Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σχηματίστηκαν δικογραφίες και ξεκίνησε αστυνομική προανάκριση για να διαπιστωθούν τα αίτια και οι συνθήκες της απόδρασης. Η δικογραφία που σχηματίστηκε αφορά το αδίκημα της απόδρασης για τους δύο δραπέτες και ελευθέρωσης φυλακισμένου σε βάρος των αστυνομικών που ήταν υπεύθυνοι για τη φύλαξη τους. 

Επίσης, ερευνάται και η εμπλοκή άλλων τριών κρατουμένων που ήταν στο ίδιο κελί με τους δραπέτες και οι οποίοι παρέμειναν στο σημείο και δε δραπέτευσαν. Αναμένεται να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετούνται αδικήματα σε βάρος τους, όπως η συνέργεια στην απόδραση και οποιαδήποτε άλλη πράξη.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, κατ' εντολή της εισαγγελέως πρόκειται να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις από τους αστυνομικούς που είχαν βάρδια.