Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Πώς σχολίασαν Φάμελλος - Μπόλαρης την απόφαση ΣτΕ (vids)

Τι είπαν τα δύο στελέχη της κυβέρνησης για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά

Την πρόθεση της κυβέρνησης να συνεχίσει ακάθεκτη τον «αγώνα» κατά της «ανομίας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο» της χώρας, επιβεβαίωσαν οι Σωκράτης Φάμελλος και Μάρκος Μπόλαρης, σχολιάζοντας από τη Θεσσαλονίκη, όπου παρευρέθησαν για τη μαθητική παρέλαση, εν όψει της επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την απόφαση του ΣτΕ να κρίνει αντισυνταγματικό τον νόμο Παππά, για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης, κι αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη για τις γιορτές της απελευθέρωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μπόλαρης, σημείωσε: «Το ζητούμενο για τον λαό είναι η λειτουργία κράτους δικαίου και αυτό σημαίνει σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους. Άρα, σημαίνει λειτουργία της συνταγματικής επιταγής για την ισότητα των πολιτών, σημαίνει σεβασμός στο δημόσιο συμφέρον, σημαίνει σεβασμό στο δημόσιο χρήμα».

«Είναι γνωστό», συνέχισε ο κ. Μπόλαρης, «ότι τα προηγούμενα 27 χρόνια, οι συνταγματικές επιταγές και το κράτος δικαίου, σε ό,τι αφορά τη χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων, δεν εφαρμόστηκε. Η Κυβέρνηση παρεμβαίνει με λαϊκή εντολή ώστε να εφαρμόζεται το Σύνταγμα και οι νόμοι. Οι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι πάντα σεβαστές, και η εντολή του λαού για να υπάρχει κράτος δικαίου και εφαρμογή του Συντάγματος και του Νόμου, άρα προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος, του δημοσίου ταμείου, ισχύει».

«Είμαστε παρόντες, ο αγώνας συνεχίζεται», κατέληξε με νόημα ο αναπληρωτής υπουργός.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, κ. Φάμελλος, επισήμανε ότι, για την κυβέρνηση, «παραμένει ίδιος ο στόχος, δεν αλλάζουμε στόχο, ελπίζω και η αντιπολίτευση τώρα να έρθει στο ΕΣΡ».

«Αυτή μην τυχόν αλλάξει στόχο και τακτική. Γιατί, μήπως, ο στόχος της είναι μόνο το παλιό και όχι το καινούργιο και το δίκαιο;», διερωτήθηκε.

«Δεν αντιστοιχεί έκπληξη στην απόφαση του ΣτΕ. Αντιστοιχεί κρίση και αντιμετώπιση», πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Εμείς, ως κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε δύο πυλώνες: το ένα είναι η διάθεση των πολιτών να υπάρξει αποκατάσταση της νομιμότητας στο τηλεοπτικό πεδίο, να είναι δίκαιο, να υπάρχουν άδειες και κανόνες, και το δεύτερο είναι η πρόβλεψη του Συντάγματος.

»Τα δύο αυτά στηρίγματα, δεν αναιρούνται με την απόφαση του ΣτΕ, θα χρησιμοποιήσουμε τη γνώμη του, θα υπάρχει η διαδικασία αδειοδότησης. Δεν θα γυρίσουμε σε ένα παρελθόν 27 χρόνων, όπου οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν υλοποιούσαν, δεν σέβονταν τη συνταγματική πρόβλεψη, δεν ήθελαν, δεν τολμούσαν.

»Η κοινωνία, όμως, έχει αποφασίσει ότι δεν είναι πια δικό τους θέμα και θέλει άδεια σε αυτό το τοπίο, όπως υπάρχει και στη μικρότερη δραστηριότητα της χώρας μας.
Ερωτηθείς, ωστόσο, εάν ο τρόπος της κυβέρνησης για ρύθμιση του τοπίου ήταν παράδοξος, ο ίδιος είπε ότι διαλέξαμε τον τρόπο που δεν υπήρχε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

»Δεν υπήρχε ούτε η τόλμη ούτε η θέληση για να εφαρμόσουν το Σύνταγμα. Αυτή είναι η διαφορά της σημερινής κυβέρνησης. Ευχαρίστως, να διορθώσουμε ότι χρειάζεται, αλλά η τόλμη και η θέληση να υπάρξει κανόνας και ισονομία υπάρχει, πλέον».

«Θα γυρίσουμε σε ένα προσωρινό καθεστώς, το οποίο προβλέπεται, και με βάση το πλήρες κείμενο της απόφασης του ΣτΕ θα υπάρξει ολοκλήρωση του συγκεκριμένου άρθρου, διότι δεν τροποποιήθηκε από ό,τι φαίνεται καμία πρόβλεψη για το πλήθος των εργαζομένων, για τον εξοπλισμό, για τον πλουραλισμό, αλλά μόνο ένα τμήμα του άρθρου 2. Εμείς θα το λύσουμε», συνέχισε ο ίδιος και τόνισε: «Εξάλλου, το ΣτΕ ήταν αυτό που το 2010 είχε δηλώσει ξεκάθαρα, ότι δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα. Αυτό υλοποιούμε».

Κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχει πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση, ο ίδιος υπογράμμισε: «Υπάρχει καθυστέρηση σε αυτό που η κοινωνία είχε ζητήσει, υπάρχει όμως και εντολή, από ό,τι φαίνεται και από το ΣτΕ, να πάμε σε συγκρότηση του ΕΣΡ άμεσα. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν».

«Μην ξεχνάτε ότι στον διαγωνισμό αυτό πήγαμε, διότι εσκεμένα η αντιπολίτευση εκβίασε την Πολιτεία και δεν συναινούσε σε ένα πλουραλιστικό, ομόφωνο, ανεξάρτητο ΕΣΡ», κατέληξε.