Skip to main content

Καρακώστας:Πιθανό να συνεχιστούν οι σεισμικές δονήσεις στη Θεσσαλονίκη

Τι δηλώνει στη Voria.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας για τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώθηκε χθες δυτικά της πόλης.

Καμία ανησυχία δεν εμπνέει στους σεισμολόγους η χθεσινοβραδινή σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε στην περιοχή δυτικά της Θεσσαλονίκης στα σύνορα με τα νομό Πιερίας, (δείτε εδώ) ενώ υπάρχει περίπτωση οι δονήσεις να συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Όπως δηλώνει στη Voria.gr, ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας, είναι σύνηθες για το συγκεκριμένο σημείο οι εξάρσεις να εκδηλώνονται με πολλές σεισμικές δονήσεις μικρού ή μέτριου μεγέθους που ενδέχεται να διαρκέσουν λίγες ημέρες. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει πως τα τελευταία 100 χρόνια στην περιοχή δεν έχει εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός, παρά μόνο μικροί και μεσαίοι.

Σύμφωνα με τον κ. Καρακώστα, ενδέχεται να ακολουθήσουν μικροί μετασεισμοί, του μεγέθους αυτών που προηγήθηκαν και μικρότερου (σσ 2 έως 3 ρίχτερ) ενώ περιορισμένη είναι η πιθανότητα να εκδηλωθούν σεισμοί αντίστοιχοι της κύριας σεισμικής δόνησης των 4,3 Ρίχτερ.

«Πολύ περιορισμένη είναι η δυνατότητα εκδήλωσης μεγάλης σεισμικής δόνησης», διευκρίνισε ο κ. Καρακώστας.

Σημειώνεται ότι χθες η κύρια σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 00.37 και ήταν 4,3 Ρίχτερ. Προηγήθηκαν μικροί προσεισμοί και μετασεισμοί ο μεγαλύτερος εκ των οποίων σημειώθηκε στις 00.42 και ήταν 3,4 Ρίχτερ.