Skip to main content

Στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων ο Παυλόπουλος (φωτο+vid)

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρέθηκε στη Γέφυρα και παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης

Λίγα λεπτά μετά τις 12:30 έφτασε στο Στρατιωτικό Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων στην ιστορική Γέφυρα δήμου Χαλκηδόνας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις που διοργανώνει η δημοτική αρχή για τον εορτασμό της επετείου της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Η περιοχή της Γέφυρας σημάδεψε την ιστορία της πόλης όταν στις 26 Οκτωβρίου 1912, στο κτήριο όπου στεγάζεται σήμερα το Μουσείο Βαλκανικών Πολέμων και που τότε είχε εγκατασταθεί το Στρατηγείο του Ελληνικού στρατού, διεξήχθησαν οι σκληρές διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της άνευ όρων συνθήκης παράδοσης της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς στους Έλληνες. Η συνθήκη παράδοσης υπογράφηκε στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης από τον Ηπειρώτη Χασάν Ταχσίν Πασά και τους Έλληνες αξιωματικούς.

Κατά την άφιξή του, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς. Στην εκδήλωση συμμετείχαν αρκετοί τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι, με μέλη κάθε ηλικίας ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές. Στον χώρο παραβρέθηκε ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής Ά Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θεόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Αριστείδης Φωκάς και η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Μάρκου. Ακόμη, το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, της εκκλησίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου και ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμης Φωτόπουλος. Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν οι αντιπεριφερειάρχες Αλέξανδρος Θάνος και Κώστας Γιουτίκας.

Σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η καθιερωμένη στεφανιοδρομία από το Μουσείο ΤΟΨΙΝ που θα τερματίσει στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο από εκπρόσωπο του δήμου Χαλκηδόνος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ξεναγήθηκε στο Μουσείο και μετέβη στον Άγιο Αθανάσιο, όπου θα ξεναγηθεί και στον Μακεδονικό Τάφο. Στις 13:45 θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη Τελετή Ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του δήμου Χαλκηδόνος, στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού Συμβουλίου Χαλκηδόνος.