Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παραγράφηκε λόγω καθυστέρησης υπόθεση αθλητικής βίας σε ντέρμπι ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Η πρωτοβάθμια καταδικαστική απόφαση για 23 οπαδούς του ΠΑΟΚ καθαρογράφηκε μόλις οκτώ ημέρες πριν τη δίκη στο Εφετείο - Δεν πρόλαβαν τις προθεσμίες για την παραγραφή

Οι οπαδοί που είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης 5 έως 16 μηνών για τα επεισόδια στο ντέρμπι κυπέλλου ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού τον Μάρτιο του 2016, έμειναν τελικά ατιμώρητοι λόγω καθυστέρησης στις διαδικασίες της δικαιοσύνης. Η πρωτόδικη απόφαση καθυστέρησε να καθαρογραφεί 14 μήνες, με συνέπεια, παρά την επίσπευση των διαδικασιών από την Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, να εισαχθεί μεν η υπόθεση για να δικαστεί στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, όμως λόγω της παραβίασης κατά μία ημέρα των προθεσμιών προβλήθηκε αίτημα ακύρωσης της διαδικασίας που έγινε δεκτό. Έτσι ημερολογιακά χθες η υπόθεση παραγράφηκε λόγω παρέλευσης οκταετίας.

Τα επεισόδια είχαν γίνει στις 2 Μαρτίου 2016 στον ημιτελικό του κυπέλλου στο γήπεδο της Τούμπας. Ο αγώνας διακόπηκε στο 89ο λεπτό λόγω της εισβολής οπαδών. Τότε συνελήφθησαν 15 άτομα που οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο. Ωστόσο οι αστυνομικοί της υπηρεσίας αντιμετώπισης αθλητικής βίας οκτώ μήνες αργότερα ταυτοποίησαν και άλλους εμπλεκόμενους στα επεισόδια. Χρησιμοποιήθηκε υλικό από τις κάμερες του γηπέδου και τότε υποβλήθηκε νέα δικογραφία στην Εισαγγελία. Η υπόθεση όμως δικάστηκε 6 χρόνια αργότερα και ήδη ο χρόνος για την παραγραφή άρχισε να πιέζει. Τότε καταδικάστηκαν 23 άτομα και άλλοι έξι αθωώθηκαν. Εκ των καταδικασθέντων 20 άσκησαν έφεση και σε όλους είχε επιβληθεί η παρεπόμενη ποινή της απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα και να βλέπουν τους αγώνες ποδοσφαίρου στο αστυνομικό τμήμα, που υλοποιήθηκα άμεσα.

Εκείνη η απόφαση, του Δεκεμβρίου 2022, καθαρογράφηκε μόλις πριν λίγες ημέρες, στις 19 Φεβρουαρίου, και τότε η δικογραφία διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Εφετών για προσδιορισμό. Αμέσως κινήθηκαν οι διαδικασίες για να περιληφθεί η υπόθεση σε πινάκιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων. Η μοναδική δικάσιμος που είχε μείνει ήταν της 28ης Φεβρουαρίου. Παρά τη σύντμηση του οκταημέρου για την κλήτευση των κατηγορουμένων, καθώς οι προθεσμίες σε τέτοιες περιπτώσεις προϋποθέτουν 15ήμερο, πάλι παραβιάστηκε το χρονικό όριο κλήτευσης. Και έτσι οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους κατά τη διάρκεια της δίκης προέβαλαν ένσταση ακυρότητας των κλήσεων, που έγινε δεκτή και έτσι η υπόθεση παραγράφηκε στα γρανάζια της καθυστέρησης.

Μετά την παραγραφή εξαφανίζεται η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση για τους 20 κατηγορούμενους που άσκησαν έφεση. Οι ίδιοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται το γήπεδο καθώς δεν ισχύει η παρεπόμενη ποινή της απαγόρευσης παρακολούθησης αγώνων ποδοσφαίρου που θα έληγε τον προσεχή Δεκέμβριο.