Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Παλτό και ζακέτες από τις κουβέρτες της Ειδομένης

Η ΜΚΟ Ναόμι λειτουργεί εργαστήριο, όπου Έλληνες και πρόσφυγες δημιουργούν ρούχα από τις κουβέρτες που έμειναν στην Ειδομένη μετά την εκκένωση της.

Η ετικέτα στη μακριά γκρι ζακέτα, που κρέμεται έξω από το ξύλινο χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της «ΝΑΟΜΙ» πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου, στη γιορτινή Αριστοτέλους, γράφει «Remember Idomeni».

Η «ΝΑΟΜΙ» δεν είναι κάποια διάσημη σχεδιάστρια μόδας, αλλά το όνομα μιας μη κερδοσκοπικής εταιρίας που βοηθά τους πρόσφυγες και το ύφασμα της ζακέτας δεν είναι τίποτα άλλο από ένα κομμάτι κουβέρτας· απ’ αυτές που ζέσταιναν τις αμέτρητες νύχτες των χιλιάδων προσφύγων που πέρασαν από την Ειδομένη, προτού ο άτυπος αυτός καταυλισμός εκκενωθεί.

«Όταν εκκενώθηκε η Ειδομένη είδαμε ότι υπήρχαν πάρα πολλές κουβέρτες. Οι μεγάλες οργανώσεις δεν είχαν τα χρήματα για να τις καθαρίσουν και να τις επαναχρησιμοποιήσουν κι έτσι κάναμε εμείς αυτή τη διαδικασία και στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το ύφασμα για να φτιάξουμε ζακέτες και παλτό, τα οποία χαρίζουμε στον κόσμο αντί μιας κάποιας δωρεάς, προκειμένου να καλυφθούν οι ιατρικές ανάγκες προσφύγων», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δωροθέα Βακάλη, συντονίστρια της «ΝΑΟΜΙ».

Τα μέλη του οικουμενικού εργαστηρίου προσφύγων «ΝΑΟΜΙ» δραστηριοποιούνται από το 2011 στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο, για την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και στο πλαίσιο αυτό λειτουργεί και το εργαστήριό τους, στην οδό Πτολεμαίων, όπου φτιάχνονται με μεγάλη φροντίδα και μεράκι τα παλτό και οι ζακέτες από τις κουβέρτες της Ειδομένης, τσάντες από επαναχρησιμοποιούμενα υλικά, χειροποίητα κοσμήματα και διάφορα άλλα πράγματα.

«Στο εργαστήριό μας έχουμε δέκα θέσεις εργασίας, εξοπλισμό, μία πατρονίστ η οποία σχεδιάζει τις ζακέτες και τα παλτό (σ.σ. διατίθενται δύο μοντέλα για άνδρες και πέντε για γυναίκες) και κάποιους πρόσφυγες από τη Συρία, επαγγελματίες στον χώρο της μόδας, οι οποίοι μας βοηθούν τόσο στη δημιουργία όσο και στο ράψιμο», εξηγεί η κ. Βακάλη.

Όπως λέει, το σημαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η δυνατότητα δημιουργικής απασχόλησης και κατάρτισης που προσφέρεται στους πρόσφυγες, αλλά και η ευκαιρία να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο. Η ένταξη αυτή είναι που οδήγησε και τον Άχμεντ, έναν νεαρό Σύρο πρόσφυγα, να ασχοληθεί με τις δράσεις της «ΝΑΟΜΙ». «Μ’ αρέσει να αισθάνομαι χρήσιμος και να δημιουργώ», λέει και εξηγεί πως αυτό του δίνει δύναμη να συνεχίσει να κάνει όνειρα για το μέλλον.

Καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών, οι εθελοντές της «ΝΑΟΜΙ» θα βρίσκονται, καθημερινά, από 13.00- 17.00, στο περίπτερό τους, πίσω από το άγαλμα του Βενιζέλου.