Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ουρές έξω από το τουρκικό προξενείο - Εκατοντάδες Τούρκοι στο μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ (φωτο+vid)

Με δεκάδες λεωφορεία και ΙΧ έφτασαν στη Θεσσαλονίκη Τούρκοι για την αργία της «Ημέρας Μνήμης στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ» - Γέμισαν καφέ και ταβέρνες, άνοιξαν οι κάλπες για τις τουρκικές εκλογές

Με Τούρκους πολίτες γέμισε το πρωί του Σαββάτου το Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης λόγω της «Ημέρας Μνήμης στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ» και της «Ημέρας Αθλητισμού και Νεότητας».

Μιας και η «Ημέρα Μνήμης στο όνομα του Κεμάλ Ατατούρκ» που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 19 Μαΐου είναι εθνική αργία για τη χώρα, εκατοντάδες τουρίστες από τη γειτονική χώρα έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επισκεφτούν το μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, που στεγάζεται δίπλα στο Τουρκικό Προξενείο, και να το συνδυάσουν με ένα χαλαρό τριήμερο. 

Image
Image

Χθες έφτασαν 50 λεωφορεία στο μουσείο, ενώ σήμερα αναμένονται άλλα τόσα. Το μουσείο θα είναι ανοιχτό και αύριο, όπως και κάθε μέρα, 10:00 έως 17:00, προκειμένου να υποδεχτεί τους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν το σπίτι του Κεμάλ. Ορισμένοι ξεναγοί υπολογίζουν πως παρόμοιος αριθμός επισκεπτών θα φτάσει και αύριο.

«Εμείς είμαστε από τους λίγους που ήρθαμε με το αυτοκίνητό μας και είπαμε να το συνδυάσουμε με το Σαββατοκύριακο. Θα μείνουμε εδώ, να δούμε και τη Θεσσαλονίκη, και θα φύγουμε αύριο πίσω για την Κωνσταντινούπολη», είπε στη Voria.gr ο Μεχμέτ που ήρθε εδώ με τη σύζυγο και τις δύο κόρες του. 

Με δικό του όχημα έφτασε χθες στην πόλη από την Κωνσταντινούπολη και ένα νεαρό ζευγάρι, η Μίριαμ με τον σύντροφό της. «Είναι η πρώτη μας φορά στη Θεσσαλονίκη και χαιρόμαστε που έχει καλό καιρό για να κάνουμε βόλτα και στην πόλη», είπε η ίδια, ενώ πρόσθεσε ότι και μέσα στο μουσείο έχει πολύ κόσμο. 

Η Ασουντέ ήρθε με λεωφορείο με τους γονείς της τόσο για την επίσκεψη στο μουσείο όσο και για την πόλη. «Είναι πολύ όμορφα και χαιρόμαστε που έχουμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε το σπίτι του Κεμάλ αλλά και τη Θεσσαλονίκη που μας αρέσει πολύ. Ερχόμαστε συχνά», τόνισε. 

Image
Image

Πάντως η αυξημένη κίνηση στο μουσείο έχει ευνοήσει και τα γειτονικά καφέ και ταβέρνες. Ιδιοκτήτης μίας παρακείμενης καφετέριας, μιλώντας στη Voria.gr, είπε πως από χθες έχει πολύ κόσμο. «Πολλοί αντί να περιμένουν οικογενειακώς στην ουρά κάθονται και πίνουν ένα τσάι εδώ. Έχουμε πολύ κίνηση, ευτυχώς», σχολίασε.

Άνοιξαν οι κάλπες για τις εκλογές της Τουρκίας

Στο μεταξύ, άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών της Τουρκίας. Από σήμερα το πρωί και μέχρι την Τετάρτη Τούρκοι πολίτες που μένουν στη Θεσσαλονίκη αλλά και κάτοικοι κάθε χώρας του εξωτερικού μπορούν να προσέρχονται για να ασκήσουν το εκλογικό του δικαίωμα. Να σημειωθεί πως όσοι είναι πολιτογραφημένοι ως πολίτες εξωτερικοί μπορούν να ψηφίσουν σε κάθε προξενείο της Ευρώπης.

Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές έως και την Τετάρτη 24 Μαΐου από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προσέλθει περίπου 25 άτομα, ενώ στις πρώτες εκλογές προσήλθαν συνολικά 200 άτομα. Να σημειωθεί πως οι Τούρκοι πολίτες που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη είναι περίπου 900, αλλά όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες δεν προσέρχονται όλοι στην εκλογική διαδικασία.

Image