Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της παρουσίας του Αβέρωφ

Δείτε όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης, στο πλαίσιο της ιστορικής επίσκεψης του θρυλικού «Αβέρωφ»

Πλήθος εκδηλώσεων διοργανώνει το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της παρουσίας του θωρακισμένου καταδρομικού πλοίου «Γεώργιος Αβέρωφ», για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου και της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης.

Αρχικά το Πολεμικό Ναυτικό θα συμμετάσχει στα «Βότσεια 2017» που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη, ως τιμή στον Ναύαρχο Βότση που στη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου πέτυχε κάτι που θεωρούνταν ακατόρθωτο.

Με τις πρώτες ναυτικές συμπλοκές στις 18 Οκτωβρίου του 1912, κυβερνώντας το Τορπιλοβόλο 11 εισήλθε στο οχυρωμένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης χωρίς να γίνει αντιληπτό και εκτόξευσε τρεις τορπίλες κατά της τουρκικoύ θωρηκτού «Φετχί Μπουλέντ» 3.000 τόνων, με αποτέλεσμα οι δύο τορπίλες να ευστοχήσουν και το τουρκικό πολεμικό πλοίο να βυθιστεί.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο 14 Οκτωβρίου από τις 09:00 έως τις 13:00 θα πραγματοποιηθεί Ημερίδα στη Λέσχη Αξιωματικών με τίτλο «Μέγα το της θαλάσσης κράτος». Παράλληλα, στα νερά του Θερμαϊκού θα διεξάγονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες.

Το απόγευμα του Σαββάτου ο Αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, θα περιηγήσει στο θωρηκτό Αβέρωφ προσκεκλημένους εκπροσώπους φορέων της πόλης.

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου ο κ. Τσούνης θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του Ναυάρχου Βότση, δίπλα στον Λευκό Πύργο.

Το απόγευμα της Κυριακής θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης αφιερωμένης στον Ναύαρχο Βότση, η οποία θα φιλοξενηθεί στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Τέλος, τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει συναυλία στο Βασιλικό Θέατρο και πιθανόν να συνεχιστεί η συναυλία σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της μέρας.