Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Όαση αισθητικής με άρωμα Ελλάδας το museum shop του ΠΙΟΠ

Το museum shop της Θεσσαλονίκης είναι μοναδικό καθώς συγκεντρώνει αναμνηστικά και δώρα από τα εννέα μουσεία του ομίλου Πειραιώς στην Ελλάδα.

Μια όαση υψηλής αισθητικής και μοντέρνου design αποτελεί το museum shop του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) το οποίο στεγάζεται στο ισόγειο του Συνεδριακού Κέντρου της Τράπεζας Πειραιώς στην οδό Κατούνη στη Θεσσαλονίκη.

Το museum shop της Θεσσαλονίκης είναι μοναδικό καθώς πίσω από τη βιτρίνα του συγκεντρώνει αναμνηστικά και δώρα και από τα εννέα μουσεία της τράπεζας Πειραιώς ανά την Ελλάδα, το καθένα από τα οποία παρουσιάζει την ιστορία της χαρακτηριστικής παραγωγικής διαδικασίας κάθε περιοχής.

Δαχτυλίδια και κολιέ από μάρμαρο από το Μουσείο της Τήνου, ξύλινες σβούρες από το Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα, ένα εντυπωσιακό φωτιστικό από κουκούλια μεταξιού από το Μουσείο στο Σουφλί και μια καρφίτσα εμπνευσμένη από τις χαρακτηριστικές καμινάδες του μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας στον Βόλο είναι κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα.

«Θεωρούμε τη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο πολύ ειδικό ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι έχει και πάρα πολύ κόσμο από άλλους πολιτισμούς αλλά έχει και πλούσια πολυπολιτισμική ιστορία. Αυτό την καθιστά μια πόλη δεκτική στη διαδικασία αυτή», δηλώνει στη Voria.gr η Ναντίνα Κυριαζή, σύνδεσμος του Πολιτιστικού Iδρύματος Oμίλου Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, εξηγώντας την επιλογή του Ομίλου να συγκεντρώσει την τέχνη όλων των μουσείων στην πόλη μας.

Τα αντικείμενα στο πωλητήριο είναι όλα ξεχωριστά και τα περισσότερα χειροποίητα, καθώς τα φτιάχνουν τεχνίτες από διάφορα μέρη της Ελλάδας οι οποίοι συνεργάζονται με τα μουσεία. Αποτελούν ουσιαστικά αντικείμενα της καθημερινότητας, άλλα χρηστικά και άλλα διακοσμητικά, τα οποία είτε ως θεματική είτε ως πρώτη ύλη έχουν επηρεαστεί από τις περιοχές και τα μουσεία από όπου προέρχονται.

Φωτιστικό από το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί

 

Το museum shop στην Κατούνη έχει αντικείμενα για κάθε μέλος της οικογένειας, από κοσμήματα και διακοσμητικά μέχρι εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά, αλλά και για όλα τα βαλάντια.

«Στο museum shop της Θεσσαλονίκης ο επισκέπτης μπορεί να βρει μια ποικιλία πραγμάτων, και οικονομικά και πιο ακριβά αντικείμενα. Κάποιος μπορεί να βρει αντικείμενα που κοστίζουν από 1 ευρώ μέχρι οποιοδήποτε ποσό» σημειώνει η κ. Κυριαζή.

Εκπαιδευτικά παιχνίδια από το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο

 

Στο μουσείο μπορεί επίσης να βρει κανεί τα χαρακτηριστικά παζλ που έχουν δημιουργηθεί για κάθε μουσείο αλλά και οδηγούς από τα μουσεία και βιβλία για την παραγωγική τέχνη κάθε περιοχής.

Σύμφωνα με την κ. Κυριαζή, από τη δημιουργία του museum shop τον Ιανουάριο του 2016 έχει δημιουργηθεί ένα σταθερό κοινό στη Θεσσαλονίκη που έχει αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια και το οποίο αυξάνεται σταδιακά.

Τα εννέα θεματικά μουσεία της τράπεζας είναι:
Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί
Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη
Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας N. & Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο
Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στην Τήνο
Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου
Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας στην Κορινθία
Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα
Μουσείο Μαστίχας Χίου στη Χίο
Μουσείο Αργυροτεχνίας στα Ιωάννινα

Εκπαιδευτικές Δράσεις 

Παρότι στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει θεματικό μουσείο παρά μόνο το πωλητήριο, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ομίλου στην Κατούνη πραγματοποιούνται συχνά εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα την παραγωγική ιστορία της χώρας και δράσεις με καλλιτεχνικό ή ιστορικό περιεχόμενο.

Μάλιστα το ΠΙΟΠ θα φιλοξενεί από τις 23 Νοεμβρίου την περιοδική έκθεση «Θεσσαλονίκης εμπόριο από από 1870 έως 1970».

Όπως ανέφερε η κ. Κυριαζή, στόχος της έκθεσης είναι η αναζήτηση και ανάδειξη του παλιού ιστορικού εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση θα συνδυαστεί με τη δράση του Open House, με θεματικές ξεναγήσεις από την dot2dot και την παρουσίαση παράστασης για παιδιά.

Πληροφορίες για το Museum Shop

Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς
Κατούνη 12-14
Τ: 2310-527536

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 – 18:00
Σάββατο 10:00 – 16:00