Skip to main content

«Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει»: 9.000 εκτοπισμένοι Ουκρανοί ζουν σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα (video)

«Η Ουκρανία είναι ενδιάμεση στάση κι ο Πούτιν εχθρός όλης της Ευρώπης» - Έκκληση για στήριξη στον ουκρανικό λαό από τη Θεσσαλονίκη, με τη συμπλήρωσε δύο χρόνων από τη ρωσική εισβολή

«Κάθε μέρα, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που παίρνω τηλέφωνο στο Κίεβο, κάνω την ίδια ερώτηση: είστε ζωντανοί; Ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει, είναι το ίδιο αιματηρός», διεμήνυσε η Τατιάνα Λιουμπτσένκο που ήρθε στην Ελλάδα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, με την ευκαιρία της εκδήλωσης που διοργανώθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΜ-Θ για τη συμπλήρωση δύο ετών από τη Ρωσική εισβολή.

Η ίδια μεγάλωσε στη Μαριούπολη και στη συνέχεια μετακόμισε στο Κίεβο όπου ήταν διευθύντρια της έδρας Ελληνικής Φιλολογίας και μετάφρασης στο Γλωσσολογικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου. «Σήμερα, όμως, δεν μιλώ με αυτούς τους τίτλους, μιλάω ως μητέρα, ως σύζυγος και ως φίλη όσων έμειναν στην Ουκρανία. Εμείς φύγαμε από το Κίεβο με την έναρξη του πολέμου και το μόνο που μπορέσαμε να πάρουμε μαζί μας ήταν το παιδί μας και το σκυλάκι μας. Τα τρένα που έφευγαν από την Ουκρανία τις πρώτες ημέρες του πολέμου θύμιζαν τα καράβια που έφευγαν από τη Μικρά Ασία το 1922», είπε. «Σχεδόν όλοι οι συγγενείς μου που ζούσαν στη Μαριούπολη είτε έχουν σκορπιστεί στην Ευρώπη είτε προσπαθούν να επιβιώσουν. Κάθε μέρα που παίρνω τηλέφωνο στο Κίεβο κάνω την ίδια ερώτηση: είστε ζωντανοί; και αυτό γιατί οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται», είπε. «Ο Πούτιν με την έναρξη του πολέμου είχε πει πως η Ουκρανία είναι ενδιάμεση στάση, δεν θα σταματήσουν εκεί, είναι εχθρός όλης της Ευρώπης», είπε και ζήτησε «βοήθεια από την πατρίδα μας την Ελλάδα».

«Περίπου 9.000 εκτοπισμένοι Ουκρανοί ζουν στη Βόρεια Ελλάδα»

Ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη Yevhen Shkvyra, είπε πως φέτος δεν συμπληρώνεται μόνο η δεύτερη επέτειος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά η 10η, που είχε ξεκινήσει το 2014 όταν η Ρωσία πήρε την Κριμαία. Παράλληλα, σημείωσε πως ολοένα και μειώνεται το ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και του κόσμου, τη στιγμή που ο πόλεμος συνεχίζεται και γίνεται πιο αιματηρός. «Ο πόλεμος έχει ως στόχο τη γενοκτονία του ουκρανικού λαού. Βλέπουμε συνεχώς να βομβαρδίζεται ο απλός λαός. Η Ουκρανία, όμως, συνεχίζει να υπερασπίζεται τα εδάφη της και πολεμάει για δημοκρατικές αξίες. Εμείς αντιστεκόμαστε και υπερασπιζόμαστε όχι μόνο τη χώρα μας αλλά όλη την Ευρώπη και για αυτό είναι πολύ σημαντική η στήριξη των Ευρωπαίων, και στρατιωτική και οικονομική», τόνισε και πρόσθεσε πως ο πόλεμος δεν έχει σταματήσει.

Ο πρόξενος τόνισε πως υπάρχουν περίπου 9.000 Ουκρανοί εκτοπισμένοι στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο οργανωμένα σωματεία Ουκρανών. «Δεν ζητάμε μόνο οικονομική βοήθεια αλλά και ανθρώπινη υποστήριξη από πλευράς του ελληνικού λαού γιατί ιστορικά οι δύο χώρες έχουν πολύ βαθιά φιλία. Στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλη ελληνική κοινότητα», είπε και κατέληξε ευχαριστώντας τον λαό της Θεσσαλονίκης, της Ελλάδας αλλά και την κυβέρνηση.

Οι εκδηλώσεις το Σάββατο που συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη ρωσική εισβολή

Ο εκπρόσωπος της Ουκρανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Κοσίνσκι, ενημέρωσε πως αυτό το Σάββατο στις 13:30 στην πλατεία Αριστοτέλους θα γίνει η αντιπολεμική εκδήλωση με ολιγόλεπτα μηνύματα αλληλεγγύης προς τον Ουκρανικό λαό όπου θα λάβουν μέρος εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των επιμελητήριων και των προξενικών αρχών, την εκκλησία και άλλους φορείς της Θεσσαλονίκης. Την ίδια μέρα, στις 16:30, στον Μητροπολιτικό Ναό Γρηγορίου Παλαμά θα πραγματοποιηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα τον πολέμου με τη συμμετοχή ουκρανικής χορωδίας που θα τραγουδήσουν εγχώρια τραγούδια. «Όλα τα τραγικά πράγματα που γίνονται στην Ουκρανία δεν μπορούν να αφήσουν κανέναν αδιάφορο», κατέληξε.

Από πλευράς η επίτιμη πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας και πρόεδρος του Συλλόγου των Ελλήνων της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη, Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα που υποστήριξε από τις πρώτες ημέρες την Ουκρανία ζήτησε να συνεχιστεί αυτή η βοήθεια. «Δεν λάβαμε φέτος τη βοήθεια που περιμέναμε, έχουμε πολλούς νεκρούς, αρκετοί και ελληνικής καταγωγής, ενώ ακόμα πολεμά τόσος κόσμος», τόνισε. «Τα κτήρια που χτίστηκαν με τη βοήθεια της Ελλάδας αλλά και η υπόσχεση πως η Ελλάδα θα χτίσει το μαιευτήριο που κατέστρεψαν οι Ρώσοι στη Μαριούπολη είναι πολύ σημαντική για εμάς», είπε και τόνισε πως από τα 48 χωριά που ήταν κοντά στη Μαριούπολη μόνο τέσσερα έμειναν στην ουκρανική κατοχή και το 70% του ελληνισμού παρέμεινε εκεί.

Ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, εκπροσωπώντας την πρωτοβουλία των πολιτών της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εισβολή στην Ουκρανία, είπε μέσα σε ένα βράδυ πάνω από 300 Θεσσαλονικείς συγκρότησαν αυτήν τη φιλειρηνική πρωτοβουλία. «Δεν μπορεί στην εποχή μας μια χώρα, όπως η Ρωσία, να εισβάλει και να κατατεμαχίζει μια χώρα», είπε και έκανε αναφορά στη συμπλήρωση 50 ετών από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.