Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Νέες κινητοποιήσεις των φοιτητών που αντιδρούν στα μη κρατικά πανεπιστήμια

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους φοιτητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Στα κάγκελα βρίσκονται οι φοιτητές και εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εναντιώνονται στα μη κρατικά πανεπιστήμια.

Με συνελεύσεις, καταλήψεις και κινητοποιήσεις, οι διαμαρτυρόμενοι λένε όχι στο νομοσχέδιο των 200 άρθρων, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στα τέλη του Φεβρουαρίου.  

Από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τρίτη, συνολικά 27 Τμήματα των ΑΠΘ, ΠΑΜΑΚ και ΔΙΠΑΕ τελούν υπό κατάληψη, κάτι το οποίο συμβαίνει από τις αρχές του έτους.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι της Θεσσαλονίκης θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και στο πλαίσιο αυτό καλούν άπαντες σε μαζική συμμετοχή στο αυριανό συλλαλητήριο στην Καμάρα. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν στις 8/2 στην πανελλαδική φοιτητική κινητοποίηση ενάντια στα μη κρατικά πανεπιστήμια, στην Αθήνα.  

«Ενώνουμε τον αγώνα μας και θα νικήσουμε» είπαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν φοιτητές και εργαζόμενος στο ΑΠΘ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «απαράδεκτη» την εισαγγελική παρέμβαση για τις καταλήψεις.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους φοιτητές για χαμένα εξάμηνα λόγω εξεταστικών», είπε επιπλέον η πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Τμήματος Χημικού του ΑΠΘ, Χριστίνα Σταμούλη.

«Έχουμε ήδη πετύχει την πρώτη μας νίκη, αφού το νομοσχέδιο, που ήταν προγραμματισμένο να κατατεθεί, τελικά δεν κατατέθηκε», πρόσθεσε και τόνισε πως «εδώ και τώρα θέλουμε απάντηση στα αίτηματά μας».

Στο πλαίσιο αυτό, το μέλος του Φοιτητικού Συλλόγου Ψυχολογίας του ΑΠΘ, Αναστάσιος Παπαστογιαννούδης, είπε πως
«παλεύουμε για δωρεάν, δημόσιο πανεπιστήμιο, καλύτερες υποδομές και μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

Ο φοιτητής υπογράμμισε ακόμη ότι «η κυβέρνηση ήρθε σαν τον κλέφτη να περάσει τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά αποτυγχάνει οικτρά σε αυτό το σχέδιο» και τόνισε πως «έχουν επιστρατεύσει τον μηχανισμό της ΔΑΠ, αλλά και τα ΜΑΤ που χτύπησαν τους φοιτητές».

Ωστόσο, όπως δήλωσε, «δεν υπάρχει περίπτωση να υποκύψουμε στα σχέδιά τους, αφού το νομοσχέδιο θα πλήξει το μέλλον μας και θα συμφέρει πολύ λίγους».

Από τη δική του πλευρά, το μέλος ΔΣ των εργαζομένων στο ΑΠΘ, Γιάννης Κουρμούλης, είπε πως οι διοικητικοί υπάλληλοι και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο στέκονται στο πλευρό των φοιτητών.

«Δίπλα στους φοιτητές, παλεύουμε κι εμείς», είπε ακόμη και τόνισε ότι «δεν υπερασπιζόμαστε το πανεπιστήμιο που υπάρχει σήμερα, αλλά το πανεπιστήμιο που θέλουμε να υπάρχει».

Όπως προανήγγειλε ο κ. Κουρμούλης, «συμμετέχουμε στο αυριανό συλλαλητήριο με στάση εργασίας, ενώ η ομοσπονδία έχει ήδη αποφασίσει απεργία για τις μέρες της κατάθεσης του νομοσχεδίου».