Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μήλον της έριδος «ιερό» φιλέτο στη Νέα Παραλία - Νέος διαγωνισμός από την εκκλησία, νηπιαγωγείο ζητούν οι κάτοικοι

Πού βρίσκεται το ακίνητο, ποιοι οι όροι του διαγωνισμού - Παραχώρηση του ακινήτου για ανέγερση σχολείου ζητούν κάτοικοι της περιοχής

Σε τροχιά αξιοποίησης της περιουσίας της φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά η Εκκλησία της Ελλάδας καθώς βρίσκεται στη διαδικασία μιας σειράς ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών για ακίνητα-φιλέτα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Ο λόγος, αυτή τη φορά, για οικόπεδο -επί των οδών Μεγάλου Αλεξάνδρου 17 και Β. Χατζή 2- στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, που διατίθεται με σκοπό την ανέγερση κτηρίου.

Ωστόσο το εν λόγω ακίνητο έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς αποτελεί μήλον της έριδας με κατοίκους της 5ης Δημοτικής Κοινότητας να ζητούν την παραχώρηση του οικοπέδου της Εκκλησίας, διεκδικώντας να χτιστεί νηπιαγωγείο στο σημείο και όχι πολυκατοικία. Μάλιστα επικαλούνται το γεγονός ότι στην περιοχή υπάρχει μεγάλη έλλειψη σχολικής στέγης.

Αξίζει να σημειωθεί πως αυτοί οι κάτοικοι επισημαίνουν τις επιπτώσεις που θα έχει η ανέγερση ακόμη μιας μεγάλης πολυκατοικίας, καθώς, όπως λένε, θα συγκεντρωθούν περισσότερα αυτοκίνητα, περιορίζοντας τις όποιες κενές θέσεις στάθμευσης υπήρχαν, θα υπάρξουν περισσότεροι κάδοι για απορρίμματα, ενώ θα αυξηθεί η κίνηση.

Η κόντρα αυτή κρατάει χρόνια, καθώς το οικόπεδο που ανήκε στην Εκκλησία χαρακτηρίστηκε το 1988 ως χώρος ανέγερσης νηπιαγωγείου, ωστόσο η Εκκλησία προσέφυγε σε άρση της απαλλοτρίωσης λόγω καθυστέρησης καταβολής αποζημίωσης από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δέχτηκε την προσφυγή της Εκκλησίας και έγινε άρση της απαλλοτρίωσης το 2003. Το 2005 η Εκκλησία της Ελλάδος αιτήθηκε την τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε το οικόπεδο να αποχαρακτηριστεί από χώρος σχολικής και κοινωνικής χρήσης και να μετατραπεί σε οικοδομήσιμο. Η τροποποίηση έγινε με την αρ. 40427/3-10-2006 απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ και συντελέστηκε ο αποχαρακτηρισμός που ζητούσε η Εκκλησία.

Το ακίνητο

Το εν λόγω ακίνητο, που είναι γωνιακό -πρόκειται για οικοπεδική έκταση 846,71 τμ- και βρίσκεται σε προνομιακή θέση στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης απέναντι από το  ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, είχε ξαναβγεί, όπως είχε γράψει η Voria, σε διαγωνισμό τον Ιούνιο του 2023, ωστόσο όπως φαίνεται δεν προέκυψε ανάδοχος για την αξιοποίηση. Τώρα τρέχει εκ νέου διαγωνισμός με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 22 Μαρτίου και δημοπρατούσα αρχή την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Δικαιούχοι συμμετοχής στον διαγωνισμό είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα της ημεδαπής και της αλλοδαπής, όπως αναφέρεται στη σχετική διακήρυξη.

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται το οικόπεδο είναι άκρως οικιστική, με μοναδική εξαίρεση αυτή του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς που βρίσκεται στην αρχή της Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σύμφωνα με γνώστες της αγοράς ακινήτων, ενδεχόμενη κατασκευή σύγχρονης οικοδομής θα μπορούσε να αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο σε όσους επιθυμούν να τοποθετηθούν στο εν λόγω κομμάτι του παραλιακού μετώπου της πόλης, που ούτως ή άλλως αποτελεί ιδιαίτερα δημοφιλές σημείο της.

Τα χαρακτηριστικά του διαγωνισμού

Όπως επισημαίνεται στο τεύχος δημοπράτησης, η αντικειμενική αξία του οικοπέδου είναι 1.852.990 εκατ. ευρώ. «Ως ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό αντιπαροχής που ο ανάδοχος προσφέρει στον ΚτΕ (Κύριος του Έργου είναι η Εκκλησία της Ελλάδας) ορίζεται το 52% του κτηρίου που πρόκειται να κατασκευαστεί ενώ το ελάχιστα αποδεκτό συνολικό κατασκευαστικό κόστος του κτηρίου προσδιορίζεται στα 10 εκατ. ευρώ», αναφέρεται στον υποφάκελο της οικονομικής προσφοράς.

«Η συνολική προθεσμία περάτωσης των έργων κατασκευής αρχίζει με την υπογραφή της σύμβασης και ορίζεται σε 36 μήνες μέχρι την ολοκλήρωσή του» αναφέρεται στο τεύχος δημοπράτησης ενώ σε άλλο σημείο, αναφορικά με την εγγυητική επιστολή, τονίζεται πως «για την υπογραφή της σύμβασης απαιτείται η παροχή εγγύησης καλής εκτέλεσης, το ύψος της οποίας καθορίζεται σε ποσοστό 10% επί του κόστους κατασκευής και σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι χαμηλότερο του 1 εκατ. ευρώ».  

Αξίζει να σημειωθεί το άκρως επιτυχημένο deal της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη με τον όμιλο Electra Hotels & Resorts, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στα τέλη Απριλίου, και αφορά στη την αξιοποίηση οικοπέδου 1.331,68 τμ στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Άμυνας, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί πεντάστερο ξενοδοχείο.