Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μειώθηκαν τα λουκέτα στις βιοτεχνίες το 2016

Λιγότερες οι διαγραφές από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης το 2016 - Μείωση και στον αριθμό των ασύμφορων και των πτωχεύσεων

Ακόμη 730 λουκέτα μπήκαν σε βιοτεχνίες στη Θεσσαλονίκη από την αρχή του 2016, όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με το ΒΕΘ, καθημερινά το 2016, δύο επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, στην πόλη, αποχαιρέτησαν την ενεργό δράση, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, ωστόσο οι διαγραφές βαίνουν μειούμενες, σε σχέση με το 2015.

«Με τον χαρακτηριστικό ήχο της κλειδωνιάς του λουκέτου μας αποχαιρετά το 2016 καθώς η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα εξακολουθεί να μετρά τις πληγές της, στις ποίες προστίθενται, με μαθηματική ακρίβεια, καθημερινά και νέες», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Επιμελητήριο, σημειώνοντας ότι «και την τρέχουσα χρονιά το ένα λουκέτο διαδέχτηκε  το άλλο σε μία καθημαγμένη αγορά που αδυνατεί να βρει έστω και μία αχτίδα φωτός στο τούνελ της ύφεσης».

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το μητρώο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου, από την αρχή της τρέχουσας χρονιάς μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου σε διακοπή εργασιών οδηγήθηκαν 730 επιχειρήσεις, ενώ έναρξη πραγματοποίησαν 329 επιχειρήσεις.

Ωστόσο, και παρά τα δυσοίωνα μηνύματα, το ΒΕΘ επισημαίνει ότι κατά την εξεταζόμενη περίοδο του τρέχοντος έτους οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, οπότε και έκλεισαν 1090, ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 33%.  

Την ίδια ώρα οι εγγραφές των «λίγων γενναίων», όπως τους χαρακτηρίζει, που αποφάσισαν να επιχειρήσουν, ήταν αυξημένες έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2015 –πέρυσι έκαναν έναρξη 256- κατά 28,5%.

Κατά το Επιμελητήριο, αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο κατά την πλειονότητα τους επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (224 επί συνόλου 329 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 558 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 832.

«Το 2016 ήταν μία δύσκολη χρονιά και δυστυχώς εξίσου δύσκολη θα είναι και το 2017. Το κλείσιμο της αξιολόγησης αναμένεται να φορτώσει με νέα μέτρα τις πλάτες των επιχειρήσεων», τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Παπαδόπουλος στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

Ο ίδιος σημείωσε ότι επιχειρηματίες που έβαλαν λουκέτο επιβιώνουν με τη σύνταξη των παππούδων ή από τα συσσίτια.

Σύμφωνα με τον κ.Παπαδόπουλο, χρειάζεται ένα επενδυτικό μπουμ, το οποίο, όμως, δεν είναι εφικτό να γίνει άμεσα. «Χρειάζονται 100 δισ. επενδύσεις στην ελληνική οικονομία άμεσα. Δυστυχώς στο ΕΣΠΑ και το πακέτο Γιούνκερ δεν προβλέπονται ούτε τα μισά. Κανένας επιχειρηματίας δεν μπορεί να επενδύσει μέσα σε αυτό το καθεστώς υπερφορολόγησης και τον διωγμό που υφίσταται», υπογράμμισε.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι κατά τη διάρκεια των γιορτών μεγάλο μέρος από το βοήθημα προς τους συνταξιούχους θα επιστρέψει στην αγορά. «Θεωρώ ότι τα καταστήματα θα πάρουν μια ανάσα. Το βοήθημα δεν φθάνει αλλά είναι κάτι», πρόσθεσε.

Ασύμφορες 503 επιχειρήσεις
 
Ασύμφορες κρίθηκαν 503 επιχειρήσεις, ενώ επτά οδηγήθηκαν σε πτώχευση, κατά το 2016. Ένα χρόνο νωρίτερα ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 602 και οι πτωχεύσεις 18.

«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, οι πολίτες αισθάνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αγορά βρίσκεται ενώπιον μιας νέας φοροκαταιγίδας από το 2017, οι πόρτες των τραπεζών παραμένουν ερμητικά κλειστές για νέες χρηματοδοτήσεις, ενώ το κόστος του δανεισμού καθηλώνει την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Ενδεικτική της κατάστασης, όπως αυτή καταγράφεται μέσα από τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ, είναι η καθημερινή συρρίκνωση της βιοτεχνίας. Η αιμορραγία στον επιχειρηματικό κόσμο συνεχίζεται, η ιδιωτική πρωτοβουλία βυθίζεται και οι ιθύνοντες αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη σφυρίζοντας αδιάφορα και μετατοπίζοντας το δημόσιο διάλογο σε άλλα ζητήματα, ήσσονος σημασίας στην παρούσα περίοδο» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Παναγιώτης Παπαδόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η ακολουθούμενη οικονομική πολιτική της κυβέρνησης με την ανελέητη φορολαίλαπα και την ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, καταστρέφει την επιχειρηματικότητα, έχει αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, προκαλεί στρέβλωση στη λειτουργία της αγοράς και οδηγεί σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις».

«Η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει στην άκρη τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οφείλει να πει την αλήθεια, να πράξει, να προτείνει και να αναλάβει δεσμεύσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας. Αντίστοιχα οι δανειστές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις τους. Το 2017 πρέπει να είναι έτος ανάπτυξης, γιατί η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή», αναφέρει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

«Αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με ευχολόγια, υποσχέσεις που δεν τηρούνται  και φόρους» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».