Skip to main content

Μειώνονται κι άλλο τα δημοτικά τέλη στον δήμο Θεσσαλονίκης για το 2017

Στο δημοτικό συμβούλιο η ανακοίνωση για τη μείωση των τελών λόγω χιονιά. Ο δήμος ζητεί παρέμβαση Τσίπρα για μείωση και στους λογαριασμούς του αερίου.

του Δημήτρη Παπανίκου

Σε περαιτέρω μείωση των δημοτικών τελών για το 2017, πέρα από τη μείωση κατά 5% που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Νοέμβριο και εφαρμόζεται ήδη, προχωρά ο δήμος Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr η σχετική απόφαση πρόκειται να ανακοινωθεί στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης την οποία έλαβε στις 30 Ιανουαρίου το δημοτικό συμβούλιο η οποία προέβλεπε «να μην εισπραχθούν δημοτικά τέλη του μηνός Ιανουαρίου 2017».

Η απόφαση είχε ληφθεί προκειμένου να διευκολυνθούν οι δημότες στην αντιμετώπιση των αυξημένων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπισαν κατά τον μήνα Ιανουάριο, λόγω του παρατεταμένου παγετού και του χιονιά που έπληξαν την πόλη. Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει νομική δυνατότητα μη είσπραξης δημοτικών τελών για ένα μήνα, η διοίκηση του δήμου αποφάσισε την ελάφρυνση αυτή να τη διαμοιράσει σε ολόκληρη τη διάρκεια του έτους, μέσω της περαιτέρω μείωσης των δημοτικών τελών. Το τελικό ποσοστό της μείωσης αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της Voria.gr ενδέχεται να φτάσει έως και στο 5%, αυξάνοντας έτσι το συνολικό ποσοστό μείωσης για το 2017 στο 10%.

Οι μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ

Πέρα από τη μείωση των δημοτικών τελών ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ζητήσει να υπάρξουν μειώσεις και στα τιμολόγια των εταιριών κοινής ωφέλειας (πρώην ΔΕΚΟ). Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Ιανουαρίου το δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει να ζητήσει από τις εταιρίες κοινής ωφέλειας (Αέριο Θεσσαλονίκης, ΕΥΑΘ και ΔΕΗ) «να μειώσουν τα τιμολόγιά τους για τον μήνα Ιανουάριο και να επιτρέψουν την τμηματική καταβολή των οφειλομένων, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που προέκυψαν τις ημέρες του παγετού και του χιονιά και των πολύ μεγάλων καταναλώσεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στην εξόφληση των λογαριασμών». Η απόφαση εκείνη του δημοτικού συμβουλίου είχε κοινοποιηθεί και προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται επίσης ότι ανάλογο αίτημα υπέβαλλε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με επιστολή της προς τους υπουργούς Γιώργο Σταθάκη και Σωκράτη Φάμελλο και προς τις διοικήσεις των εταιριών κοινής ωφέλειας.

Απέρριψε το αίτημα το Αέριο

Ωστόσο, η εταιρία Αέριο Θεσσαλονίκης Α.Ε. σε απάντησή της προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Παναγιώτη Αβραμόπουλο την 1η Φεβρουαρίου γνωστοποίησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε μείωση της τιμής φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο καθώς, όπως αναφέρει «η τελική τιμή προς τον καταναλωτή είναι ρυθμιζόμενη από το Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας». Τόνισε, παράλληλα, ότι από τον Ιανουάριο 2017 η τιμή του φυσικού αερίου θα είναι μειωμένη κατά 12% σε σχέση με το τέλος του 2016. Τέλος, ανέφερε, ότι η εταιρία παρέχει τη δυνατότητα στους καταναλωτές για διακανονισμό των οφειλών τους έπειτα από σχετικό αίτημά τους.

Παρέμβαση Βερναρδάκη

Η αρνητική απάντηση της εταιρίας Αέριο Θεσσαλονίκης Α.Ε. ετέθη υπόψη του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, όταν επισκέφθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις 3 Φεβρουαρίου. Εκεί ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του τόνισε ότι η απόφαση της Αέριο Θεσσαλονίκης Α.Ε. δεν καλύπτει το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου και του ζήτησε να παρέμβει ώστε να αλλάξει αυτή η απόφαση και να υπάρξουν ειδικά μειωμένα τιμολόγια για τις αυξημένες καταναλώσεις του Ιανουαρίου. Επίσης του ζήτησε να υπάρξει καθορισμός δοσολογίου για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου, πέρα και άσχετα με το μέτρο του διακανονισμού που εφαρμόζει η εταιρία. Τα αιτήματα αυτά ο κ. Αβραμόπουλος τα ενεχείρισε και εγγράφως στον υπουργό δια σχετικής επιστολής. Παράλληλα, ενημέρωσε την επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Κατερίνα Νοτοπούλου για την αρνητική απάντηση της Αέριο Θεσσαλονίκης Α.Ε. και ζήτησε να παρέμβει ο πρωθυπουργός προκειμένου να γίνει δεκτό το αίτημα του δήμου Θεσσαλονίκης και της ΠΕΔΚΜ.