Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαίνεται η σύγκρουση για το κυριακάτικο «Γιουσουρούμ»

Για εμμονή του δήμου μιλάει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης. Γνωμοδότηση από Πατουλίδου και στη συνέχεια απόφαση από το περιφερειακό συμβούλιο.

To περιφερειακό συμβούλιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα κληθεί να αποφασίσει για τη λειτουργία ή μη της «υπαίθριας Κυριακάτικης αγοράς» στην οδό Νικηφόρου Ουρανού, βάζοντας τέλος στην αντιπαράθεση, που εδώ και περίπου δύο χρόνια μαίνεται μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης και του εμπορικού κόσμου.

Ο κεντρικός δήμος φέρεται να έχει αποστείλει το σχετικό αίτημα στην Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την ίδρυση της υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς με τον κανονισμό λειτουργίας της, όπως αυτός είχε εγκριθεί από το δημοτικό συμβούλιο τον περασμένο Νοέμβριο. Την ίδια ώρα άμεση ήταν η αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου, ο οποίος απέστειλε και αυτός με τη σειρά του επιστολή στην αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης με τις θέσεις του.

Η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου, όπως δήλωσε στη Voria.gr, έχει ζητήσει και περιμένει τις τοποθετήσεις όλων των εμπλοκόμενων φορέων για το θέμα. «Όταν τοποθετηθούν όλοι οι φορείς, θα συνεδριάσει η Μητροπολιτική Επιτροπή για να γνωμοδοτήσει. Στη συνέχεια αυτή η γνωμοδότηση θα σταλεί στο περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο θα λάβει τη σχετική απόφαση» υπογράμμισε η κ. Πατουλίδου.

Η αντιπεριφερειάρχης έκανε λόγο για «δύσκολη απόφαση» , σημειώνοντας πως «υπάρχει αγωνία από την πλευρά των εμπόρων που φορολογούνται. «Εάν υπήρχε τρόπος για να ελέγχετε καλύτερα η υπαίθρια κυριακάτικη αγορά, θα ήταν πιο εύκολη η απόφαση» σημείωσε.

Ο Εμπορικός Σύλλογος, δια του προέδρου του Παντελή Φιλιππίδη, κάνει λόγο για «εμμονή του δήμου» στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Και αυτή η πρόταση του δήμου, με τις αλλαγές που έκανε, είναι παράνομη, καθώς ο νόμος δεν μιλά για νέες αγορές» σημείωσε στη Voria.gr ο κ. Φιλιππίδης και πρόσθεσε: «Ο δήμος προτείνει να δημιουργηθεί μια νέα πληγή παρεμπορίου». Ο ίδιος καλεί την Περιφέρεια να απορρίψει το αίτημα της δημοτικής αρχής και αναμένει τη σχετική απάντηση από την κυρία Πατουλίδου.

Στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες αντιδράσεις, όταν το Δεκέμβριο του 2013 αιφνιδιαστικά ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης είχε ανακοινώσει από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου την έναρξη της λειτουργίας της υπαίθριας αγοράς, μετά από πρόταση του Σωματείου Μ. Αλέξανδρος – ΡΟΜ.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο, ο οποίος έκανε λόγο για μη νόμιμη παραχώρηση του χώρου σε ένα συγκεκριμένο σωματείο καθώς και για παράνομη χορήγηση αδειών. Παρά τις αντιδράσεις, το δημοτικό συμβούλιο το Μάρτιο του 2014 εγκρίνει τη διάθεση κοινόχρηστου χώρου για τη λειτουργία υπαίθριας κυριακάτικης αγοράς, στην οδό Νικηφόρου Ουρανού. Ακολούθησε η εξώδικη διαμαρτυρία του ΕΣΘ και στη συνέχεια, τον Απρίλιο, η ανάκληση από το δημοτικό συμβούλιο της απόφασης για το θέμα, λόγω και της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου.

Στη συνέχεια, ωστόσο, το δημοτικό συμβούλιο, κατά τη συνεδρίασή του τον περασμένο Νοέμβριο, ενέκρινε τελικά τον κανονισμό λειτουργίας για τις υπαίθριες κυριακάτικες αγορές, τον οποίο και απέστειλε πλέον για έγκριση στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.