Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με 51 εκ. τρέχει το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης

Πρώτο σε υλοποίηση πανελλαδικά το πρόγραμμα της ΠKM για τους 8 δήμους της πόλης - Τι έργα προβλέπουν οι νέες προσκλήσεις που εγκρίθηκαν σήμερα

Νέες προσκλήσεις για έργα ύψους 22,9 εκατομμυρίων ευρώ εκδίδει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τους οχτώ δήμους της Θεσσαλονίκης, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Η δεύτερη φάση (έχουν ήδη δρομολογηθεί έργα 28 εκ. ευρώ στην πρώτη φάση) εγκρίθηκε σήμερα από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα των 51 εκ. ευρώ που διατίθενται ήδη είναι να έρχεται πρώτο πανελλαδικά το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τη Θεσσαλονίκη σε πρόοδο υλοποίησης, παρότι είναι το μοναδικό που αφορά σε οχτώ δήμους (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης – Συκεών, Παύλου Μελά και Πυλαίας – Χορτιάτη), όταν όλα τα υπόλοιπα αφορούν σε ένα δήμο...

Οι οχτώ δήμοι για τις προσκλήσεις των28 εκ. ευρώ της πρώτης φάσης πρέπει να καταθέσουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 12 Μαρτίου, ενώ παράλληλα προχωρά η ωρίμανση των προτάσεων για τα επόμενα 22,9 εκ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο σε ποσοστό εξειδίκευσης δράσεων και δημοσίευσης προσκλήσεων στη χώρα.

Οι νέες προσκλήσεις ύψους 22,9 εκ. ευρώ αφορούν σε έργα «έξυπνων» συστημάτων διαχείρισης κινητικότητας, συστημάτων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αποκατάστασης – αξιοποίησης αποδεσμευμένων χώρων από οχλούσες χρήσεις γης (για αυτού του είδους τα έργα προβλέπεται να διατεθούν 12,3 εκ. ευρώ), ενίσχυσης της οικολογικής συνείδησης και προώθησης του περιβαλλοντικού εθελοντισμού, ενίσχυσης δικτύων παρακολούθησης και παρατηρητηρίων αστικών προκλήσεων, ανάπτυξης δεξιοτήτων επιχειρηματικότητας σε άνεργους νέους για τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων τουριστικών υπηρεσιών και σε επιστήμονες πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση του brain drain, δράσεων για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζόμενων υφιστάμενων επιχειρήσεων στους οχτώ δήμους και συνδυασμένης παρέμβασης αναβάθμισης επαγγελματικών προσόντων για μακροχρόνια άνεργους.

«Με τις νέες προσκλήσεις που συγχρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση της ανεργίας που πλήττει την περιοχή μας και έχει φτάσει σε μεγάλα ποσοστά. Τα προγράμματα που εφαρμόζουμε δεν επικεντρώνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες, όπως οι νέοι μέχρι 30 ετών, αλλά απευθύνονται και σε ηλικίες άνω των 40, που είναι η κύρια ομάδα με μακροχρόνιους ανέργους, για τους οποίους η αγορά εργασίας χωρίς τα κατάλληλα προσόντα είναι σχεδόν κλειστή. Εμείς δεν ενδιαφερόμαστε μόνο για να εντάξουμε έργα και να απορροφήσουμε κονδύλια του ΕΣΠΑ, αλλά να γίνει το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης σημείο αναφοράς και αισθητό στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης», επισήμανε η κ. Πατουλίδου.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που προβλέπονται είναι ο εξοπλισμός του συστήματος μεταφορών της περιοχής με «έξυπνα» συστήματα ελέγχου, δηλαδή κάμερες παρακολούθησης των τροχαίων παραβάσεων, συστήματα πληροφόρησης για την κυκλοφορία και τη στάθμευση, ενιαίο εισιτήριο, σταθμούς μετεπιβίβασης κ.ά. Οι πολίτες με τη χρήση αυτών των συστημάτων θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για δεδομένα της μετακίνησής τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ο χρόνος μετακίνησης, η κατάλληλη διαδρομή, η ακριβής τήρηση των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας (άφιξη – αναχώρηση λεωφορείων) κτλ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ενέργειες για τη διαχείριση των κινδύνων και καταστροφών από φυσικά φαινόμενα, όπως σεισμοί, πυρκαγιές και πλημμύρες για τη θωράκιση των περιοχών, αλλά κυρίως για την προστασία των πολιτών. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η προμήθεια του κατάλληλου εξοπλισμού και μέσων από τους δήμους.

Η σημαντικότερη όμως νέα παρέμβαση αφορά στην αποκατάσταση και αξιοποίηση χώρων όπως πρώην στρατιωτικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, που έμειναν εγκαταλειμμένες. Σε αυτές τις εκτάσεις, που θα προτείνουν οι δήμοι (παλιά εργοστάσια, πρώην στρατόπεδα κ.ά.) προβλέπονται αποκαταστάσεις και εξυγιάνσεις εδαφών, διαμορφώσεις χώρων πρασίνου και ήπιες παρεμβάσεις για την ανάδειξη κτηρίων αρχιτεκτονικού ή πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τέτοιου είδους παρεμβάσεις είναι δυνατόν να γίνουν στο στρατόπεδο Παύλου Μελά, όπου άλλωστε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει προαναγγείλει από την έγκριση της δημιουργίας μητροπολιτικού πάρκου τη χρηματοδότηση των έργων με περίπου 10 εκ. ευρώ.

Η δημιουργία παρατηρητηρίων αστικών προκλήσεων είναι περιβαλλοντικού χαρακτήρα και έχει να κάνει και με την ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, ενώ σημαντικά κονδύλια κατευθύνονται και στην ενίσχυση των προσόντων ήδη εργαζομένων σε επιχειρήσεις και στην ένταξη στην αγορά εργασίας μακροχρόνια ανέργων ή ακόμη και στη δημιουργία επιχειρήσεων ειδικά τουριστικών από νέους άνεργους και στην ενίσχυση των νέων επιστημόνων πολυτεχνικών και τεχνολογικών ειδικοτήτων, ώστε να αναστραφεί το φαινόμενο της φυγής των καλύτερων μυαλών της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, ο αριθμός των νέων επιστημόνων που εγκατέλειψαν τη χώρα και εγκαταστάθηκαν σε χώρες του εξωτερικού μέχρι το 2016 υπολογίζεται σε 427.000. Έμφαση στις δράσεις αυτές για εργαζόμενους και άνεργους δίνεται στις υπηρεσίες, το περιβάλλον και τον τουρισμό, ενώ συμμετέχουν τα επιμελητήρια, ο ΣΒΒΕ και άλλοι επαγγελματικοί και παραγωγικοί τοπικοί φορείς και δίνεται η δυνατότητα για πρακτική εργασία σε νέους ώστε να αποκτήσουν την απαιτούμενη επαγγελματική εμπειρία και να διεκδικήσουν ένα καλύτερο μέλλον στην αγορά εργασίας.

Στις τοποθετήσεις τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης έθεσαν μια σειρά από ζητήματα. Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Βασίλης Γάκης, έθεσε το θέμα της αξιοποίησης των ανενεργών στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι το πρόγραμμα δεν προτείνει λύσεις, οι οποίες θα αντιμετωπίσουν ριζικά, την καρδιά του προβλήματος των έντονων ανισοτήτων που υφίστανται στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, έθεσε ερωτήματα σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης της ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, έργο που προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, είπε πως πρέπει να τηρηθούν και να επιταχυνθούν τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των παρεμβάσεων και της πρώτης και της δεύτερης φάσης.