Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μαζικό «παρών» στην εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης(vid)

Ασφυκτικά γεμάτος ο αύλειος χώρος του Ιερού Ναού της Αγιας Σοφίας από εκατοντάδες Θεσσαλονικείς - Ο σκοπός και το μήνυμα της εκδήλωσης

Πλήθος Θεσσαλονικέων έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης που πραγματοποιείται στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Αγιας Σοφίας, ο οποίος είναι ασφυκτικά γεμάτος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώνεται από την Πρωτοβουλία για τη «Βυζαντινή Θεσσαλονίκη», πραγματοποιήθηκε συναυλία, ενώ νωρίτερα ολοκληρώθηκε η ομιλία της Πολύμνιας Κατσώνη, Προέδρου του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση για την Άλωση της Πόλης των Πόλεων, η οποία για πρώτη φορά διοργανώνεται στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σοφίας με μεγάλη συναυλία, ελεύθερη για το κοινό,  υπό την καλλιτεχνική δ/νση του Μ. Σταμούλη και σολίστ τους Μ. Χατζημανώλη, Π. Θεοχαρίδη και Γ. Κουλούσιο, συμμετέχουν επίσης η Βυζαντινή Χορωδία, Θεσσαλονικείς Υμνωδοί, οι Χορωδίες του Αρσακείου Σχολείου Θεσσαλονίκης και του Αγίου Χρυσοστόμου Θεσσαλονίκης, ενώ κείμενα ιστορικών της Άλωσης ανέγνωσαν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ, Γ. Καραμφίλης, Λ. Παλάντζα, Δ. Τσιλινίκος, Κ. Τσόγκα και η μαθήτρια του Αρσακείου, Α. Γαϊδατζή.

Η εκδήλωση για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ενός θλιβερού ιστορικά γεγονότος για τον ελληνισμό, σκοπό έχει να αναδείξει το ότι η χώρα μας προχωρά μπροστά σε ένα σύγχρονο μοντέλο διεθνούς οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τις πληγές της, τιμώντας το ιστορικό της υπόβαθρο και αποκτώντας συνείδηση της δυναμικής της στο σύγχρονο παγκόσμιο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.

Πράγματι σε πολλά σημεία της εκδήλωσης υπογραμμίστηκε η ιστορική αξία του γεγονότος, υπό το πρίσμα των μαθημάτων που μπορεί να διδαχθεί ένας λαός από τη σωστή γνώση της ιστορίας του.  

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση βρίσκονταν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ενώ το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο, ώστε πολλοί κάθονταν σε πεζούλια και σκαλιά.