Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κουπόνια για δωρεάν είδη από λαϊκές σε 1.600 οικογένειες

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για να ανακουφιστούν μονογονεϊκές οικογένειες και δικαιούχοι επιδόματος απροστάτευτων τέκνων.

Διακόσιες χιλιάδες ευρώ σε κουπόνια για τις λαϊκές αγορές θα διαθέσει δωρεάν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την οικονομική ενίσχυση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού της Θεσσαλονίκης και ειδικά των «απροστάτευτων τέκνων».

Η απόφαση ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, μετά τη σχετική εισήγηση του αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα. Κάθε χρόνο μάλιστα θα επιλέγεται η ενίσχυση διαφορετικής πληθυσμιακής ομάδας, ώστε να ενισχυθούν και να υποστηριχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες που είναι σε ανάγκη.

Τα 200.000 ευρώ προέρχονται από το συνολικό ποσό που εισπράττει η Περιφέρεια από τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης και
αποφασίστηκε να διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της ομάδας των «απροστάτευτων τέκνων», ώστε να καλυφθούν βιοτικές ανάγκες τους με είδη που πωλούνται στις λαϊκές όλου του νομού Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία υλοποιείται για πρώτη φορά στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στην Αττική εφαρμόζεται εδώ και δυο χρόνια.

Όπως επισήμανε ο κ. Γιουτίκας, «τα χρήματα αυτά προέρχονται από το ποσοστό τέλους λαϊκών αγορών, που αποτελεί έσοδο των Περιφερειών, αποκλειστικά για την οικονομική ενίσχυση ανέργων, πολύτεκνων, απόρων, ατόμων με αναπηρία άνω του 67%, ατόμων τρίτης ηλικίας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, οικογενειών με ανήλικα τέκνα με ειδικές ανάγκες και γονιών που προστατεύουν άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης.

Η οικονομική ενίσχυση αφορά αποκλειστικά στην κάλυψη αναγκών των συνανθρώπων μας αυτών με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές. Επιλέχθηκε η υλοποίηση του προγράμματος να αφορά στη διάθεση ενός ποσοστού επί του τέλους λαϊκών αγορών στους εγγεγραμμένους στα μητρώα των δήμων ως δικαιούχων του επιδόματος «απροστάτευτων τέκνων» του νομού Θεσσαλονίκης για την ανακούφισή τους.

Στόχος είναι κάθε χρόνο να επιλέγεται μια άλλη ευπαθής ομάδα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν όσο το δυνατό περισσότεροι πολίτες. Ο σκοπός του προγράμματος είναι η βοήθεια στα παιδιά και τις οικογένειες που στερούνται οικογενειακής προστασίας και αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με δεδομένο ότι η προστασία του παιδιού αποτελεί υποχρέωση κάθε ευνομούμενου κράτους, αλλά είναι και έντονη κοινωνική ανάγκη σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που διανύει η χώρα μας, προτείνουμε την ετήσια οικονομική ενίσχυση για την κάλυψη βιοτικών αναγκών με είδη που πωλούνται στις λαϊκές αγορές στους δικαιούχους του επιδόματος «απροστάτευτων τέκνων» του νομού Θεσσαλονίκης σε πρώτη φάση».

Τα κουπόνια θα χορηγηθούν σε μονογονεϊκές οικογένειες και οικογένειες που εισπράττουν το επίδομα «απροστάτευτου τέκνου» και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οικογένειες με παιδιά τα οποία μεγαλώνουν χωρίς πατέρα, είτε διότι ο πατέρας δεν βρίσκεται εν ζωή, είτε επειδή εκτίει ποινή φυλάκισης.

«Το όφελος θα είναι διπλό, διότι αφενός οι δικαιούχοι των κουπονιών θα κάνουν δωρεάν αγορές και αφετέρου το μέτρο θα λειτουργήσει ανταποδοτικά προς τους πωλητές των λαϊκών αγορών, αφού μέρος του ημερήσιου τέλους που καταβάλλουν για τη συμμετοχή τους στις λαϊκές, θα επιστρέφει με τη μορφή εισοδήματος ξανά προς τους ίδιους. Γνωρίζουμε ότι οι καταγεγραμμένοι δικαιούχοι στο σύνολο των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης ήταν μέχρι πρότινος συνολικά 1.634 οικογένειες», είπε ο κ. Γιουτίκας.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τον συντονιστή Μεταναστευτικού, Προσφυγικού και Κοινωνικής Συνοχής, Χάρη Αηδονόπουλο, και τις εποπτευόμενες από αυτόν αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τα σωματεία και ομοσπονδίες πωλητών λαϊκών αγορών, που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Έπειτα από συνεννοήσεις με το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και επειδή αρνήθηκε να χορηγήσει ονομαστικό κατάλογο των δικαιούχων (λόγω προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων), αποφασίστηκε να εκδοθεί δημόσια πρόσκληση προς τους δικαιούχους, ώστε να υποβληθούν αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά και ιδίως βεβαίωση ενός εκ των δήμων του νομού Θεσσαλονίκης ότι πρόκειται για δικαιούχο που λαμβάνει το επίδομα «απροστάτευτων τέκνων».

Οι αιτήσεις συμμετοχής - δήλωσης και τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης από τους υποψήφιους. Στη συνέχεια θα συνταχθεί μητρώο ωφελουμένων του προγράμματος (βάση δεδομένων) και θα εκδοθεί σχετική απόφαση περί ένταξης αυτών που θα έχουν υποβάλλει αίτηση και πλήρη δικαιολογητικά στο πρόγραμμα.

Όπως τόνισε ο κ. Γιουτίκας, «η υλοποίηση του προγράμματος κάλυψης αναγκών των ωφελούμενων από είδη λαϊκών αγορών, που θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των τελικών δικαιούχων, θα λειτουργήσει μέσω κουπονιών τα οποία θα επιμεριστούν αναλόγως χρονικά. Κατά την παραλαβή των κουπονιών θα τους δοθεί ατομική βεβαίωση. Ο ακριβής αριθμός κουπονιών, που θα διατεθούν ανά κατηγορία οικογένειας (αριθμό μελών), θα προσδιοριστεί μετά την οριστικοποίηση του καταλόγου των ωφελουμένων. Χρήση των κουπονιών θα γίνει από την ημερομηνία παραλαβής τους και για διάστημα αποκλειστικά δύο μηνών».