Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έκκληση για εθελοντές από τον πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού

Δύναμη και ψυχή μας είναι οι εθελοντές μας, τόνισε ο πρόεδρος του ΕΣ στην ετήσια εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Έκκληση για εθελοντική προσφορά έκανε ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού Δρ Αντώνης Αυγερινός στη διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας που πραγματοποείται απόψε από το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλονίκης της οργάνωσης στην αίθουσα του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

«Δύναμη και ψυχή μας είναι οι εθελοντές μας. Χωρίς εθελοντισμό δεν μπορεί να αναπτυχθεί μια πολιτεία. Τους έχουμε ανάγκη» υπογράμμισε ο κ. Αυγερινός.

Ο ίδιος μάλιστα διευκρίνισε πως η οργάνωση έχει ανάγκη από εθελοντές σε τρία επίπεδα, σε νοσηλευτικό προσωπικό, σε διασώστες και σε επίπεδο κοινωνικών δράσεων.

«Οι ανισότητες και τα μεγάλα προβλήματα των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων απαιτούν αναθεώρηση στόχων και σκοπών, αναπροσαρμογή δράσεων και καινοτόμες ενέργειες» πρόσθεσε ο κ. Αυγερινός.

Έπειτα στο βήμα ανέβηκε και ο πρόεδρος του Τμήματος Ε.Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, Επαμεινώνδας Μολυβάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις δεκάδες αποστολές του Ερυθρού Στυαρού και στη μεγαλη συμβολη της οργάνωσης στο προσφυγικό και στην αναζητηση κ επανασύνδεση οικογενειών προσφύγων.

Η κοπή της βασιλόπιτας και οι ανταλλαγές ευχών για το 2017 γίνεται παρουσία της διοίκησης, των φίλων, μελών, στελεχών και εθελοντών και των τριών Τμημάτων του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, της Κοινωνικής Υπηρεσίας και του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών & Ναυαγοσωστών, που απαρτίζουν την μεγάλη Ερυθροσταυρική οικογένεια.

Ανάμεσα στους παρευρισκομένους είναι ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, η αντιπεριφερειάρχης Βούλα Πατουλίδου και ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης.

Μάλιστα από το βήμα ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε το εργο του ΕΣ και δήλωσε ότι η περιφέρεια θα είναι δίπλα του. «Στο πρόσωπο της διοίκησης μας θέλω να βλέπετε συμμάχους στο έργο της βοήθειας ανθρωπων που έχουνε ανάγκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, σύμφωνα με στοιχεία, βοηθά συστηματικά όλη τη διάρκεια του έτους με διανομές τροφίμων και ψυχοκοινωνική υποστήριξη πολλές ελληνικές οικογένειες, εκ των οποίων 1.015 είναι πολυμελείς και 1.389 μονογονεϊκές οικογένειες. Το Τμήμα Θεσσαλονίκης του Ε.Ε.Σ. διανέμει συστηματικά δέματα τροφίμων σε τουλάχιστον 788 οικογένειες που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν. Φέτος χορηγήθηκαν μέσω του προγράμματος Cash Transfer Programme (CTP )που υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO), 347 προπληρωμένες κάρτες σε εξασθενημένα νοικοκυριά για την κάλυψη στοιχειωδών οικονομικών αναγκών.

Παράλληλα, από τον Μάιο του 2015, που τέθηκε σε εφαρμογή η Επιχείρηση Έκτακτης Ανάγκης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του προσφυγικού ζητήματος, ο Ε.Ε.Σ. παρέχει ακατάπαυστα μέχρι σήμερα καίριες υπηρεσίες σε Κέντρα Φιλοξενίας στη Βόρεια Ελλάδα (Διαβατά, Ωραιόκαστρο, Softex Διαβατά, Νέα Καβάλα Κιλκίς), στην Αττική (Ελαιώνα, Ριτσώνα, Σκαραμαγκά και στα νησιά (Χίο, Σάμο, Κω, Λέσβο) ενώ κατέγραψε σημαντική δράση στα μη επίσημα κέντρα διαμονής της Ειδομένης, Πειραιά και Χέρσου Κιλκίς, τα οποία δεν λειτουργούν πλέον. Συνολικά διανεμήθηκαν περισσότερα από 1.450.000 πακέτα με τρόφιμα και είδη ανθρωπιστικής βοήθειας, παρασχέθηκε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και πρώτων βοηθειών σε 93.000 πρόσφυγες, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης σε 52.000 ενήλικες ενώ από τους παιδότοπούς του πέρασαν τουλάχιστον 27.000 παιδιά που απασχολήθηκαν δημιουργικά με παιχνίδι και ζωγραφική. Μέσω του προγράμματος Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (Restoring Family Links) 107.000 πρόσφυγες εξυπηρετήθηκαν ώστε να βρουν τις οικογένειές τους από τις οποίες χωρίστηκαν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς την Ευρώπη. Περισσότεροι από 43.500 άνθρωποι δέχθηκαν βοήθεια στη θάλασσα.

Ειδική μνεία γίνεται στους 11.000 άρτια εκπαιδευμένους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνεργάζονται  με τα διοικητικά στελέχη και το προσωπικό.