Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Καλές πρακτικές για Αστική Γεωργία στη Μεσόγειο

Μητροπολιτική Συνάντηση Εργασίας στην ΑΓΣ - Στόχος του έργου η δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου εμπλεκόμενων φορέων στη Μεσόγειο

Μητροπολιτική Συνάντηση Εργασίας για την Αστική Γεωργία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στα πλαίσια του έργου MADRE (Metropolitan Agriculture for Developing an Innovative, Sustainable and Responsible Economy).

Εταίρος του έργου για την Ελλάδα είναι το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, ενώ στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν πολλοί επιστήμονες από ΑΠΘ, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δήμο Νεάπολης – Συκεών, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, το ΕΚΕΤΑ, το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, το ΓΕΩΤΕΕ, το ΤΕΕ, την Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή, τον ΕΦΕΤ, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, το Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη» και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Στρατηγικός στόχος του έργου η μεταφορά και η κεφαλαιοποίηση καλών πρακτικών και δημιουργία ενός διακρατικού δικτύου εμπλεκόμενων φορέων Αστικής Γεωργίας σε όλη τη Μεσόγειο.

Στη βάση και της εναρκτήριας παρουσίασης του Δρ. Χρίστου Βλαχοκώστα, project manager του έργου για το ΑΠΘ, υπάρχουν πολλά πετυχημένα παραδείγματα παραγωγικών γεωργικών καλλιεργειών σε αστικές περιοχές σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που αποκτά μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι τα αστικά κέντρα βρίσκονται μακριά από την φύση και την διαδικασία παραγωγής τροφής, αλλά και την κρίση να αγγίζει όλο και περισσότερα σπιτικά στη χώρα μας.

Συντονιστής του προγράμματος είναι ο Φορέας για την Αειφορία Μεσογειακών πόλεων και Περιοχών (AViTeM) και επίσης συμμετέχουν το γαλλικό Δίκτυο Επενδύσεων (ΑΝΙΜΑ), το μεσογειακό γεωπονικό ινστιτούτο Μονπελιέ, η Μητροπολιτική Ενότητα Βαρκελώνης (εκπροσωπεί 36 Δήμους), ο Δήμος Μπολόνια και το Αγροτικό Πανεπιστήμιο Τιράνων.