Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ισχυρή συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας ζήτησε ο Φάμελλος

Ισχυρή διακρατική συνεργασία Ελλάδας - Σερβίας, σε μια Βαλκανική Ζώνη ειρήνης, εργασίας και παραγωγής, ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ

Η σημερινή συνάνηση γίνεται σε μια περίοδο σημαντική για την Ελλάδα, καθώς το 2018 αρχίζει η έξοδος στις αγορές και η τελική απεξάρτηση από τα προγράμματα, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα στο Ελληνοσερβικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Όπως είπε ο κ. Φάμελλος, σε αυτή τη στιγμή είναι πολύ σημαντικές οι συνεργασίες και ιδιαίτερα με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα συνδέεται παραδοσιακά με αισθήματα φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης. «Η συνένωση δυνάμεων μεταξύ δύο χωρών, οι οποίες συνδέονται παραδοσιακά με αισθήματα φιλίας, σεβασμού και αλληλεγγύης, σε συνδυασμό με το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν μπορεί να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε μια σειρά από τομείς όπως η βιομηχανία, η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, το εμπόριο, οι κατασκευές, η μεταποίηση και φυσικά το περιβάλλον», ανέφερε.

Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι απαιτείται συμμαχία και για τη μετατροπή των Βαλκανίων σε ζώνη προόδου, ειρήνης, παραγωγής και εργασίας, σε μια περιοχή δημιουργίας πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών και προϊόντων αξίας. «Η Ελλάδα είναι σήμερα πόλος σταθερότητας στα Βαλκάνια και στη ΝΑ Μεσόγειο και παρουσιάζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αποτελεί ασφαλές επενδυτικό πεδίο, κόμβο ενέργειας και εμπορίου, πύλη της Ευρώπης, με ισχυρό δημοκρατικό υπόβαθρο, εξασφαλισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και κοινωνική συνοχή. Επιδιώκουμε την επίλυση χρόνιων διπλωματικών εκκρεμοτήτων στην περιοχή (Αλβανία, FYROM) σε ένα κλίμα σεβασμού των διεθνών συμβάσεων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μπορούμε να εγγυηθούμε τη συνεργασία και την ειρήνη στα Βαλκάνια, χωρίς αλυτρωτισμούς και διεκδικήσεις, μια προοπτική σταθερή και μακροπρόθεσμη», συμπλήρωσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια μέσω θεσμικών παρεμβάσεων κατάφερε να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο γύρω από το περιβάλλον, εισάγοντας σημαντικές τομές σε ζητήματα που αποτελούσαν εμπόδιο τόσο στην αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος όσο και στην υγιή επιχειρηματικότητα, όπως για παράδειγμα στις περιοχές Natura ή στους δασικούς χάρτες και το Κτηματολόγιο, με τη μετατροπή, π.χ., των προστατευόμενων περιοχών σε μοχλό ανάπτυξης, σε συγκριτικό πλεονέκτημα, που δημιουργεί υπεραξίες για τα τοπικά προϊόντα, τον τουρισμό κ.λπ.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο επιθυμούμε να αποτελέσει και την απαρχή νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε κλάδους που μέχρι σήμερα έμεναν αναξιοποίητοι, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αξιοποίηση φυσικού αερίου, η ανακύκλωση και διάθεση στερεών αποβλήτων, η επεξεργασία υδάτων και υγρών αποβλήτων», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός και επανέλαβε τη θέση του ΥΠΕΝ πως περιβάλλον και επιχειρηματικότητα μπορούν όχι μόνο να συνυπάρξουν στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής ευθύνης που οι σύγχρονες επιχειρήσεις πια υιοθετούν, αλλά το ίδιο το περιβάλλον μπορεί να αποτελέσει επιχειρηματική ευκαιρία.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως η οικονομική και εμπορική συνεργασία μεταξύ Σερβίας και Ελλάδας στηρίζεται σε ισχυρές βάσεις και πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ανοίγοντας νέους δρόμους και προοπτικές συνεργασίας προς όφελος των οικονομιών και των λαών των δύο χωρών και για τον σκοπό αυτό έχει ήδη γίνει επεξεργασία μνημονίου, στο οποίο τίθεται το πλαίσιο συνεργασίας σε τομείς όπως η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία της φύσης, η διαχείριση στερεών αποβλήτων και η ανακύκλωση, η διαχείριση υγρών αποβλήτων κ.λπ. Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, είπε, προετοιμάζεται επιχειρηματική αποστολή ελληνικών επιχειρήσεων στο Βελιγράδι για έργα και υπηρεσίες περιβάλλοντος.

«Προσδοκία και ευχή όλων μας είναι να οδηγηθούμε όσο το δυνατόν ταχύτερα σε μια ανεξάρτητη, αυτοτροφοδοτούμενη οικονομική μεγέθυνση και βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στη συνομιλία Σερβίας και ΕΕ και να βοηθήσει τόσο πολιτικά όσο και τεχνικά (προσφέροντας τεχνογνωσία αναφορικά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, π.χ., σε θέματα περιβάλλοντος) στην ταχύτερη και ομαλότερη ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός.