Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Υπάλληλοι ασφαλιστικών ταμείων ύποπτοι για την υπεξαίρεση

Στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς διαβιβάζεται η έρευνα της Τσεμπερά για τις ευθύνες των ασφαλιστικών ταμείων στην υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ.

Περαιώθηκε η έρευνα για τις ευθύνες των ασφαλιστικών ταμείων στην υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης. Η ογκώδης δικογραφία επέστρεψε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση για τα περαιτέρω.

Η παραγγελία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάμπρου Τσόγκα, προς την οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασία Τσεμπερά, αφορούσε τη εμπλοκή των ασφαλιστικών ταμείων, που υπέστησαν συνολική οικονομική ζημιά 6 εκατ. ευρώ, λόγω της υπεξαίρεσης. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο Π. Σαξώνης είχε δημιουργήσει ένα σύστημα που φαινόταν ότι ο δήμος δεν είχε οφειλές.

Ο κ. Τσόγκας ζητούσε: Να διακριβωθεί αν στοιχειοθετείται το αδίκημα της απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608, περί καταχραστών δημοσίου χρήματος. Να προσδιοριστούν τα πρόσωπα, ανά χρονικό διάστημα και ανα ασφαλιστικό ταμείο, που μπορούσαν να διασταυρώσουν τις αξιώσεις των ασφαλιστικών ταμείων από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι υπάρχουν συνολικά 16 ύποπτοι (προϊστάμενοι τμήματος διαχείρισης, διευθυντές οικονομικών υπηρεσιών και υπάλληλοι). Οι έξι προέρχονται από το ΤΥΔΚΥ, οι πέντε από το ΤΑΔΚΥ (Ταμείο Ασφάλισης Δημοτικών Κοινοτικών Υπαλλήλων) και άλλοι πέντε από το ΕΤΑΑ- ΤΣΕΜΕΔΕ  (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων- Τομέας Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων).

Οι παραπάνω έχουν ήδη καταθέσει ανωμοτί καθώς η κα Τσεμπερά διαπίστωσε ότι υπήρχε δόλος στις ενέργειες τους. Η δικογραφία θα διαβιβαστεί, λόγω αρμοδιότητας, στον εισαγγελέα εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέα Ζήση ο οποίος θα αποφασίσει αν θα παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος των εμπλεκομένων η αν θα τη θέσει την υπόθεση στο αρχείο.

Το δευτεροβάθμιο Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης καταδίκασε τον βασικό κατηγορούμενο - πρώην διαχειριστή Παναγιώτη Σαξώνη, για την υπεξαίρεση, και τους πρώην δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και γ. γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση. Οι καταδικασθέντες έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης.

Η δικογραφία για τις ευθύνες υπαλλήλων ΔΟΥ, στην υπόθεση της υπεξαίρεση από το ταμείο του δήμου Θεσσαλονίκης, έχει τεθεί στο αρχείο, καθώς, αν και προέκυψαν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των εφοριακών, δεν διαπιστώθηκε δόλος.