Skip to main content

Πώς μπορούν οι νέοι της Θεσσαλονίκης να αλλάξουν την πόλη

Νέοι της Θεσσαλονίκης εκφράζουν τις ιδέες και τους προβληματισμούς του με στόχο να συμβάλουν στη χάραξη στρατηγικής για μια Ανθεκτική Θεσσαλονίκη.

Περίπου 50 νέοι αποδέχθηκαν το κάλεσμα του γραφείου Αστικής Ανθεκτικότητας (Resilient Thessaloniki) και της ΜΚΟ «Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» για να μοιραστούν τις ιδέες και το όραμα τους για μια καλύτερη Θεσσαλονίκη.

Το κάλεσμα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Thessaloniki Youth Resilient Challenge, το οποίο έχει ως στόχο τη συμμετοχή της νεολαίας στη χάραξη της στρατηγικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων αλλά και τη βελτίωση της ζωής στην πόλη που πραγματοποιεί το Resilient Thessaloniki.

Συγκεκριμένα, οι νέοι συγκεντρώθηκαν χθες στο δημαρχείο για να παρακολουθήσουν το πρώτο εργαστήρι του προγράμματος. Εκεί κατέγραψαν τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς αλλά και τις δικές τους προτάσεις πάνω σε βασικούς άξονες της αστικής ανθεκτικότητας, όπως η ανάδειξη του Θερμαϊκού Κόλπου, η δημιουργία επιχειρηματικού οικοσυστήματος, η συμμετοχικότητα στον δημόσιο χώρο και η βιώσιμη κινητικότητα.

«Σε όλη αυτή την προσπάθεια του δήμου Θεσσαλονίκης για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική με τη συμμετοχή πολιτών και φορέων, μας έλειπε το κομμάτι της ένταξης των νέων στη διαδικασία αυτή. Ως πόλη δεν έχουμε δομές συνεργασίας με τους νέους» σημείωσε στη Voria.gr η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Λίνα Λιάκου, η οποία δήλωσε εντυπωσιασμένη από τον αριθμό των νέων που προσήλθαν στη συνάντηση.

«Ο τρόπος που εντάσσεις τους νέους στην καθημερινότητα της πόλης είναι ένα πονεμένο κομμάτι. Δεν θέλουμε να τους απογοητεύσουμε» υπογράμμισε η κ Λιάκου, συμπληρώνοντας ότι με αυτή τη δράση που ξεκίνησε χθες, το Resilient Thessaloniki θα μπορέσει να εξάγει συμπεράσματα για τον τομέα της συμμετοχής της νεολαίας στη λήψη αποφάσεων, θεματική που αποτελεί κεντρικό πεδίο διερεύνησης στον σχεδιασμό της ανθεκτικότητας της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι νέοι μετά την καταγραφή προτάσεων και προβλημάτων, θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συζητήσουν με τους αντίστοιχους επικεφαλής φορέων, όπως πρυτάνεις και αντιδημάρχους. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη θα έλθουν άτομα από όλη την Ελλάδα που εργάζονται στο κομμάτι της νεολαίας για να συζητήσουν το θέμα της ένταξης των νέων στη χάραξη πολιτικής.

«Στις τελευταίες συναντήσεις θα δούμε πώς το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσει να εξελιχθεί σε κάτι πιο μόνιμο. Παράλληλα, να σημειωθεί ότι υπάρχει και μια πίεση από το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Νεολαίας προς τον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να δημιουργήσει κάτι πιο συγκροτημένο ώστε να ακουστεί η φωνή των νέων» δηλώνει στη Voria.gr ο επικεφαλής της ΜΚΟ Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Άρης Παράσχου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι η Θεσσαλονίκη ήταν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014, μετά το πέρας της διοργάνωσης υπήρχε ένα μεγάλο κενό στο θέμα της συμμετοχικότητας των νέων και παρέμεινε ουσιαστικά αναξιοποίητη μια μεγάλη βάση εθελοντών.

«Ήρθα στη δράση γιατί με ενδιαφέρει η ιδέα. Ήθελα να κινητοποιηθώ και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο μπορώ να το κάνω. Νομίζω ότι μέσα από αυτές τις συνεδριάσεις θα κινητοποιηθούν νέοι και ίσως δημιουργήσουμε και ομάδες ώστε να προσπαθήσουμε να λύσουμε κάποια προβλήματα της πόλης» ανέφερε ο συμμετέχων Παύλος Παυλίδης

Οι νέοι που συμμετείχαν στη χθεσινή δράση ενδιαφέρθηκαν για τους περισσότερους άξονες της στρατηγικής και κατέγραψαν προβλήματα όπως η έλλειψη πράσινων χώρων, η αδυναμία εύρεσης εργασίας, η κατάσταση στο ΑΠΘ, η ξενοφοβία αλλά και η έλλειψη εναλλακτικών για τη μετακίνησή τους στην πόλη. Παράλληλα, εξέφρασαν και ιδέες όπως η δημιουργία λαχανόκηπων και οι «πράσινες ταράτσες».

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα το Erasmus+. Θα διαρκέσει έναν χρόνο αλλά σύμφωνα με την κ. Λιάκου μπορεί να υπάρξει και παράτασή του καθώς το δίκτυο «100 Ανθεκτικών Πόλεων» έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δράση αυτή.