Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ημερίδα για τα επίκαιρα νομικά ζητήματα στις ΑΠΕ

Απευθύνεται σε δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, δικαστικούς λειτουργούς, εκπροσώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας και φοιτητές

Ημερίδα με θέμα «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Επίκαιρα Νομικά Ζητήματα» διοργανώνει το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ), με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τη Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 17:00 μ.μ..

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΚΔΕΟΔ (Ικάρων 1, Φοίνικας, Θεσσαλονίκη) και θα διεξαχθεί στα ελληνικά. Θα συμμετάσχουν σε αυτή διακεκριμένες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου καθώς και εκπρόσωποι του τομέα της ενέργειας.

Της ημερίδας θα προεδρεύσει ο Bio-Αρχιτέκτονας, Διπλ. Μηχανικός και Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), κ. Βασίλειος Τσολακίδης. Στην πρώτη συνεδρία, η Επίκουρη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ και δικηγόρος, κ. Αικατερίνη Ηλιάδου θα παρουσιάσει τις βασικές παραμέτρους και τις στοχεύσεις της Ευρωπαϊκής πολιτικής για τη στήριξη των ΑΠΕ οι οποίες περιλαμβάνονται στο “Χειμερινό Πακέτο” (Winter Package) που αφορά τον ενεργειακό τομέα. Στη συνέχεια, ο κ. Διονύσιος Παπαχρήστου, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, Ειδικός Επιστήμονας και Διευθυντής του γραφείου Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), θα αναλύσει το ρυθμιστικό και νομοθετικό πλαίσιο των μόνιμων ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για έργα ΑΠΕ.

Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίας, ο καθηγητής της Νομικής Σχολής ΑΠΘ και δικηγόρος, κ. Κωνσταντίνος Γώγος, θα αναπτύξει τα προβλήματα χωροταξικού σχεδιασμού των αιολικών πάρκων. Η δικηγόρος και Ερευνήτρια του ΚΔΕΟΔ στον τομέα Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Χριστίνα Χατζηκωνσταντίνου, θα αναλύσει τις νομικές προεκτάσεις (νομοθετικές και νομολογιακές) που άπτονται της προστασίας του δασικού περιβάλλοντος σε σχέση με τα έργα ΑΠΕ.

Στόχος της ημερίδας είναι να προσφέρει μία σφαιρική παρουσίαση του πλαισίου που διέπει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αξιολογώντας τις βασικές νομοθετικές και νομολογιακές εξελίξεις σε ενωσιακό και εθνικό επίπεδο, καθώς και να αναδείξει την υφιστάμενη κατάσταση για τις ΑΠΕ και τις μελλοντικές εξελίξεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας.

Η εκδήλωση απευθύνεται σε δικηγόρους, ακαδημαϊκούς, δικαστικούς λειτουργούς, εκπροσώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ενέργειας και φοιτητές.