Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Οι έλεγχοι δασαρχείων αποτρέπουν την αποψίλωση των δασών

Περιορισμένα σε σχέση με άλλες χρονιές τα κρούσματα παράνομης υλοτόμησης στα δάση και τις δασικές εκτάσεις του νομού, παρά το τεράστιο κέρδος.

Περιορισμένη είναι την τρέχουσα περίοδο η παράνομη υλοτόμηση στο νομό Θεσσαλονίκης, εξαιτίας των 24ωρων περιπολιών των υπαλλήλων των δασαρχείων. Ειδικά στην περιοχή του Λαγκαδά, όπου τα προηγούμενα χρόνια γινόταν χαμός με τους λαθροϋλοτόμους, πλέον τα κρούσματα υπάρχουν μεν, αλλά είναι πιο λίγα, διότι γίνονται εκτεταμένοι έλεγχοι.

Πώς επετεύχθη αυτό; Όπως είπε στη Voria.gr, ο δασάρχης Λαγκαδά, Απόστολος Στράντζαλης, «φέτος έχουμε και τα μέσα για τη μετακίνησή μας και τα καύσιμα, οπότε έχουμε κάνει έναν σοβαρό προγραμματισμό και κάνουμε πολλούς αιφνιδιαστικούς ελέγχους επί 24ώρου βάσεως, ενώ επεμβαίνουμε και σε όλες τις καταγγελίες που δεχόμαστε ακόμη και τις ανώνυμες».

Σήμερα μόνο συνεργεία ελέγχου του δασαρχείου Λαγκαδά επενέβησαν σε δύο καταγγελίες, που αποδείχτηκε ότι η κοπή δένδρων γινόταν κατόπιν άδειας και νομίμως.

Οι... ορέξεις των λαθροϋλοτόμων, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, εν όψει του χειμώνα και των αυξήσεων στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, έχουν περιοριστεί. Αν και καταγγελίες έχουν γίνει για διάφορες δασικές περιοχές, όπως σε Σοχό, Κρυονέρι, Λαχανά, Αρέθουσα, Πετροκέρασα και Λιβάδι, εδώ και ένα μήνα, δεν καταγράφονται τα φαινόμενα της ολικής αποψίλωσης προηγούμενων ετών και της λαθροϋλοτομίας τόνων από δρύες και πουρνάρια σε εκτάσεις μέχρι και δέκα στρεμμάτων.

Στην πρακτική της λαθροϋλοτομίας καταφεύγουν από ιδιώτες για να εξασφαλίσουν χωρίς κόστος τα καυσόξυλα της χρονιάς για το σπίτι τους μέχρι ιδιώτες, που έχουν συστήσει ομάδες για να αποκομίσουν μεγάλα κέρδη από την εμπορία των ξύλων. Η λαθροϋλοτομία πήρε διαστάσεις έξαρσης τα τελευταία τρία χρόνια και είναι άμεσα συνδεμένη με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων της επαρχίας Λαγκαδά, «η επιστροφή στις ξυλόσομπες έχει δραματικές επιπτώσεις. Φτάνουν σε σημείο οργανωμένες ομάδες να χρησιμοποιούν αλλοδαπούς εργάτες και αφού έχουν κλείσει συμφωνίες με πολίτες "ξυρίζουν" δασικές εκτάσεις μέσα σε ρέματα και σε δυσπρόσιτες περιοχές. Η τιμή που πωλούν τα ξύλα είναι πολύ χαμηλότερη από εκείνη του εμπορίου».

Το έργο του ελέγχου των δασών, σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όπως άλλωστε τονίζει και ο κ. Στράντζαλης, «περιπολούμε σε 950 χλμ. δασικών δρόμων και εποπτεύουμε μια περιοχή 1.250.000 στρεμμάτων, από την οποία τα 500.000 – 600.000 στρέμματα είναι δάση και δασικές εκτάσεις χαρακτηρισμένες». Κι αυτά μόνο στο δασαρχείο Λαγκαδά, ενώ τον υπόλοιπο νομό ελέγχουν τα δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Σταυρού.

Οι επικεφαλής των δασικών συνεταιρισμών, που ασκούν νόμιμη υλοτόμηση, επισημαίνουν πως τα κέρδη των λαθροϋλοτόμων είναι τεράστια, όπως τεράστια είναι και η καταστροφή που προκαλούν στο περιβάλλον και ειδικά στα δάση. Σύμφωνα με στοιχεία του δασαρχείου Λαγκαδά για το 2015, σε σύνολο 139 μηνύσεων, οι 45 περιπτώσεις αφορούσαν παράνομη υλοτόμηση, ενώ για το 2014 οι μηνύσεις ήταν 33...

Η προτεινόμενη τιμή για τα ξύλα από το υπουργείο είναι σήμερα στα 60 ευρώ τον τόνο, ενώ η τιμή στη λιανική, στο εμπόριο για τους πολίτες φτάνει περίπου στα 120 ευρώ ο τόνος. Τα λαθραία έχουν μισή τιμή...

Πάντως, η νομοθεσία προβλέπει πολύ αυστηρές ποινές για όσους εντοπιστούν να κάνουν παράνομη υλοτόμηση. Τόσο μεγάλες, που λειτουργεί αποτρεπτικά και γι' αυτό το λόγο οι δασολόγοι επισημαίνουν πως από τότε που θεσπίστηκαν τόσο αυστηρές κυρώσεις περιορίστηκαν δραματικά οι παραβάτες και συγκρατήθηκε η κατάσταση.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του εντοπισμού λαθροϋλοτόμου τις προηγούμενες μέρες από συνεργείο ελέγχου του δασαρχείου Λαγκαδά, ο οποίος είχε 15 τόνους ξύλων, που τους μετέφερε με όχημα 4Χ4 χωρίς πινακίδες. Κλήθηκε να πληρώσει διοικητικό πρόστιμο 4.500 ευρώ, κατασχέθηκαν τα ξύλα και το όχημα και η υπόθεση πήρε και τη δικαστική οδό.

«Νόμιμη είναι η υλοτόμηση μόνο μέσα από τις μελέτες του δασαρχείου κι από επαγγελματίες υλοτόμους. Επίσης για ένα μικρό χρονικό διάστημα δίνουμε τη δυνατότητα για υλοτομήσεις σε πολύ συγκεκριμένες περιοχές για ιδιώτες. Δε γίνεται πάντα, αλλά κάποιες περιόδους. Για παράδειγμα τώρα είναι σε εξέλιξη αυτή η διαδικασία για διάστημα 15 εργάσιμων ημερών μόνο», επισήμανε ο κ. Στράντζαλης.