Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Η βιώσιμη πόλη είναι πράσινη και ψηφιακή, παραγωγική και εξωστρεφής, λειτουργική και ελκυστική

Το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας που διοργανώθηκε από την Κίνηση Πολιτών για το Μητροπολιτικό Πάρκο στον χώρο της ΔΕΘ και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης

«Η βιώσιμη πόλη είναι: πράσινη και ψηφιακή, παραγωγική και εξωστρεφής, ανθεκτική, λειτουργική και ελκυστική, με χωρική και κοινωνική συνοχή».

Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα που βγήκε από την πρώτη ημερίδα που διοργάνωσε η Κίνηση Πολιτών, μετά από τις ουσιαστικές παρεμβάσεις των ομιλητών, αλλά και τον πλούσιο διάλογο που ακολούθησε από εκπροσώπους φορέων και πολίτες που συμμετείχαν στην ημερίδα που διοργανώθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Δείτε επίσης - Θεσσαλονίκη - Αγγελούδης: Τρεις συν μία προϋποθέσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ στο κέντρο

Η ημερίδα άνοιξε με παρέμβαση του εκπροσώπου της Κίνησης Πολιτών, Γιάννη Ξενίδη, καθηγητή Διαχείρισης Κινδύνων στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ και στην συνέχεια οι ομιλητές: Χάρης Δούκας (εκλεγμένος δήμαρχος Αθήνας), Στέλιος Αγγελούδης (εκλεγμένος δήμαρχος Θεσσαλονίκης), Λάζαρος Κυρίζογλου (δήμαρχος-Αμπελοκήπων-Μενεμένης), Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), Χρύσα Αράπογλου (εκλεγμένη δήμαρχος Καλαμαριάς), αναφέρθηκαν στην σημασία της μεγάλης στροφής που πρέπει να κάνουν Κυβέρνηση, Περιφέρειες, Δήμοι και τη συνεργασία μεταξύ τους, για τον επανασχεδιασμό των παρεμβάσεων στις πόλεις, ενσωματώνοντας στον κεντρικό πυρήνα τους την βίωση ανάπτυξη.  

Σε ανακοίνωση των διοργανωτών αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Η κλιματική κρίση, δεν είναι πλέον μια επιστημονική πρόβλεψη, είναι η πραγματικότητα, στον πλανήτη, στην Μεσόγειο, στη χώρα μας, η οποία, τους τελευταίους μήνες στην χώρα μας, εκδηλώθηκε με τις περισσότερες εκδοχές της. Παρατεταμένοι καύσωνες, εκτεταμένες πυρκαγιές, πρωτόγνωρες πλημμύρες.

Στο τέλος αυτού του καταστροφικού και φονικού κύκλου, πραγματοποιήθηκαν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, τα αποτελέσματα των οποίων ενσωμάτωσαν την αγωνία μεγάλου μέρους των πολιτών, για την ανθεκτικότητα και την βιωσιμότητα των αναπτυξιακών μοντέλων που ακολουθούν ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες, η χώρα και οι πόλεις μας.

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν και σε ειδικά θέματα, από την λεγόμενη ανάπλαση της ΔΕΘ, την Μαρίνα της Καλαμαριάς, το Παραλιακό Μέτωπο, τις Αστικές Συγκοινωνίες, στα οποία, οι επιλογές της κυβέρνησης, καταστρατηγούν τις βασικές αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, παρ΄ ότι στα λόγια τις διακηρύσσει. 

Στο τέλος, ο Γιάννης Μαγκριώτης, εκ μέρους της Κίνησης Πολιτών τόνισε ότι, σύντομα θα ανακοινωθούν οι επόμενες πρωτοβουλίες, για την υποστήριξη της βιώσιμης και ανθεκτικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης».