Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Χαριστική βολή η ακρίβεια για τα γυμναστήρια - Λουκέτα από αλυσίδες

Κορωνοϊός, περιοριστικά μέτρα και ακρίβεια αποτρέπουν ακόμη και τους ορκισμένους… οπαδούς των γυμναστηρίων - Λουκέτα και συρρίκνωση προσωπικού

Λουκέτα, συρρίκνωση αριθμού καταστημάτων όταν πρόκειται για αλυσίδες, αναζήτησή νέων χωρών με χαμηλότερα ενοίκια και προσφορές αποτελούν τη νέα πραγματικότητα των γυμναστηρίων της Θεσσαλονίκης.

Ο κορωνοϊός, τα περιοριστικά μέτρα και πλέον η ακρίβεια δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που αποθαρρύνει ακόμη και τους μέχρι πρότινος ορκισμένους…οπαδούς των γυμναστηρίων.

Πλέον, όπως εξηγεί στη Voria.gr, ο γραμματέας του Συλλόγου Ιδιοκτητών Γυμναστηρίων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοπαρανίδης η ακρίβεια είναι αυτή που κυρίως αποτρέπει τους πελάτες των γυμναστηρίων να συνεχίσουν όταν λήγει η συνδρομή τους. Ο κορωνοϊός και η ανησυχία που εξακολουθεί να υφίσταται, φαίνεται να περνά σε δεύτερη μοίρα, χωρίς ωστόσο να είναι αμελητέα.

«Όλοι μιλούν για τις αυξήσεις των τιμών σε ενέργεια και σε μια σειρά προϊόντων. Όλοι γκρινιάζουν. Παρά τις προσφορές που κάνουμε στις συνδρομές μας, οι πελάτες δεν φαίνεται να δελεάζονται» αναφέρει ο κ. Κοπαρανίδης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γυμναστηρίου, όπου η μηνιαία συνδρομή είναι στα 40 ευρώ, ωστόσο αν κάποιος επιλέξει πεντάμηνο πακέτο η συνολική τιμή πέφτει στα 80(!). Παρόλα αυτά αρκετοί Θεσσαλονικείς, στην προσπάθεια τους να μειώσουν τα έξοδα τους προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές, ακόμη και στα είδη πρώτης ανάγκης, κάνουν… ανάπαυλα, στην εκγύμναση τους, βαφτίζοντας την ως περιττή «πολυτέλεια».

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κοπαρανίδης ενώ τον περσινό Οκτώβριο και Νοέμβριο τα γυμναστήρια είχαν αρχίσει να βρίσκουν το βηματισμό τους σήμερα μετά βίας ο μέσος όρος του τζίρου τους είναι στο 40% έναντι του 2019. Κάποια γυμναστήρια δουλεύουν με το ⅓ του πελατολογίου τους με ότι αυτό σημαίνει για την επιβίωση των επιχειρήσεων.

Αποτέλεσμα αυτής της έκρυθμης κατάστασης είναι κάποιες αλυσίδες γυμναστηρίων να μειώνουν τον αριθμό των καταστημάτων τους, κλείνοντας αυτά που δεν τους αποφέρουν ουσιαστικά έσοδα, μικρά γυμναστήρια να βάζουν λουκέτο, χωρίς, ωστόσο, να είναι διευκρινισμένος ο αριθμός αυτών που κατέβασαν ρολά, ενώ κάποια αλλά αναζητούν καινούργιους χώρους με μικρότερα μισθώματα.

Ωστόσο η διαδικασία μετακόμισης σημαίνει πως θα πρέπει ο επιχειρηματίας να εκδόσει νέα άδεια για το γυμναστήριο με αποτέλεσμα κάποιοι να το καθυστερούν, λειτουργώντας για δυο - τρεις μήνες, σε νέο χώρο χωρίς όμως την απαραίτητη άδεια.

Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις γυμναστηρίων που πωλούνται κοψοχρονιά αλλά και επιχειρηματιών που κρατούν μόνοι τους το γυμναστήριο απολύοντας το όποιο προσωπικό είχαν.

Γέμισε η παραλία «φορητά γυμναστήρια»

Την ίδια ώρα οι personal trainers γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, μετατρέποντας πάρκα ή την παραλία της Θεσσαλονίκης, σε φορητά γυμναστήρια, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλοντας να γυμνάζονται με…περισσότερη ασφάλεια συνεχίζουν να παρακολουθούν διαδικτυακά μαθήματα γυμναστικής. Στην περίπτωση του personal trainer το κόστος κυμαίνεται από 10 έως 15 ευρώ την ώρα, ενώ τα διαδικτυακά μαθήματα από 2 έως 4 ευρώ.

Πάντως δεν λείπουν και τα ευτράπελα καθώς κάποιοι στην επιθυμία τους να γυμναστούν στο φυσικό χώρο του γυμναστηρίου παρακάμπτουν τους συζύγους ή τις συζύγους τους που προσπαθούν να τους νουθετήσουν - οι οποίοι μιλούν για την επικινδυνότητα του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο να κολλήσουν σε ένα κλειστό χώρο - λέγοντας τους ψέματα πως πάνε για καφέ ή ψώνια.
Ενώ κάποιοι άλλοι για να αισθάνονται πιο «ασφαλείς» φέρνουν το στρώμα γυμναστικής από το σπίτι τους.