Skip to main content

Γιγάντιο πανό στο Σέιχ Σου για τη μαύρη επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο (vid)

Τα μέλη της «Κυπριακής Εστίας» άπλωσαν το πανό στο Σέιχ Σου και άφησαν στον ουρανό 48 μαύρα μπαλόνια όσα και τα χρόνια της εισβολής και κατοχής

Ένα γιγάντιο πανό που απεικονίζει την Κύπρο, αιματοβαμμένη στο τμήμα που είναι κατεχόμενη από τους Τούρκους και τη φράση «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ», άπλωσαν στο Σέιχ Σου, οι Κύπριοι που μένουν στη Θεσσαλονίκη και είναι μέλη της «Κυπριακής Εστίας» καθώς αύριο συμπληρώνονται 48 ολόκληρα χρόνια από την εισβολή.

Το ημερολόγιο έγραφε 20 Ιουλίου του 1974 όταν ξεκίνησε η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο και μέσα σε τρεις ημέρες κατέλαβαν την Κερύνεια και την γύρω περιοχή. Ακολούθησε εκεχειρία και διαπραγματεύσεις στη Γενεύη μεταξύ των εμπλεκομένων χωρών οι οποίες όμως δεν απέδωσαν κι έτσι στις 14 Αυγούστου η Τουρκία ξεκίνησε την δεύτερη στρατιωτική επιχείρηση με την επωνυμία «Αττίλας ΙΙ» και κατέλαβε το 36,2% του νησιού, εκτόπισε περί τις 120.000 Κύπριους.

«48 χρόνια παράνομης εισβολής και κατοχής στην Κύπρο μας. Δεν ξεχνάμε» είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της «Κυπριακής Εστίας», Αλέξανδρος Μούστρας.

Τα μέλη του συλλόγου αφού ξεδίπλωσαν το πανό που πάνω του είχε επίσης γραμμένο έναν στίχο από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου για την Κύπρο (νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω) πραγματοποίησαν συμβολική δενδροφύτευση ενώ άφησαν στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 48 μαύρα μπαλόνια όσα και τα χρόνια της παράνομης κατοχής.