Skip to main content

Πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια σε ελληνική ταινία ο Χρυσός Αλέξανδρος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Τον Χρυσό Αλέξανδρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» απέσπασε φέτος η ταινία «Animal», της Σοφίας Εξάρχου - Όλοι οι νικητές

Σε μία ελληνική ταινία, για πρώτη φορά μετά από 30 ολόκληρα χρόνια, απονεμήθηκε ο Χρυσός Αλέξανδρος του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, σε μία τελετή που έγινε για πρώτη φορά φέτος το μεσημέρι της Κυριακής στην Αποθήκη Γ', στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Τον Χρυσό Αλέξανδρο "Θόδωρος Αγγελόπουλος" απέσπασε φέτος η ταινία "Animal", της Σοφίας Εξάρχου. Ήταν το 1993, 30 χρόνια πριν, όταν η ελληνική ταινία "Απ' το χιόνι" του Σωτήρη Γκορίτσα είχε βραβευτεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Image

Η σκηνοθέτιδα, Σοφία Εξάρχου, αφού καταχειροκροτήθηκε από το κοινό μετά την απονομή σχολίασε "είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη που παίρνω αυτό το βραβείο εδώ, στη Θεσσαλονίκη, στο αγαπημένο μου φεστιβάλ του κόσμου. Εδώ ερχόμουν για να βλέπω ταινίες και να μαθαίνω σινεμά, πριν καν τολμήσω να πω στον εαυτό μου πως ήθελα να γίνω σκηνοθέτιδα. Το βραβείο θέλω να το αφιερώσω σε όλους μου τους συνεργάτες, τους παραγωγούς, τους συντελεστές που ήταν πολύτιμοι και με βοήθησαν να κάνω την ταινία".

Image

Το βραβείο παρέλαβε μαζί με την παραγωγό της ταινίας, Μαρία Δρανδάκη. Η κ. Δρανδάκη είπε, παραλαμβάνοντας το βραβείο: "θέλω να ευχαριστήσω ξανά το Φεστιβάλ για την υπέροχη φιλοξενία, την επιτροπή -είναι σπουδαία η βράβευση από τους τρεις αυτούς ανθρώπους. Καταλαβαίνετε πόσο μεγάλη χαρά είναι να βραβεύεσαι στο διεθνές τμήμα ενός φεστιβάλ που είναι της χώρας σου. Ήταν μια τεράστια περιπέτεια αυτή η ταινία, είχε απίστευτα πάνω-κάτω και πολλούς διαβολικούς ανθρώπους που προσπάθησαν να την εμποδίσουν, αλλά είχε και πάρα πολλά θετικά. Είχε όλη αυτή την ομάδα που είδατε στο Ολύμπιον και τη Σοφία Εξάρχου, που με αστείρευτη ενέργεια έφερε σε πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Θέλω, φυσικά, να τους ευχαριστήσω όλους. Η ταινία θα βγει στη διανομή τον Ιανουάριο και εύχομαι να αγκαλιαστεί από το κοινό όπως έγινε και εδώ".

Μάλιστα, τραγούδησαν το τραγούδι "Yes Sir, I can boogie" που τραγουδάει η πρωταγωνίστρια στην ταινία.

Πρωταγωνίστρια της ημέρας, εκτός των άλλων, ήταν και η ταινία Φόνισσα της Εύας Νάθενα που απέσπασε έξι βραβεία -το βραβείο κοινού Fisher, το βραβείο Επιτροπής Νεότητας ΑΠΘ, βραβείο Finos Film, πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, της ΕΡΤ, βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης Meet the Neighbors plus.

Η κ. Ναθένα, εμφανώς συγκινημένη, είπε πως "δεν περίμενα να αγαπηθεί τόσο η ταινία. Είναι μια ημέρα που δεν θα ξεχάσω ποτέ".

Image

Παράλληλα, τρία βραβεία απέσπασε η ταινία "Το Καλοκαίρι της Κάρμεν" -το βραβείο κοινού Fisher Μιχάλης Κακογιάννης, το mermaid award, Επιτροπής Νεότητας ΑΠΘ.

Παρουσιαστής της τελετής ήταν ο Βασίλης Τερζόπουλος, συνεργάτης του ελληνικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

Τα βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού

Το βραβείο σκηνοθεσίας Αργυρός Αλέξανδρος, που συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 5.000 ευρώ, απέσπασε η Joahhna Arnow για την ταινία "Η αίσθηση έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι". Παράλληλα, το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απονεμήθηκε εξ ημισείας στη Δήμητρα Βλαγκοπούλου για την ταινία "Animal" και στην Joahhna Arnow για την ταινία "Η αίσθηση έχει περάσει πια η ώρα για να γίνει κάτι", ενώ το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Κώστα Κορωναίο για την ταινία "Ο τελευταίος Ταξιτζής". Τέλος, το βραβείο Σεναρίου απέσπασε η ταινία "The lost boys" του Ζενό Γκρατόν.

Image

Βραβεία Meet the Neighbors +

Το βραβείο καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος "Μισέλ Δημόπουλος" απέσπασε η ταινία "Ama Gloria" της Μαρί Αματσουκελί. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 10.000 ευρώ. Το βραβείο Σκηνοθεσίας Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία "Σημειώσεις ενός καλοκαιριού" του Ντιέγκο Γιορέντε. Το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας απέσπασε η Μούνα Χάουγα για την ταινία "Inshallah a boy". Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απέσπασαν από κοινού οι: Ρίτσαρντ Λάγκτον για την ταινία "We have never been modern" και ο Σόμα Σαντόρ για την ταινία "Ασφυξία". Το βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία "Φόνισσα" της Εύας Νάθενα.

Βραβεία Film Forward

Τον Χρυσό Αλέξανδρο του διαγωνιστικού τμήματος που παρουσιάζει το έργο νέων σκηνοθετών απέσπασε η ταινία "Samsara" του Λόις Πατίνιο. Ο Αργυρός Αλέξανδρος που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία "Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι" τής Ρέιβεν Τζάκσον και στην ταινία "Η αυγή του ανθρώπου" του Εντουάρντο Γουίλιαμς.

Το βραβείο Podcast Ειδική μνεία που συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο των 3.000 ευρώ απέσπασε η ταινία "Όσο αντέξει, θα είμαι δίπλα", των Δάφνης Ανέστη και Δανάης Δραγωνέα, ενώ το βραβείο Καλύτερου Podcast απονεμήθηκε στην ταινία "Resistance of Memory" των Κόρντι Χόουπ Θέροντ και Ρίανον Κιάρα Βοντ.

Το βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Immersive πάει στο "Finally me" του Marcio Sal.

Το mermaid award, το βραβείο για την καλύτερη ΛΟΑΤΚΙ+ ταινία, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ, απονεμήθηκε στην ταινία "Το Καλοκαίρι της Κάρμεν" τού Ζαχαρία Μαυροειδή.

Βραβεία Κοινού Fisher

Το βραβείο κοινού Fisher για την ταινία του Διεθνούς Διαγωνιστικού απονέμεται στην ταινία "Ανθρωπίστρια βρικόλακας αναζητά αυτοκτονικό άτομο" της Αριάν Λουί-Σεζ.

Παράλληλα, το βραβείο κοινού Fisher Μιχάλης Κακογιάννης απονεμήθηκε στην ταινία "Το Καλοκαίρι της Κάρμεν".

Το βραβείο κοινού Fisher Ανοιχτοί Ορίζοντες απονεμήθηκε στην ταινία "Ένα Φλιτζάνι Καφέ και καινούργια παπούτσια" του Γκέντιαν Κότσι.

Η ταινία Φόνισσα απέσπασε το βραβείο Meet the Neighbors plus.

Το βραβείο κοινού Fisher Film Forward απέσπασε η ταινία Κάμπια νύμφη πεταλούδα του Κύρου Παπαβασιλείου.

Το βραβείο Crew United απονεμήθηκε στην ταινία Animal της Σοφίας Εξάρχου.

Να σημειωθεί πως πάνω από 23.000 άτομα ψήφισαν για την απονομή των βραβείων.

Image

Το βραβείο του δικτύου WIFT (Women in Film and Television) απονεμήθηκε στην ταινία "Όλοι οι χωματόδρομοι έχουν γεύση από αλάτι" της Ρέιβεν Τζάκσον.

Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απέσπασε η ταινία "Ο τελευταίος Ταξιτζής" του Στέργιου Πάσχου.

Το βραβείο της FIPRESCI (The International Federation of Film Critics) απέσπασε η ταινία In camera, του Νακάς Καλίντ, ενώ το βραβείο για την ταινία που πραγματοποιεί πρεμιέρα απέσπασε η ταινία "Φόνισσα".

Το ειδικό βραβείο της Επιτροπής Νεότητας ΑΠΘ απέσπασε η ταινία Ραψωδός, ενώ το βραβείο καλύτερης ταινίας απέσπασε η ταινία "Το καλοκαίρι της Κάρμεν".

Το βραβείο Finos Film που δίνεται για πρώτη φορά φέτος απονεμήθηκε στην ταινία "Φόνισσα".

Το βραβείο Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου απέσπασε η ταινία "Πολύδροσο" του Αλέξανδρου Βούλγαρη. Το βραβείο συνοδεύεται με το έπαθλο των 3.000 ευρώ.

Το βραβείο του Location Manager Award απονέμεται στην ταινία "Μικρά Πράγματα που πήγαν λάθος" του Χάρη Βαφειάδη. Το βραβείο συνοδεύεται με το έπαθλο των 1.500 ευρώ.

Το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στην Εύα Νάνεθα για την ταινία Φόνισσα.

Τα βραβεία της ΕΡΤ απονεμήθηκαν στην ταινία Φόνισσα. Η ΕΡΤ δίνει και το βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής απονεμήθηκε από κοινού στην ταινία "Dolls of Dresden" και στην ταινία "Κάμπια νύμφη πεταλούδα", του Κύρου Παπαβασιλείου.

Το βραβείο Ανθρώπινες Αξίες της Βουλής των Ελλήνων απέσπασε η ταινία "Fingernails" του Χρήστου Νίκου.

Το βραβείο Smart Seven που συνοδεύεται με το χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ απονεμήθηκε στην ταινία "India" του Τέλμο Τσούρο.

Η ταινία "Αγγιγμα" της Κλαούντια Ροράριους απέσπασε το βραβείο Προσβασιμότητας Alpha Bank.

Ένα ζεστό χειροκρότημα απέσπασε και η Χάρις Αλεξίου, η ambassador.

Το βράδυ, στις 20:00, θα προβληθεί στο Ολύμπιον η βραβευμένη ταινία "Πεσμένα Φύλλα" τού Άκι Καουρισμάκι.

Τα Πεσμένα φύλλα είναι μια γλυκιά ιστορία αγάπης, ελπίδας, αλληλοσεβασμού και αλληλεγγύης, βγαλμένη από τον τρυφερό και αντισυμβατικό κόσμο του μεγάλου ουμανιστή του σινεμά, τον Άκι Καουρισμάκι. Μια νύχτα στο Ελσίνκι, δύο μοναχικοί άνθρωποι διασταυρώνονται τυχαία και ανακαλύπτουν τη μαγεία του μαζί, αναζητώντας τον πρώτο, απόλυτο και μοναδικό έρωτα της ζωής τους. Με ρομαντική διάθεση, αλλά και βαθιά ριζωμένα στην πραγματικότητα, τα Πεσμένα φύλλα σε αγκαλιάζουν σαν μια μαλακή κουβέρτα στη φθινοπωρινή ψύχρα για να σου θυμιζουν την αξία της ανθρωπιάς, της ενσυναίσθησης και το μεγαλείο της απλότητας. Το σινεμά του Άκι Καουρισμάκι, με τα νυχτερινά αστικά τοπία και τις ξεκούρδιστες μουσικές, το ιδιόρρυθμο σκανδιναβικό χιούμορ, τον απολαυστικό αυτοσαρκασμό και τους αλλοπρόσαλλους ήρωες που ψάχνουν αμήχανα την ανθρώπινη ζεστασιά και επαφή είναι το ιδανικό παυσίλυπο για κάθε στιγμή που η σκληρή πραγματικότητα μοιάζει ανίκητη.