Skip to main content

Θεσσαλονίκη - Γεωργαντάς από Freskon: Η παραγωγή φρούτων και λαχανικών στήριξε τον πρωτογενή τομέα της χώρας (φωτο+vid)

«Μετά την επισιτιστική κρίση καταλάβαμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα», επισήμανε κατά τα εγκαίνια της έκθεσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Την έναρξη της Freskon 2023 κήρυξε το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ, σημειώνοντας πως πρέπει ως χώρα να πάμε σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς, πιο γοργούς από αυτούς που φανταζόμασταν στην αγροδιατροφή.

«Μετά την επισιτιστική κρίση καταλάβαμε τη σημασία του πρωτογενούς τομέα, ενός τομέα ο οποίος δεν αποτελεί απλώς στοιχείο απαραίτητο για την οικονομική βιωσιμότητα μιας χώρας αλλά και στοιχείο κοινωνικής συνοχής. Είμαστε πλέον υποχρεωμένοι να κοιτάμε ένα πράγμα: την παραγωγή και τον παραγωγό και που οφείλουμε να στηρίξουμε. Η παραγωγή φρούτων και λαχανικών είναι πραγματικά από αυτούς τους τομείς οι οποίοι κατάφεραν και στήριξαν τον πρωτογενή τομέα στη χώρα και παρόλες τις κρίσεις και τα μεγάλα ζητήματα της έλλειψης εργατών καταφέραμε και έχουμε και φέτος θετικό πρόσημο σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Εμείς ως υπουργείο δίνουμε τη δυνατότητα στον παραγωγό να παράξει χωρίς το κράτος να δημιουργεί εμπόδια σε αυτό ή να έχει φορολογικές επιβαρύνσεις τέτοιες που να τον αποτρέπει. Εκεί λοιπόν η κυβέρνηση, εκτός από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε σχέση με τα νομικά πρόσωπα και τους συνεταιρισμούς τους ίδιους, έκανε κάτι πρωτότυπο, για πρώτη φορά προχώρησε σε έκπτωση του φόρου εισοδήματος στο 50% για τα φυσικά πρόσωπα συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς και σε μία σημαντική μεταρρύθμιση που λειτουργεί αναδρομικά και για τα έσοδα του 2022. Επίσης, έχουμε ένα νέο αρδευτικό σύστημα στη χώρα, ένα νέο πρόγραμμα άρδευσης είτε με την αναβάθμιση των υφιστάμενων δικτύων άρδευσης που ήταν δεκαετιών είτε με νέα δίκτυα τα οποία προγραμματίζονται και υλοποιούνται για να μπορέσουμε πραγματικά αυτό τον πλούτο της χώρας, το νερό, να το κάνουμε να έχει προστιθέμενη αξία. Στον τομέα της μεταποίησης δεν μπορούμε να μιλάμε για οπωροκηπευτικά και να μην έχουμε την δυνατότητα όλα αυτά τα πολύ καλά προϊόντα της Ελληνικής γης να τα χρησιμοποιήσουμε. Αναφορικά με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες έχουν πολύ μεγάλη δυναμική ακριβώς επειδή έχουν την προστασία απέναντι στα φαινόμενα. Αυτό που έχει να κάνει ο Έλληνας είναι ένα: να παράξει και να μπορέσει να προωθήσει στις αγορές του εξωτερικού τα προϊόντα του», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΔΕΘ Helexpo, Τάσος Τζήκας, είπε πως τα πρώτα αποτελέσματα της έκθεσης είναι πολύ ενθαρρυντικά. «Ήδη από τις 10 το πρωί ξεκίνησαν τα ραντεβού αλλά και το συνέδριο για τα εσπεριδοειδή. Με 217 εκθέτες από 12 χώρες και πάνω από 190 επισκέπτες από 34 χώρες αισθανόμαστε περήφανοι. Είναι μία πραγματικά διεθνής έκθεση», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος της τιμώμενης περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Κοντογιάννης, σημείωσε πως είμαστε σήμερα εδώ για να αναδείξουμε τη σημασία του αγροδιατροφικού κλάδου που αποτελούν τον κορμό της περιφέρειάς τους αλλά και της χώρας μας. «Η περιφέρεια μέσα από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης καταφέραμε να αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους», τόνισε.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως «η έκθεση που εγκαινιάζεται δείχνει την αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με το παρελθόν, την αυξημένη προσέλευση εμπορικών αντιπροσώπων από πολλές χώρες αλλά κυρίως την ίδια την ουσία που κρύβεται πίσω από τους αριθμούς που δείχνει πως η Ελλάδα πάει καλύτερα. Ακόμα και αυτοί που έλεγαν "κάθε πέρυσι και καλύτερα", έχουν αρχίσει να είναι πιο αισιόδοξοι. Οι αυξημένες προσδοκίες είναι αυτές που είναι πίσω από την αυξημένη συμμετοχή στη φετινή έκθεση, μία έκθεση που δείχνει μία σύγχρονη αγροτική οικονομία που έχει τα μέσα να ξεπερνά διεθνείς κρίσεις», σχολίασε, ενώ είπε η κυβέρνηση επιτάχυνε τις αγροτικές αποζημιώσεις και ενέταξε στο ταμείο Ανάκαμψης επτά σημαντικών έργων.

Ο Γιώργος Κεφαλάς, αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε πως η περιφέρεια κατάφερε την τελευταία διετία να αυξήσει τις εξαγωγές κατά δύο εκατ. ευρώ στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγούς.

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού δήμου Θεσσαλονίκης Μαρία Καραγιάννη, ως εκπρόσωπος του δημάρχου, Κωσταντίνου Ζέρβα, είπε πως η έκθεση βοηθάει κατά πολύ να φτάσουν τα ελληνικά προϊόντα στα ράφια του εξωτερικού. «Ο αγροδιατροφικός τομέας συνδέεται άμεσα με τη μεταποίηση και τον τουρισμό, η ανάπτυξη δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους και τις γυναίκες που πλήττονται παραπάνω από την ανεργία, ενώ αποτελούν και βασικό πυλώνα της γαστρονομίας», υπογράμμισε.

Η βόλτα του Γεωργαντά στη Freskon το δώρο από την Πολωνία και το σφηνάκι ιαπωνικό ουίσκι

Πριν τα εγκαίνια της έκθεσης ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε μία βόλτα στην έκθεση συνομιλώντας με εκθέτες και συνεταιρισμούς. Ο ίδιος δέχτηκε ένα δώρο από το περίπτερο της Πολωνίας που φιλοξενείται στην έκθεση, ήπιε ένα... σφηνάκι ιαπωνικό ουίσκι ενώ άκουσε παράπονα παραγωγών που μίλησαν για τη σημασία της παροχής εργαλείων και στήριξης. Παράλληλα, συνομίλησε με το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο, με εταιρείες για θερμοκηπιακή παραγωγή αλλά και με υπαλλήλους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.