Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φόρος τιμής σε 56 πεσόντες Πυροσβέστες(φωτο)

Συγχαρητήρια στους πυροσβέστες για το έργο τους κατά την καταιγίδα της Πέμπτης από τον Γ.Αμανατίδη στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων Πυροσβεστών

Αποκαλυπτήρια εκδήλωση για το «Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών» πραγματοποιήθηκε σήμερα στον αύλειο χώρο των εγκαταστάσεων του Γραφείου Συντονιστή Επιχειρήσεων του Α' Πυροσβεστικού Σταθμού, στην συμβολή των οδών 25ης Μαρτίου και Αλεξανδρείας, στη Θεσσαλονίκη.

Το μνημείο αποτελεί φόρο τιμής σε 56 Πυροσβέστες που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, αφιερώνοντας τη ζωή τους στην προστασία των Ελλήνων πολιτών από πυρκαγιές και φυσικές καταστροφές.

Το έργο ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2016 και είναι το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. Στην εκδήλωση επρόκειτο να παραστεί και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ωστόσο δεν μπόρεσε εξαιτίας των υπηρεσιακών υποχρεώσεών του στην Αθήνα, ενόψει του σημερινού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος.

«Αυτό το μνημείο είναι ένα ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους πυροσβέστες που δεν επέστρεψαν ποτέ από το πεδίο της μάχης», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Αμανατίδης.

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, Σωτήρης Τερζούδης είπε πως «στεκόμαστε με περισσή ευλάβεια και συγκίνηση σε τούτο εδώ τον χώρο, εκφράζουμε την αγάπη και τον σεβασμό μας αναγνωρίζοντας τη θυσία των πεσόντων».

Παράλληλα, ο κ. Αμανατίδης κατά την ομιλία του εξήρε το έργο της Πυροσβεστικής κατά τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Πέμπτη τη Θεσσαλονίκη.

«Ενημερώθηκα ότι η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 450 κλήσεις για βοήθεια, ότι διασώθηκε κόσμος που βρέθηκε κάτω από μια γέφυρα του τρένου, όπως και ότι οι Πυροσβέστες βοήθησαν στον απεγκλωβισμό δεκάδων τουριστών και μαθητών στο Λευκό Πύργο», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αξίζουν συγχαρητήρια στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, που καθημερινά σώζει ανθρώπους και που αποτελούν τον ισχυρό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας σε τέτοιες δύσκολες καταστάσεις.

«Βλέπετε πως ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια διάφορες περιοχές της χώρας μας πλήττονται από έντονα καιρικά φαινόμενα. Μάλιστα λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι έρευνες αναφέρουν ότι 7 στους 10 κατοίκους της Ευρώπης θα πληγούν στο κοντινό μέλλον από πλημμύρες και πυρκαγιές», κατέληξε ο υφυπουργός.

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Αμανατίδης τόνισε ότι πρέπει να περιοριστούν οι απώλειες μέσω της βελτίωσης της εκπαίδευσης των Πυροσβεστών στις σχολές αλλά και με την παροχή μετεκπαίδευσης στο προσωπικό.

Όπως είπε, φέτος ξεκίνησε η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων με τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες άλλων χωρών, όπως με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Έλληνες πυροσβέστες θα πάνε στις ΗΠΑ και στη Γαλλία κατά τη διάρκεια πυρκαγιών, όπως και αντίστοιχα θα έρθουν εδώ από τις χώρες αυτές.

«Το προσωπικό που πηγαίνει στο εξωτερικό θα αποτελέσει τον πυρήνα γνώσεων, που στη συνέχεια θα μεταλαμπαδεύσει στο Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να ακολουθεί τις σύγχρονες εξελίξεις και καλές πρακτικές», επεσήμανε ο υφυπουργός.