Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φοιτητές από Ισραήλ στο ΑΠΘ και το ΠΑΜΑΚ

Προωθείται σύμφωνο συνεργασίας των δύο πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης με το αντίστοιχο του Τελ Αβίβ, για ανταλλαγή φοιτητών και προσωπικού.

του Δημήτρη Παπανίκου

Εκτός από την τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης στο Ισραήλ, το προ ημερών ταξίδι της πολυμελούς αντιπροσωπείας που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου στο Τελ Αβίβ είχε και άλλες παράπλευρες ωφέλειες. Οι σημαντικότερες αφορούν τον ακαδημαϊκό χώρο καθώς και αυτόν των καινοτόμων επιχειρήσεων. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι αντιπρυτάνεις Δέσποινα Κλαβανίδου του ΑΠΘ και Ευτύχης Σαρτζετάκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Παντελής Αγγελίδης.

Στο πλαίσιο του ταξιδιού έγιναν ουσιαστικές συναντήσεις τόσο με εκπροσώπους του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ όσο και με φορείς, κρατικούς και ιδιωτικούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο της καινοτομίας ο οποίος στη συγκεκριμένη χώρα έχει να επιδείξει σημαντικά επιτεύγματα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Ισραήλ λειτουργούν περίπου 3.500 με 4.000 καινοτόμες επιχειρήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα διαθέτει τις περισσότερες εισηγμένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας μετά τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις καθώς και ιδιωτικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς διαθέτουν κονδύλια για τη χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών σε τέτοιο βαθμό ώστε οι δυνητικοί επενδυτές να μην μπορούν να βρουν ιδέες και προτάσεις για να χρηματοδοτήσουν.

Πρόγραμμα erasmus plus

Σύμφωνα με την κ. Κλαβανίδου στο πλαίσιο του ταξιδιού έγινε μια πολύ παραγωγική συνάντηση με αντιπροσωπεία του πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν στην υπογραφή ενός συμφώνου συνεργασίας η οποία θα εξελιχθεί σε δύο επίπεδα. Στην ανταλλαγή φοιτητών και προσωπικού στο πλαίσιο του προγράμματος erasmus plus international καθώς και στην ανάπτυξη συνεργασίας σε ερευνητικό επίπεδο.

Έγιναν επίσης δύο συναντήσεις με εκπροσώπους εταιριών καινοτομίας, κρατικών και ιδιωτικών, με στόχο τη δυνατότητα ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της ανάδειξης καινοτόμων ιδεών και της ίδρυσης startup επιχειρήσεων.

Δύο ήταν τα οφέλη τα οποία αποκόμισε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας από τις επαφές που είχε ο αντιπρύτανης Ευτύχης Σαρτζετάκης στην πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Είχαμε συναντήσεις με εκπροσώπους του πανεπιστημίου καθώς και μονάδων προώθησης της καινοτομίας. Στόχος μας ήταν αφενός μεν να ανοίξουμε δίαυλο μεταξύ των δύο πανεπιστημίων για την προσέλκυση φοιτητών από το Ισραήλ μέσω του προγράμματος erasmus plus international και αφετέρου να γνωρίσουμε την πολύ προηγμένη τεχνογνωσία που διαθέτει το Ισραήλ στον τομέα της καινοτομίας». Όπως εξηγεί στη Voria.gr ο κ. Σαρτζετάκης «το ΠΑΜΑΚ διοργανώνει τον ετήσιο διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών από φοιτητές. Στο Ισραήλ αυτό το έχουν εξελίξει σε μεγάλο βαθμό, στο ανώτερο επίπεδο, δίνοντας τη δυνατότητα οι καινοτόμες ιδέες να γίνουν καινοτόμα προϊόντα». Αυτός είναι και ο απώτερος στόχος του ΠΑΜΑΚ το οποίο συμμετέχει άλλωστε στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας καθώς και στην πρωτοβουλία «OK!THESS».