Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ Ζωής από τον ΟΚΑΝΑ την Πέμπτη

Ο ΟΚΑΝΑ διοργανώνει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, ένα «Φεστιβάλ Ζωής». Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

«Φεστιβάλ Ζωής» διοργανώνει την Πέμπτη ο ΟΚΑΝΑ, σε μια προσπάθεια να ανατραπούν στερεότυπα, προκαταλήψεις, φοβικές στάσεις και συμπεριφορές κοινωνικού στιγματισμού και να στηριχθεί παράλληλα στην πράξη η εφαρμογή μιας ολιστικής προσέγγισης για την καταπολέμηση των εξαρτήσεων.

Το «Φεστιβάλ» πραγματοποιείται στη Νέα Παραλία (άγαλμα Κων/νου Καραμανλή). Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ευάγγελος Καφετζόπουλος, Νευρολόγος - Ψυχίατρος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ, παρουσιάζοντας το έργο του Οργανισμού και την Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης, με κεντρικό μήνυμα «Εθισμένοι στη ζωή», χαρακτηριστικά σημείωσε: «Η συμμετοχή όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στο χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στο Φεστιβάλ του ΟΚΑΝΑ, μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον. Οι φωνές μας, οι φωνές σας μαζί με αυτές των καλλιτεχνών που πλαισιώνουν το Φεστιβάλ, ας γίνουν δίαυλοι μετάδοσης μηνυμάτων Δημιουργίας – Δύναμης – Ελευθερίας – Χαράς».  Ο κ. Καφετζόπουλος, αφού παρουσίασε το έργο που προσφέρουν οι υπηρεσίες και οι άνθρωποι του ΟΚΑΝΑ, πάντα πάνω στο τρίπτυχο «πρόληψη-θεραπεία-επανένταξη», αναφέρθηκε ειδικά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, μίλησε για τις ενέργειες που κάνει ο Οργανισμός για την ενίσχυση των υπηρεσιών μείωσης της βλάβης στην πόλη, με την άμεση δημιουργία Μονάδας Άμεσης Βοήθειας & Υποστήριξης (πρωτοβάθμια περίθαλψη και ιατρικές υπηρεσίες σε χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών) και με αιχμή του δόρατος την ενίσχυση του προγράμματος «δουλειάς στο δρόμο» (streetwork), ενέργειες που θα συμβάλουν στην προστασία της υγείας τόσο των ίδιων των χρηστών όσο και της δημόσιας υγείας.    

Ο κ. Κωνσταντίνος Γαζγαλίδης, Νευρολόγος-Ψυχίατρος, Συντονιστής Μονάδων & Υπηρεσιών ΟΚΑΝΑ Βορείου Ελλάδας, αναφερόμενος στο έργο του Οργανισμού και τις υπηρεσίες που προσφέρει στην Θεσσαλονίκη, τόνισε ότι «η Θεσσαλονίκη εξελίχθηκε σε πόλη-πρότυπο -για τα ελληνικά δεδομένα – προσφοράς υπηρεσιών πρόληψης και θεραπείας, με τα τέσσερα διακεκριμένα Κέντρα Πρόληψης του πολεοδομικού συγκροτήματος και με τις πλουραλιστικές και ποιοτικές θεραπευτικές υπηρεσίες που παρέχονται, χωρίς λίστες αναμονής, σε όσους εξαρτημένους επιλέγουν τα προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, του ΨΝΘ, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και του ΟΚΑΝΑ. Ο ΟΚΑΝΑ, με τις 12 μονάδες που διαθέτει και λειτουργούν στο χώρο όλων των νοσοκομείων της πόλης, υποδέχεται περίπου 2.200 χρήστες οπιούχων καθημερινά, με στόχο τη μείωση της χρήσης παρανόμων ουσιών, τη βελτίωση της υγείας και των κοινωνικών τους σχέσεων, τη μείωση της εγκληματικότητας και την απεξάρτηση, όντας ο μαζικότερος φορέας θεραπείας στην πόλη». Αναφερόμενος τέλος, στη μείωση της βλάβης επεσήμανε ότι «ο ΟΚΑΝΑ ως διαχρονικός εισηγητής της αναγκαιότητας τέτοιων δράσεων, ανταποκρίνεται στην υποχρέωσή του στην πόλη με τις σχετικές εξαγγελίες του Προέδρου, κ. Καφετζόπουλου».

Τη Συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία της και απηύθυνε χαιρετισμό η κα Καλυψώ Γούλα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Το παρών έδωσαν και οι καλλιτέχνες, οι οποίοι προσκάλεσαν το κοινό της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή γιορτή.  

Ο κ.  Γιώργος Παπαποστόλου μέλος του συγκροτήματος ΜΠΛΕ, τόνισε: «Θα ψυχαγωγήσουμε και θα διασκεδάσουμε το κοινό. Θέλουμε να έρθει ο κόσμος στο Φεστιβάλ και να ενημερωθεί». Στη συνέχεια ο κ. Άλκης Κανίδης τραγουδιστής του συγκροτήματος ΕΚΜΕΚ δήλωσε: «Χαρά μας να συμμετέχουμε σε δράσεις που δίνουν δύναμη σε αυτούς που τη χρειάζονται», ενώ ο Γιάννης Λευκαδίτης από τους MIKRO, ανέφερε: «Είναι μεγάλη τιμή να συμμετέχουμε στο Φεστιβάλ του ΟΚΑΝΑ και να ευαισθητοποιούμε τον κόσμο. Θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και θα συμβάλουμε στις αξίες που πρεσβεύει ο ΟΚΑΝΑ».

Με σύνθημα «Εθισμένοι στη ΖΩΗ» και έμφαση στο τρίπτυχο «Πρόληψη – Θεραπεία - Επανένταξη», το Φεστιβάλ περιλαμβάνει δράσεις ενημερωτικού χαρακτήρα, εκθέσεις, δρώμενα, τα οποία ξεκινούν από τις 11:00 π.μ. Στο χώρο θα λειτουργούν ενημερωτικά περίπτερα του ΟΚΑΝΑ, των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Ν. Θεσσαλονίκης («Δίκτυο Άλφα», «Ελπίδα», «Πυξίδα, «Σείριος») και φορέων όπως, ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (ΑΠΘ), Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων Ατόμων «ΙΑΝΟΣ», ΜΚΟ «PRAKSIS», «ΘΕΤΙΚΗ ΦΩΝΗ», Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ», Σύλλογος Θεραπευομένων ΟΚΑΝΑ Βορ. Ελλάδος «ΣΙΣΥΦΟΣ».

Στις 7:30 μμ. ξεκινά το μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με τα συγκροτήματα MIKRO, ΕΚΜΕΚ και ΜΠΛΕ και θα ολοκληρωθεί με τα τραγούδια του Δημήτρη Ζερβουδάκη. Παρουσιαστής του Φεστιβάλ θα είναι ο Στάθης Παναγιωτόπουλος, δημοσιογράφος-παρουσιαστής.

Μέσα σ’ ένα περιβάλλον με χρώματα, σχήματα και μουσικές συμμετέχουμε όλοι όσοι είμαστε «Εθισμένοι στη ζωή».

Αισιοδοξία, Δύναμη, Ελευθερία, Χαρά, Δημιουργία δίνουν τον τόνο σε ένα Φεστιβάλ Ζωής, προσκαλώντας το κοινό της πόλης της Θεσσαλονίκης να ακούσει, να μάθει και να πράξει.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται στο πλαίσιο της Πράξης «Καμπάνια Ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις» (ΕΣΠΑ 2007-2013).