Skip to main content

Χτύπημα σε σπείρες με πλοκάμια σε προστασία, ναρκωτικά, λαθροδιακίνηση

Εξαρθρώθηκαν δύο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις. 21 συλλήψεις. Ο ρόλος του αστυνομικού και των κρατουμένων στις φυλακές Τρικάλων.

Στην εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων, που εμπλέκονται σε υποθέσεις «προστασίας» σε καταστήματα, διακίνησης ναρκωτικών εντός φυλακών και διακίνησης μεταναστών και προσφύγων κατέληξαν οι πολύμηνες έρευνες του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με την παρουσίαση της υπόθεσης, που έγινε από τον διευθυντή της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, Νίκο Ζησιμόπουλο, στις δύο σπείρες εμπλέκονται συνολικά 43 άτομα, εκ των οποίων τρεις κρατούμενοι στις φυλακές Τρικάλων (μέλη της πρώτης σπείρας). Κατά τη διάρκεια ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε χθες, Τετάρτη, συνελήφθησαν 21 άτομα, τα οποία οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας εν ενεργεία αστυνομικός της Διεύθυνσης Μεταγωγών ο οποίος κατηγορείται ότι διακινούσε ναρκωτικά εντός των φυλακών Τρικάλων. Ο αστυνομικός τέθηκε άμεσα σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε σε βάρος του η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Ταυτοποιήθηκαν ακόμη 19 εμπλεκόμενοι, οι οποίοι δεν συνελήφθησαν, καθώς τα αδικήματα για τα οποία εμπλέκονται δεν εμπίπτουν στην αυτόφωρη διαδικασία.

Οι δύο οργανώσεις, τα μέλη των οποίων ήταν Έλληνες, ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση και αλλοδαποί φέρονται να συνεργάζονταν, καθώς ένας από τους συν-επικεφαλής της δεύτερης σπείρας ήταν και μέλος της πρώτης.

Η πρώτη σπείρα παρείχε «προστασία» σε τουλάχιστον 20 καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδική, η πλειονότητα των οποίων ήταν καταστήματα παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, στα οποία διενεργούνταν παράνομα παίγνια, από τα οποία εισέπρατταν μηνιαίως διάφορα ποσά, που κυμαίνονταν από 250 έως 1000 ευρώ. Επίσης, διαπιστώθηκε η εκβιαστική είσπραξη χρηματικών ποσών, από τα μέλη της οργάνωσης, για λογαριασμό τρίτων ατόμων.

Στην εν λόγω ομάδα επικεφαλής ήταν ένας έγκλειστος των φυλακών Τρικάλων, ο οποίος εκτίει ποινή κάθειρξης για ανθρωποκτονίες και εκβιασμούς το 2007 και το 2008. Σύμφωνα με την αστυνομία, η οργάνωση είχε συσταθεί τουλάχιστον από τα μέσα Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, έχοντας συγκεκριμένη ιεραρχία, δομή, διαρκή δράση και διακριτούς ρόλους μεταξύ των μελών που εντάχθηκαν σε αυτήν.

Μέρος των χρηματικών ποσών που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, διατίθετο για την προμήθεια και εισαγωγή ποσοτήτων κάνναβης, στο κατάστημα κράτησης, του οποίου ήταν έγκλειστος, ο 38χρονος, τις οποίες διέθετε σε έτερους έγκλειστους, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, προκειμένου να «χαίρει σεβασμού» μεταξύ των κρατουμένων.

Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι, σε διάφορες περιπτώσεις, η διακίνηση των ναρκωτικών ουσιών, γινόταν μέσω μεταγόμενων από έτερα καταστήματα κράτησης, που θα κατέληγαν στο κατάστημα που ήταν έγκλειστος ο ιθύνων νους.

Σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις, διακριβώθηκε η εμπλοκή αστυνομικού, ο όποιος υπηρετεί σε Υπηρεσία της Θεσσαλονίκης και περιλαμβάνεται μεταξύ των συλληφθέντων. Συγκεκριμένα ο αστυνομικός διευκόλυνε ενεργά τη παράνομη δράση του κυκλώματος, παραδίδοντας κυρίως κάνναβη σε κρατουμένους που  προορίζονταν για το Σωφρονιστικό Κατάστημα Τρικάλων, οι οποίοι με τη σειρά τους τα παρέδιδαν στον έγκλειστο εγκέφαλο του κυκλώματος για περαιτέρω διακίνηση εντός των φυλακών. 

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις φυλακές Τρικάλων και στο ΑΤ που υπηρετούσε ο εμπλεκόμενος αστυνομικός εντοπίστηκαν ποσότητες ναρκωτικών (κυρίως χασίς), κινητά τηλέφωνα και αυτοσχέδια μαχαίρια.

Ακόμη, στα σπίτα των εμπλεκομένων μελών βρέθηκαν ναρκωτικές ουσίες, τρία πιστόλια από τα οποία το ένα είναι απομίμηση, μια συσκευή τέιζερ και χρήματα προερχόμενα από εγκληματικές ενέργειες.

Αναλυτικότερα, κατά τις έρευνες της αστυνομίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

- 146 γραμμάρια κάνναβης.
- 35 ναρκωτικά δισκία.
- 3 πιστόλια εκ των οποίων 1 τύπου replica.
- συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser).
- 5 μαχαίρια εκ των οποίων 1 τύπου πεταλούδα.
- Ρόπαλο και σιδερογροθιά.
- 68 κινητά τηλέφωνα.
- Πλήθος καρτών sim.
- Αυτοσχέδιοι φορτιστές κινητών τηλεφώνων.
- Το χρηματικό ποσό 4.035 ευρώ.
- διόχειρο σημείωμα στο οποίο αναγράφονταν ημερομηνίες και χρηματικά ποσά.

Επίσης, κατασχέθηκαν επτά ΙΧ αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα.

 Δείτε φωτογραφίες από τα ευρήματα:

Στη δεύτερη οργάνωση ηγετικό ρόλο είχαν τρεις αλλοδαποί ηλικίας 37, 42 και 25 ετών, εκ των οποίων ο πρώτος αποτελούσε μέλος και της πρώτης οργάνωσης, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ επιπλέον ταυτοποιήθηκαν και συνελήφθησαν άλλα τρία μέλη.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η δεύτερη οργάνωση συστήθηκε τουλάχιστον από τις αρχές Φεβρουαρίου 2015 και εμπλέκεται σε περίπου 20 περιπτώσεις διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα, τουλάχιστον 50 παράτυπων μεταναστών, αποκομίζοντας περίπου το χρηματικό ποσό των 350.000 ευρώ.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η παράνομη μεταφορά 45 μεταναστών, εκ των οποίων 10 ανηλίκων σε παραμεθόριο περιοχή, ώστε να προωθηθούν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση αυτή η οργάνωση αποκόμισε συνολικό χρηματικό όφελος 27.000 ευρώ περίπου.

Από έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επαγγελματικούς χώρους και οχήματα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2) κινητά τηλέφωνα και κάρτες sim, 2 ημερολόγια σημειώσεων και το χρηματικό ποσό των 7.500 ευρώ. Επίσης, κατασχέθηκε ένα ΙΧ αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η δράση των δύο κυκλωμάτων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2015 (η πρώτη σπείρα) και τον Φεβρουάριο (η δεύτερη), ενώ το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν έφτασε σχετική πληροφορία στη Διεύθυνση Εκβιαστών, και ακολούθησαν άρσεις του τηλεφωνικού απορρήτου και παρακολουθήσεις των εμπλεκομένων, κάποιοι από τους οποίους ήταν ήδη γνωστοί στις Αρχές για υπόθεσης εκβίασης.

Οι έρευνες της αστυνομίας για τυχόν εμπλοκή έτερων ατόμων στις δύο οργανώσεις συνεχίζονται, ενώ σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκαν δικογραφίες για τα κατά περίπτωση αδικήματα της «εγκληματικής οργάνωσης», «εκβίασης», παράβασης «Νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών» και «παράβαση του Κώδικα Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης και λοιπές διατάξεις», μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται οι «εγκέφαλοι» των οργανώσεων.