Skip to main content

Έφερναν μετανάστες στη Θεσσαλονίκη με πολυτελή αυτοκίνητα

Συνελήφθη και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης - Τα μέλη της χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ως προπομπούς για τον εντοπισμό αστυνομικών μπλόκων

Στην εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης που προωθούσε και μετέφερε παράνομα αλλοδαπούς στην ελληνική επικράτεια προχώρησαν χθες, μετά από οργανωμένη επιχείρηση και συνεργασία αστυνομικών υπηρεσιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης, ένας 34χρονος. Σε βάρος αυτού, ενός 43χρονου αλλά και πέντε ακόμη συνεργών τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για Σύσταση και Συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση, Παράνομη μεταφορά – Προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη, από την οποία προέκυψε κίνδυνος ζωής και θάνατος.

Ο 34χρονος και ο 43χρονος είναι ομογενείς από την Γεωργία, ενώ οι υπόλοιποι φέρονται ως υπήκοοι Μολδαβίας.

Το εντυπωσιακό στοιχείο στην υπόθεση είναι ότι οι διακινητές έφερναν τους αλλοδαπούς από τα σύνορα της Τουρκίας με πολυτελή αυτοκίνητα, συνήθως Mercedes. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δρούσαν σε συνεργασία με Τούρκους διακινητές.

Σημειώνεται ότι τους μετέφεραν από Τουρκια στη Θεσσαλονίκη και κάποιους από αυτούς τους πήγαιναν Αθήνα.

Αναλυτικότερα, στο πλαίσιο των ερευνών, διαπιστώθηκε η συμμετοχή του 34χρονου άντρα σε 11 περιπτώσεις παράνομης διακίνησης αλλοδαπών (ολοκληρωμένες και σε απόπειρα), από τον Οκτώβριο του 2016 έως χθες.

Ο διευθύνων την οργάνωση συντόνιζε τις διακινήσεις και κατηύθυνε τους οδηγούς-μεταφορείς των αυτοκινήτων, ενώ ο 43χρονος είχε το ρόλο του προπομπού και της ανεύρεσης οδηγών.

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης της οργάνωσης, προέκυψε ότι, τα μέλη της χρησιμοποιούσαν αυτοκίνητα ως προπομπούς για τον εντοπισμό αστυνομικών μπλόκων καθώς και οχήματα μεγάλου κυβισμού για τις διακινήσεις, προκειμένου να διαφύγουν σε εντοπισμό και πιθανή καταδίωξή τους.

Επιπλέον, για την αποφυγή  εντοπισμού και σύλληψής τους, τα μέλη της οργάνωσης, χρησιμοποιούσαν για την επικοινωνία τους πλήθος διαφορετικών τηλεφωνικών συνδέσεων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι διακινητές στοίβαζαν τους αλλοδαπούς στους αποθηκευτικούς χώρους των αυτοκινήτων (10-15 άτομα), θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους ενώ σε μία περίπτωση διακίνησης στην περιοχή της Ροδόπης στις 24 Απριλίου, ένα όχημα μεταφοράς εξετράπη της πορείας του, με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό ενός εκ των διακινούμενων αλλοδαπών.

Μετά το συγκεκριμένο περιστατικό έγινε έρευνα, πραγματοποιήθηκε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου κι έτσι εντοπίστηκαν οι κατηγορούμενοι.

Κατά τις συλλήψεις σε διαδοχικές αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη και Γιαννιτσά Πέλλας, κατασχέθηκαν ένα όχημα ως μέσο μεταφοράς αλλοδαπών, οκτώ κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούσαν για τις μεταξύ τους συνεννοήσεις, 14 κάρτες SIM και χρηματικό ποσό.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη και παραπέμφθηκαν σε ανακρίτρια για να απολογηθούν.

Οι έρευνες συνεχίζονται για τυχόν εντοπισμό κι άλλων μελών της οργάνωσης, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.