Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έριδες για τον βιολογικό καθαρισμό στο Μεσημέρι

Οι κάτοικοι θέλουν να γίνει αποχετευτικό δίκτυο, αλλά όχι και βιολογικός καθαρισμός. Σύννομες οι διαδικασίες, το έργο πρέπει να γίνει, λέει ο δήμος

Την έντονη αντίδρασή τους στην υλοποίηση του βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή τους εκφράζουν κάτοικοι του Μεσημερίου του δήμου Θερμαϊκού, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε διαρκείς κινητοποιήσεις, προκειμένου να αποτρέψουν το συγκεκριμένο έργο.

Το έργο είναι συνδεδεμένο με το αποχετευτικό δίκτυο του Μεσημερίου και μάλιστα έχει μεγάλο προϋπολογισμό (5,5 εκ. ευρώ). Κάτοικοι της περιοχής έχουν μάλιστα από τον προηγούμενο Αύγουστο σηκώσει... μπαϊράκι, καθώς θεωρούν ότι η σχετική μελέτη δεν είναι σωστή και έχουν ήδη κάνει σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας τόσο στο δημοτικό συμβούλιο Θερμαϊκού, όσο και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ουσιαστικά το έργο έχει αρχίσει να σχεδιάζεται εδώ και δυο χρόνια. Ανήκει στην κατηγορία των έργων, που είναι αναγκαίο να γίνουν, όπως υποστηρίζουν τόσο οι μελετητές, όσο και οι αρμόδιοι φορείς, προκειμένου και το Μεσημέρι να αποκτήσει αξιοπρεπές αποχετευτικό δίκτυο, αλλά και βιολογικό καθαρισμό, όπως προβλέπεται κι από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία και για τους οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων.

Μάλιστα, το έργο έχει εγκρίσεις σε όλες τις μελέτες του, όπως και στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης και είναι επί μεγάλο χρονικό διάστημα σε εκκρεμότητα η ΑΕΠΟ στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι του δήμου Θερμαϊκού.

Οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται όμως κάνουν λόγο για «αιφνιδιασμό» και «ανυπαρξία δημόσιας διαβούλευσης», που είχε ως αποτέλεσμα –σύμφωνα πάντα με τους ίδιους- να γίνουν λάθη στη σχετική μελέτη, τα οποία μάλιστα έχουν εντοπίσει πλέον και οι αρμόδιοι, με αποτέλεσμα να γίνονται διορθώσεις σε μεγάλο τμήμα της περιβαλλοντικής μελέτης, αλλά και στη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού (εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων) που τονίζουν ότι είναι στην περιοχή «Αμπελότοπος» (αγροτεμάχιο 751) δίπλα σε κατοικίες.

Ο δήμος έκανε δημόσια διαβούλευση ηλεκτρονικά τον προηγούμενο Ιούλιο, την οποία οι διαμαρτυρόμενοι θεωρούν «τυπική», παρότι το σύνολο των λεπτομερειών της μελέτης και του έργου είναι ανηρτημένες πλήρως στην ιστοσελίδα του δήμου ακόμη και σήμερα. Επίσης, οι αρμόδιοι του δήμου τόνισαν ότι «οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται είναι ελάχιστοι και από την άλλη υπάρχουν και οι περισσότεροι, οι οποίοι αντιλαμβάνονται την αξία του έργου και διαμαρτύρονται γιατί καθυστερεί. Διαβούλευση έγινε και μάλιστα ουσιαστική. Πέραν της ηλεκτρονικής υπάρχει η ομόφωνη απόφαση υπέρ της κατασκευής του έργου από το Τοπικό Συμβούλιο, ενώ έγιναν και δυο λαϊκές συνελεύσεις στο Μεσημέρι».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη, «το Μεσημέρι είναι η μόνη περιοχή που δεν έχει βιολογικό καθαρισμό στο δήμο. Αν δε γίνει τώρα, που υπάρχει ο τρόπος και τα χρήματα, μέσω ΕΣΠΑ δε θα γίνει ποτέ. Πρόκειται για ένα ασφαλές έργο, χωρίς επιπτώσεις σημαντικές, το οποίο πληροί όλους τους όρους της νομοθεσίας και τις αποστάσεις από τις κατοικίες. Οι κάτοικοι αφενός φοβούνται τη μείωση της αξίας της γης που κατέχουν, λόγω της λειτουργίας βιολογικού και κυρίως ότι δε θα λειτουργεί στην ελληνική πραγματικότητα όπως πρέπει ο βιολογικός. Δεν είναι επιχειρήματα που μπορούν να σταθούν. Η περιοχή που προβλέπεται να γίνει ο βιολογικός είναι εκτός σχεδίου. Εμείς θα ακολουθήσαμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα έργο, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

Οι κάτοικοι έχουν μαζέψει υπογραφές και ήδη έχουν στείλει σειρά από εξώδικα στους εμπλεκόμενους φορείς, ενώ η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται.

Από την άλλη, οι αρμόδιοι του δήμου προσπαθούν να ολοκληρώσουν όλο το διαδικαστικό κομμάτι και να προλάβουν τις προθεσμίες, για να μη χαθεί και η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Η συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των κατοίκων που δε θέλουν τον βιολογικό με τους επικεφαλής του δήμου, δεν είχε αποτέλεσμα. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, όταν συζητήθηκε η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που πέρασε κατά πλειοψηφία.

Οι κάτοικοι ζητούν να συνδεθεί το Μεσημέρι με την Επανομή και στη συνέχεια με το Αγγελοχώρι και να κατασκευαστεί μεν το αποχετευτικό δίκτυο στον οικισμό, όχι όμως και ο βιολογικός.

Η χωροθέτηση του βιολογικό δεν γίνεται αποδεκτή, όπως αναφέρουν οι κάτοικοι που διαμαρτύρονται, επειδή:

-Υλοποιείται σε περιοχή όπου υπάρχει έντονη οικιστική ανάπτυξη, με οικίες που έχουν χτιστεί με νόμιμες οικοδομικές άδειες, ενώ ταυτόχρονα η περιοχή είναι κοντά στη μελλοντική επέκταση του οικισμού. Η απάντηση ότι η χωροθέτηση είναι 500 μέτρα από τον οικισμό, άρα νόμιμη, είναι αν μη τι άλλο αστεία. Δεν αποτελεί οικιστικό πλέγμα η υφιστάμενη εγκατάσταση οικιών;

-Η επιλογή εναλλακτικών λύσεων (τρεις) στη μελέτη και η τελική επιλογή της χωροθέτησης στο συγκεκριμένο αγροτεμάχιο, είναι τελείως προσχηματική, καθώς οι τρεις λύσεις δεν είχαν την ίδια αφετηρία. Είναι σαν να λέμε ότι π.χ. θέλουμε να αγοράσουμε ένα καλό πορτοκάλι κι έχουμε την επιλογή να διαλέξουμε ανάμεσα σε ένα πορτοκάλι, ένα μήλο κι ένα μανταρίνι. Οπότε αυτομάτως επιλέγουμε το πορτοκάλι. Δεν θα πάρουμε όμως το καλύτερο πορτοκάλι γιατί απλά δεν είχαμε άλλη επιλογή επί της ουσίας...

-Η εν λόγω περιοχή είναι εξαιρετική περιοχή με συνύπαρξη αγροτικών καλλιεργειών και κατοικιών με προφανή υποβάθμιση στην περίπτωση υλοποίησης της ΕΕΛ, χωρίς να έχει γίνει έρευνα πραγματικά για εναλλακτικές χωροθετήσεις. Το μοναδικό κριτήριο επί της ουσίας ήταν το γεγονός ότι η έκταση που έχει επιλεγεί ανήκει στο Δήμο...

-Σε ένα σημείο της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφέρεται ότι έχει γίνει έρευνα αγοράς για ανταλλαγή αγροτεμαχίων και ότι έχει αυτή αποτύχει. Είναι μέγα ψέμα, καθώς υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες που θα αντάλλαζαν ευχαρίστως το αγροτεμάχιό τους με το τελικά επιλεγόμενο... Επί της ουσίας, με αυτήν την αναφορά οι μελετητές αποδέχονται ότι η χωροθέτηση δεν είναι και η καλύτερη...

Θέση για το ζήτημα έχει πάρει και η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της Λαϊκής Ενότητας, Λίτσα Αμμανατίδου – Πασχαλίδου: «Φυσικά και είμαστε υπέρ ενός βιολογικού για τα λύματα του χωριού μας. Η αντίθεση όμως προέρχεται από τη μη έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των κατοίκων και εκτός των άλλων φυσικά, ένα έργο της τάξης των 7 εκ. ευρώ, δεν μπορεί να μην δεσμεύεται για την μετέπειτα εύρυθμη λειτουργία του. Αυτό με λίγα λόγια σημαίνει πως λόγω Καλλικράτη και περικοπών δεν θα υπάρχει αρμόδιος δημοτικός υπάλληλος σε μόνιμη βάση ο οποίος θα είναι και ο υπεύθυνος για την όποια συντήρηση και ορθή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού. Και στην περίπτωση που δεν θα λειτουργεί σωστά ο βιολογικός σε καθημερινή βάση, για εμάς που γνωρίζουμε την χωροθέτηση και ότι το κεντρικό αντλιοστάσιο θα βρίσκεται εντός κατοικημένης περιοχής, πίσω από το ΚΑΠΗ του χωριού και δίπλα από το κεντρικό ρέμα (χαρακτηρισμένο ως κεντρικό χείμαρρο από το δασαρχείο) που διασχίζει το Μεσημέρι, αντιλαμβανόμαστε πως ο βιολογικός θα γίνει μια "βόμβα" επικίνδυνη και για τους κατοίκους αλλά και για την χλωρίδα και πανίδα του τόπου μας».

Οι κάτοικοι ξεκίνησαν και τη συλλογή υπογραφών μέσα στο Νοέμβριο, ενώ είχαν και συναντήσεις με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, και με το διευθυντή Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, ο οποίος έστειλε στο δήμο επιστολή με παρατηρήσεις επί της μελέτης. Στην επιστολή αναφέρεται η έλλειψη βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων χωροθέτησης, όπως υποστηρίζουν οι κάτοικοι, η γειτνίαση με κατοικίες και η αδυναμία του σχεδιαζόμενου βιολογικού καθαρισμού να εξυπηρετήσει το σύνολο των κατοικιών (δε θα μπορεί να δεχτεί βοθρολύματα από τις κατοικίες εκτός σχεδίου πόλης όπου δε θα φτάνει το αποχετευτικό).

Πάντως, στην επιστολή επισημαίνεται πως ο δήμος καλείται να δώσει συμπληρωματικές διευκρινίσεις, προκειμένου να είναι δυνατή η προώθηση του θέματος στη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, κάτι που δε θα γίνει εφόσον αυτές δε δοθούν.

Ο δήμος απάντησε σήμερα στις παρατηρήσεις της συγκεκριμένης Διεύθυνσης της Περιφέρειας και περιμένει πλέον την εισαγωγή του θέματος στη Μητροπολιτική Επιτροπή, η οποία έχει καθυστερήσει εδώ και πέντε μήνες... «Απαντήσαμε και στις παρατηρήσεις της συγκεκριμένης υπηρεσίας και πλέον δεν υφίσταται κανένας λόγος περαιτέρω καθυστέρησης της έγκρισης υλοποίησης του έργου. Δεν είναι λογικό να μπούμε στη διαδικασία σε ποιανού το σπίτι πιο κοντά θα είναι ο βιολογικός. Υπάρχουν νόμοι και τηρούνται. Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου πόλης και το έργο θα προσφέρει περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά. Η λύση της χωροθέτησης που επιλέχτηκε είναι η πιο κατάλληλη», σημειώνουν στελέχη του δήμου Θερμαϊκού.

Οι κάτοικοι ωστόσο δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους προκειμένου να γίνει μεν το αποχετευτικό δίκτυο, αλλά να μη γίνει ο βιολογικός και τα λύματα να πηγαίνουν στο βιολογικό του Αγγελοχωρίου, μέσω Επανομής...