Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Έπεσε παράθυρο μέσα σε αίθουσα στο 12ο Δημοτικό

Μαθήματα στην αυλή έκαναν σήμερα οι μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου. Να κλείσει νωρίτερα το σχολείο ή να πάει σε διπλοβάρδια προτείνει ο δήμος.

Στο προαύλιο του σχολείου έκαναν μάθημα σήμερα οι μαθητές του 12ου δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται πλησίον του Μεγάρου Μουσικής. Αφορμή η απόφαση των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία, το κτήριο κρίθηκε ακατάλληλο.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από λίγες μέρες και κατά τη διάρκεια του μαθήματος, έφυγε από τη θέση του και έπεσε μέσα στην τάξη ολόκληρο το πλαίσιο παραθύρων αλουμινίου. Από τύχη δεν υπήρξαν τραυματισμοί παιδιών, αφού η τάξη ήταν συγκεντρωμένη στο βάθος της αίθουσας, το μόνο σκιερό μέρος. Το συγκεκριμένο σχολείο, στο οποίο φοιτούν περίπου 120 μαθητές, όπως επίσης και το 5ο Γυμνάσιο που είναι στο ίδιο σημείο, στεγάζονται τα τελευταία χρόνια σε λυόμενα.


Μετά από αυτή την εξέλιξη η αντιδήμαρχος Παιδείας Έλλη Χρυσίδου διεμήνυσε σε γονείς και δασκάλους πως «ή το σχολείο θα κλείσει νωρίτερα από τη λήξη της σχολικής χρονιάς ή θα πάνε τα παιδιά σε διπλοβάρδια σε άλλο σχολείο».


Έντονη ήταν η αντίδραση των γονέων, οι οποίοι απορρίπτουν και τις δύο προτάσεις της δημοτικής αρχής και εκτιμούν ότι με επιδιορθώσεις στα παράθυρα μπορεί να συνεχιστεί η σχολική χρονιά για τις επόμενες δύο - τρεις εβδομάδες. Από την πλευρά τους πάντως οι δάσκαλοι αρνήθηκαν να επιτρέψουν τα παιδιά να μπουν στις αίθουσες και γι΄ αυτό το λόγο έβγαλαν τα θρανία έξω στην αυλή.

Από το πρωί οι γονείς είχαν συναντήσεις και συσκέψεις με την αρμόδια αντιδήμαρχο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση. Αργά το μεσημέρι, η κ. Χρυσίδου κατέθεσε νέα πρόταση από την πλευρά του δήμου. Συγκεκριμένα, πρότεινε τέσσερις αίθουσες του σχολείου να μεταφερθούν στον πρώην παιδικό σταθμό «Πορτοκαλιάν» που βρίσκεται στην οδό Σπάρτης και οι άλλες δύο στο δημαρχείο. Ωστόσο, και με αυτή την πρόταση οι γονείς εμφανίστηκαν αρνητικοί. Πάντως, όλες οι προτάσεις θα εξεταστούν εκ νέου σε σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν οι γονείς το απόγευμα.

Μετά τη συνάντηση η κ. Χρυσίδου κάλεσε όλους τους εμπλεκόμενους να «βάλουν νερό στο κρασί τους».  «Δεν βρέθηκε άμεσα λύση. Εμείς προσπαθούμε να βρούμε μια λύση στο πλαίσιο της νομιμότητας, της διαχείρισης των παιδιών και των 15 ημερών που έχουν μείνει. Θα πρέπει να καταλάβουν οι πάντες ότι δεν μπορούμε να έχουμε τα δεδομένα που είχαμε. Να βάλουμε όλοι μας νερό στο κρασί μας και να μπορέσουμε να τελειώσουμε την χρονιά ομαλά. Θέλουμε δεν θέλουμε κάποιοι θα ξεβολευτούμε Ακόμα και αν μπούμε στην διαδικασία να φτιάξουμε κάποιες ζημιές, αυτό απαιτεί ένα διαστημα. Νοιώθω ότι θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, τα πράγματα δεν είναι όπως τα ξέραμε. Για αυτές τις 15 μέρες θα πρέπει να ξεβολευτούμε όλοι από τις συνήθειες μας» τόνισε.

Από το πρωί στο σχολείο βρέθηκε και ο πολιτικός μηχανικός και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Εντάξει» Σωκράτης Δημητριάδης, σύμφωνα με τον οποίο, «το έγγραφο της τεχνικής υπηρεσίας αναφέρει ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει από τη νέα σχολική χρονιά. Δεν αναφέρει για τώρα ότι πρέπει να κλείσει». Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν έχει θέμα στατικότητας στον άξονα του, το πρόβλημα είναι στο κάτω μέρος των κουφωμάτων και με υποστηρικτικές εργασίες μπορεί το πρόβλημα να λυθεί σε δύο μέρες».

Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή υπουργούς Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, βουλευτές του ΚΚΕ της Θεσσαλονίκης. «Η πολιτική της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης της δημόσιας παιδείας, που διαχρονικά ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει σαν αποτέλεσμα την ελλιπή συντήρηση των δημόσιων σχολείων, αλλά και τη μη ανέγερση σύγχρονων και ασφαλών σχολικών κτηρίων ώστε να  αντιμετωπιστούν οι τραγικών ελλείψεις σχολικών αιθουσών. Ευθύνες όμως έχει και η Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, που δεν διεκδικεί τους αναγκαίους πόρους, από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη συντήρηση των σχολείων αναφέρουν.

Καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν σε ποιες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

  • Να δοθεί άμεσα λύση για την ομαλή λειτουργία του 12ου Δημοτικού Σχολείου μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς
  • Να εξασφαλισθεί η λειτουργία του 12ου Δημοτικού Σχολείου ,μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβρη, σε κατάλληλο και ασφαλές διδακτήριο