Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ενημερωτικές ημερίδες για υιοθεσία και αναδοχή παιδιών

Οι ενημερωτικές ημερίδες απευθύνονται στις δομές κοινωνικής μέριμνας των δήμων που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον συμμετοχής.

Ενημερωτικές ημερίδες στους δήμους της Θεσσαλονίκης για την υιοθεσία και την αναδοχή παιδιών ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη από την Αντιπεριφέρεια Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι ενημερωτικές ημερίδες απευθύνονται στις δομές κοινωνικής μέριμνας των Δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης που έχουν εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον συμμετοχής και υλοποιούνται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει ενεργά την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής, υλοποιώντας ένα ευρύτερο πλέγμα πρωτοβουλιών και δράσεων για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Μετά το σεμινάριο βιωματικής εκπαίδευσης για υποψηφίους αναδόχους γονείς, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει σε συνεργασία με την “ΑΡΣΙΣ”, διοργανώνουμε μια σειρά ενημερωτικών ημερίδων για την υιοθεσία και την αναδοχή, που απευθύνονται στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι είναι συνήθως οι πρώτοι αποδέκτες των αιτημάτων των πολιτών.

Στόχος μας είναι η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση των αρμοδίων φορέων με δικαιοδοσία στις διαδικασίες της υιοθεσίας και της αναδοχής, προκειμένου να ενημερώνουν με χρηστικές πληροφορίες το κοινό. Μέσα από τις δράσεις της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης, προωθούμε υπεύθυνα και συστηματικά το θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής, στηρίζοντας έτσι το θεσμό της οικογένειας. Ενισχύουμε με κάθε διαθέσιμο μέσο την κοινωνική προστασία των παιδιών που χρειάζονται φροντίδα, προκειμένου να υπάρχει μια ζεστή αγκαλιά για κάθε παιδί», τόνισε η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά.

Οι συναντήσεις αυτές, οι οποίες εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο δράσης των υπηρεσιών μας για την προώθηση των θεσμών της υιοθεσίας και της αναδοχής τέκνων, απαντούν στην ανάγκη πληροφόρησης των πολιτών σε θέματα υιοθεσίας και αναδοχής (τρόπους, υπηρεσίες, κριτήρια κλπ) και των θεμάτων που προκύπτουν μέσα από αυτές τις διαδικασίες.

Μέσα από τις ενημερωτικές συναντήσεις, κοινωνικοί επιστήμονες από το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ. θα ενημερώσουν τους Δήμους, ως πρώτους αποδέκτες των αιτημάτων των πολιτών, σχετικά με μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στην υιοθεσία και την αναδοχή, όπως π.χ. τα είδη και τις προϋποθέσεις της υιοθεσίας και της αναδοχής, τι προβλέπει η νομοθεσία, ποιες είναι οι νόμιμες διαδικασίες, τι ισχύει για τις διακρατικές νομοθεσίες, πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες κ.ά.

Παράλληλα, θα χορηγείται στους δήμους ενημερωτικό φυλλάδιο με χρηστικές πληροφορίες για δωρεάν διανομή στους ενδιαφερόμενους, το οποίο βρίσκεται στην άμεση διάθεση του κοινού, και μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr).

Το πρόγραμμα των ενημερωτικών ημερίδων για την υιοθεσία και την αναδοχή ξεκίνησε χθες στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης και συνεχίζεται ως εξής:

Δήμος Παύλου Μελά: Πέμπτη 25/1/2018
Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη: Δευτέρα 5/2/2018
Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου: Τετάρτη 7/2/2018
Δήμος Ωραιοκάστρου: Παρασκευή 16/2
Δήμος Λαγκαδά: Τρίτη 20/2/2018
Δήμος Νεάπολης - Συκεών: Τρίτη 20/02/2018