Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διπλάσιοι μαθητές θα μεταφέρονται δωρεάν από Σεπτέμβριο

Τριετής επέκταση του προγράμματος μεταφοράς μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με λεωφορεία του ΟΑΣΘ ψηφίστηκε από τη Μητροπολιτική Επιτροπή

Διπλάσιος αριθμός μαθητών θα μεταφέρεται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη από τη νέα σχολική χρονιά. Το πιλοτικό πρόγραμμα μεταφοράς των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που υλοποιεί η Περιφέρεια επεκτείνεται για άλλα τρία χρόνια και ο αριθμός των παιδιών που θα μεταφέρονται με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ στις σχολικές τους μονάδες ανεβαίνει στους 1.200.

Η έγκριση του νέου προγράμματος μεταφοράς μαθητών δόθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας, Φάνη Παπά, που χειρίζεται τη μεταφορά των μαθητών τα τελευταία χρόνια, πέρσι το πρόγραμμα ήταν επιτυχημένο, αλλά αφορούσε σε περίπου 650 μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων. «Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για τις επόμενες τρεις σχολικές χρονιές θα μεταφέρονται 1.200 μαθητές από όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Πλέον δεν μένει κανένα παιδί που να μην εντάσσεται στο πρόγραμμα, εφόσον μπορεί να εξυπηρετηθεί από τον ΟΑΣΘ. Τα παιδιά θα παίρνουν την κάρτα απεριορίστων διαδρομών και θα μπορούν να μετακινούνται δωρεάν επτά μέρες την εβδομάδα και όλες τις ώρες οπουδήποτε, με τα αστικά λεωφορεία του ΟΑΣΘ».

Ο κ. Παπάς είπε ότι και το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης επιβεβαίωσε ότι συγκεκριμένες γραμμές του ΟΑΣΘ και δρομολόγια μπορούν πλέον να καλύψουν τη μεταφορά των μαθητών, χωρίς καν να χρειαστεί να μπουν τα παιδιά στη διαδικασία της μετεπιβίβασης σχεδόν στο σύνολό τους.

Μάλιστα, το κόστος του προγράμματος προκύπτει χαμηλότερο από εκείνο των δημοσίων συμβάσεων. Σε ερώτηση γιατί το πρόγραμμα δεν αφορά στους μαθητές των Δημοτικών, ο κ. Παπάς είπε ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση εξαιρείται από τη μεταφορά με τα αστικά λεωφορεία, διότι απαιτείται να υπάρχει συνοδός και επίσης τα λεωφορεία δεν έχουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αυτόνομη μεταφορά μαθητών τόσο μικρής ηλικίας.

Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο περιφερειακός σύμβουλος, Βασίλης Γάκης και η περιφερειακή σύμβουλος, Νιόβη Παυλίδου, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με τα δρομολόγια εξυπηρέτησης των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και για το ύψος των κονδυλίων που θα απαιτηθούν για το πρόγραμμα, ενώ η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, τόνισε ότι η εξυπηρέτηση των μαθητών είναι πάγια υποχρέωση του ΟΑΣΘ και επέμεινε στη θέση της παράταξης πως η μεταφορά των παιδιών με τα αστικά λεωφορεία πρέπει να είναι δωρεάν. «Αποτέλεσμα της πίεσης γονέων και μαθητών» χαρακτήρισε το πρόγραμμα ο περιφερειακός σύμβουλος, Θόδωρος Ιγνατιάδης, ενώ τόνισε πως δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση στο ζήτημα της μεταφοράς μαθητών, ούτε λύση που αφορά σε όλους τους μαθητές και σε όλους όσοι έχουν ανάγκη και δικαίωμα δωρεάν, ασφαλούς μεταφοράς είτε στο σχολείο, είτε στη δουλειά τους.