Skip to main content

Εισαγγελικά... ράμματα για τη γούνα δύο νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης

Ποινική δίωξη εις βάρος επτά ατόμων που κατηγορούνται για υπόθεση προμήθειας υπερτιμημένων υλικών από μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Ποινική δίωξη εις βάρος επτά ατόμων που κατηγορούνται ότι κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα σχετικά με τις προμήθειες ραμμάτων στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Άγιος Δημήτριος, παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης. Για «απιστία» κατηγορούνται ο διοικητής και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που κατακύρωσαν διαγωνισμό υπέρ της προμηθεύτριας εταιρείας Jοhnson & Johnson.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τα ράμματα και άλλα παρεμφερή υλικά ήταν υπερτιμημένα ενώ η αγορά τους προκάλεσε οικονομική ζημιά στο δημόσιο.

Η καταγγελία προήλθε από άλλες εταιρείες που αποκλείστηκαν απο το διαγωνισμό. Το αδίκημα φέρεται ότι τελέστηκε τη χρονική περίοδο 2014-2015 που υπογράφηκε η σύμβαση. Η προμηθεύτρια εταιρεία, στην αίτησή της για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό, επισύναψε υπεύθυνη δήλωση ότι τα ράμματα θα κατασκευαστούν στη Γαλλία ενώ η διοίκηση των νοσοκομείων φέρεται να γνώριζε ότι αυτό είναι ψευδές και ότι το εργοστάσιο της Jοhnson & Johnson είχε παύσει τη λειτουργία του επί γαλλικού εδάφους, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο διοικητής κατηγορείται ότι δεν ζήτησε την κατάπτωση εγγυητικής επιταγής 38.000 ευρώ, έτσι ώστε να μην γίνει ο διαγωνισμός. Τα μέλη του ΔΣ κατηγορούνται ότι υπέγραψαν σύμβαση με την εταιρεία που υπερέβαλε στις τιμές, όπως προέκυψε από έλεγχο του Παρατηρητηρίου Τιμών Προμηθειών Υγείας, προκαλώντας οικονομική ζημιά 251.000 ευρώ στο δημόσιο.