Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Διαμαρτυρία εμποροϋπαλλήλων την Πέμπτη ενόψει της Black Friday

Το σωματείο ζητεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων «στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας»

Συγκέντρωση με αφορμή την έλευση της Black Friday στις 24 Νοεμβρίου προγραμματίζει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης μία ημέρα νωρίτερα, την ερχόμενη Πέμπτη.

Η διαμαρτυρία θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.

Όπως αναφέρει σχετικά το Σωματείο σε ανακοίνωσή του, «για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιείται η BLACK FRIDAY, όλη την εβδομάδα που διανύουμε με αποκορύφωμα την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, και θυμόμαστε πολύ καλά και από τις προηγούμενες χρονιές και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και την εξάντληση», επισημαίνοντας πως «είναι πλέον συχνό φαινόμενο οι αμέτρητες απλήρωτες ώρες δουλειάς, που "γράφονται" και δίνονται ίσως κάποια στιγμή, όταν βολεύει την επιχείρηση, σαν άδειες και ρεπό».

Και προσθέτει: «Μαζί με όλα αυτά έχει ήδη προηγηθεί η περίοδος από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα  άνοιξαν 32 Κυριακές βάσει του ν. 4472/2017 που ψήφισε η   Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και διατήρησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέσα στον Δεκέμβρη. Είναι φανερή η απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας για κάθε εργαζόμενο, για το μισθό, τις ώρες εργασίας και άλλους όρους που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση απαιτεί:

«Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων οι αρμόδιες υπηρεσίες στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

»Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 11ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους.

»Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
 
»Να πληρωθούν κανονικά  οι παραπάνω ώρες εργασίας  των εργαζομένων.

Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης:

Για ακόμη μια χρονιά πραγματοποιείται η BLACK FRIDAY, όλη την εβδομάδα που διανύουμε με αποκορύφωμα την Παρασκευή 24 Νοέμβρη, και θυμόμαστε πολύ καλά και από τις προηγούμενες χρονιές και τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς και την εξάντληση. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και φέτος και ακόμα περισσότερο σε καταστήματα που οι προσφορές, με αφορμή την BLACK FRIDAY, θα ισχύουν ακόμα και όλη τη βδομάδα.

Είναι πλέον συχνό φαινόμενο οι αμέτρητες απλήρωτες ώρες δουλειάς, που «γράφονται» και δίνονται ίσως κάποια στιγμή, όταν βολεύει την επιχείρηση, σαν άδειες και ρεπό.  Μαζί με όλα αυτά έχει ήδη προηγηθεί η περίοδος από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο που σε πολλές περιπτώσεις τα καταστήματα  άνοιξαν 32 Κυριακές βάσει του ν. 4472/2017 που ψήφισε η   Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ και διατήρησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και έπεται συνέχεια με την έναρξη του εορταστικού ωραρίου και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές μέσα στον Δεκέμβρη.

Είναι φανερή η απουσία Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στο Εμπόριο που θα βάζει ένα δίχτυ προστασίας για κάθε εργαζόμενο, για το μισθό, τις ώρες εργασίας και άλλους όρους που θα μας εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή δουλειά και ζωή.

Είναι εξοργιστικό σήμερα εν έτει 2023 να δουλεύει ο εμποροϋπάλληλος με σπαστό ωράριο ξεκινώντας από το σπίτι του στις 8 το πρωί και επιστρέφοντας στις 11 τη νύχτα! Μάλιστα αν συνυπολογίσει κανείς την απαράδεκτη κατάσταση με τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ και το μόνιμο μποτιλιάρισμα, καταλαβαίνει κανείς πως οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, πηγαίνουν σπίτι τους μόνο για να κοιμηθούν. Μάλιστα η κατάσταση για τους συναδέλφους με 6ήμερη εργασία γίνεται ακόμη χειρότερη καθώς θα χρειαστεί να δουλεύουν πολλές συνεχόμενες ημέρες!

Ιδιαίτερα στα καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών και ρούχων, αυτές οι μέρες μέχρι και τις γιορτές είναι Γολγοθάς. Τα ρεπό «κόβονται», τα προγράμματα είναι "έλα για δουλειά και βλέπουμε πότε θα σχολάσεις", ενώ για να κάνουν οι εργαζόμενοι διάλειμμα ούτε λόγος! Πολλές φορές οι συνάδελφοι από την πίεση και την εντατικοποίηση δεν αντέχουν με αποτέλεσμα να λιποθυμούν, όπως συνέβη πέρσι σε αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών.

Οι προσφορές και οι διαφημίσεις για κατακόρυφη πτώση των τιμών μπορεί να είναι κίνητρο για τις εργατικές λαϊκές οικογένειες  που προσπαθούν και αυτές να ανταπεξέλθουν σε καθεστώς τεράστιας ακρίβειας, ωστόσο είναι σκέτη κοροϊδία, μιας και πλέον δεν μπορούν ούτε λάδι και τυρί να αγοράσουν από το σουπερμάρκετ. Κόβουν ‘’από εδώ και από εκεί’’ μήπως και αγοράσουν κάποια ηλεκτρική συσκευή. Δεν κρύβεται το γεγονός ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα και η  επίθεση στους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα γενικά έχουν μειώσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων που δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε τα βασικά, αλλά ταυτόχρονα έχουν γιγαντώσει τα κέρδη των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων, των μεγαλεμπόρων.

Κάθε πτυχή της ζωής μας στο στόχαστρο εργοδοσίας και κράτους!

Οι απαιτήσεις των εργοδοτών και το ξεχαρβάλωμα του εργασιακού ωραρίου εν όψει Black Friday δεν είναι μεμονωμένο γεγονός. Γίνεται στο φόντο της γενικότερης επίθεσης που έχουν εξαπολύσει συνολικά οι εργοδότες και το κράτος τους, σε όλους τους κλάδους, μα και στο εμπόριο συγκεκριμένα, με στόχο την πολυπόθητη γι’ αυτούς ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας και την μεγιστοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης.

Μέρος αυτής της επίθεσης, το οποίο θα επιδράσει την δυνατότητα να εξασφαλίζουμε  την υγεία μας και την προστασία μας από τις όποιες συνέπειες των όρων εργασίας μας (ανάμεσα τους και της εντατικοποίησης της δουλειάς μας, ως συνέπεια της εφαρμογής μέτρων, όπως η Black Friday) είναι συνολικά ο εργάσιμος χρόνος, όπου πλέον τα 6ημερα και τα σπαστά κυριαρχούν, το ωράριο διευρύνεται συνεχώς, ενώ ο μισθός παραμένει στα επίπεδα του 2012!

Για αυτό άλλωστε μερίμνησαν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ να περάσουν τέτοια αντεργατικά νομοσχέδια, κάνοντας τη ζωή και τη δουλειά των εργαζόμενων λάστιχο, δίνοντας παράλληλα τεράστια προνόμια και φοροαπαλλαγές στις μεγάλες επιχειρήσεις  για να αυξήσουν επιπλέον την ήδη υψηλή κερδοφορία τους

Απαντάμε στην επίθεση της εργοδοσίας με την οργάνωση μας στο κλαδικό μας σωματείο.

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες! Απαντάμε στην επίθεση κράτους και εργοδοσίας που σκοπό έχει να σαρώσει περαιτέρω τα ήδη πετσοκομμένα λαϊκά δικαιώματα. Είμαστε σε ετοιμότητα και θα  πραγματοποιηθούν  παρεμβάσεις στην εργοδοσία απαιτώντας να σταματήσει τώρα η επίθεση στα δικαιώματα μας. 

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, απευθύνσου στην Ένωση Εμποροϋπαλλήλων. Δεν είσαι μόνος σου.

Απαιτούμε:

Να προχωρήσουν σε ελέγχους και επιβολή προστίμων  oι αρμόδιες υπηρεσίες , στους εργοδότες που καταστρατηγούν ωράρια και συμβάσεις εργασίας προκειμένου να προστατευτούν οι εργαζόμενοι.

Να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης 11ωρο, των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες τους.

Οι εργαζόμενοι να πάρουν επιπλέον ρεπό.
 
Να πληρωθούν κανονικά  οι παραπάνω ώρες εργασίας  των εργαζομένων.

Να τηρηθεί το κανονικό ωράριο εργασίας των εργαζομένων.  

Δίνουμε δυναμική απάντηση την Πέμπτη στις 23 Νοέμβρη με τη συμμετοχή μας στη συγκέντρωση του Σωματείου στις 18:30 στη συμβολή των οδών Τσιμισκή με Αριστοτέλους.