Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δεν θα συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο οι δηλώσεις Φίλη

Η διαπαραταξιακή σύσκεψη αποφάσισε να μην τεθεί σε προ ημερησίας διατάξεως το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις του υπουργού για τους Πόντιους.

Δεν θα τεθεί σε ημερησίας διατάξεως στο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, σχετικά με τα περί εθνοκάθαρσης και όχι γενοκτονίας των Ποντίων.

Το παραπάνω αποφάσισε κατά πλειοψηφία η διαπαραταξιακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με την παρουσία των επικεφαλής και εκπροσώπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά το σχετικό αίτημα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ, Σταύρου Καλαφάτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η θέση του δήμου και του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι απολύτως ταυτισμένη με το Νόμο 2193, τον οποίο ομόφωνα ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 11/3/1994 και σύμφωνα με τον οποίο «η 19η Μαΐου καθιερώνεται ως ημέρα μνήμης της  γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». 

Το δημοτικό συμβούλιο, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι δημοτικοί σύμβουλοι έχουν ούτως ή άλλως το δικαίωμα να τοποθετηθούν στη διάρκεια των ανακοινώσεών τους.

Στη συνεδρίαση μετείχαν ο Στάθης Παντελίδης, ως εκπρόσωπος της παράταξης «Εντάξει» και οι επικεφαλής των παρατάξεων, Ρία Καλαφακάκου («Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη»), Μάκης Στεργίου («Συμμαχία Πολιτών»), Γιώργος Ρακκάς («Μένουμε Θεσσαλονίκη») και Ελεάννα Ιωαννίδου («Γειτονιές σε δράση»), υπό τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Αβραμόπουλο, και με την παρουσία του Δημάρχου, Γιάννη Μπουτάρη.