Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθώος ο Καμμένος για το «λιντσάρετε τον Πάχτα»

Η υπεράσπιση ισχυρίστηκε πως δεν πρόκειται για δημόσια προτροπή, καθώς ο κ. Καμμένος είπε την επίμαχη φράση μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του

Αθώο έκρινε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, για την υπόθεση της δημόσιας προτροπής μετά από ομιλία του στη ΔΕΘ προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής να λιντσάρουν τον πρώην δήμαρχο Αριστοτέλη, Χρήστο Πάχτα, τον Σεπτέμβριο του 2013. Είχε προηγηθεί η πρόταση για αθώωση του κ.Καμμένου από την εισαγγελέα, η οποία έκρινε ότι η επίμαχη φράση ήταν μεταφορική και ως εκ τούτου δεν είχε προτροπή σε βιαιοπραγίες. Όπως ανέφερε πρόκειται για μια καθ’ υπερβολή έκφραση, η οποία είχε πολιτική έννοια- αποδοκιμασία.

Στο πλευρό του κ.Καμμένου βρέθηκαν η υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια - Τσαρουχά, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης και στελέχη και φίλοι των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Στην απολογία του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστήριξε ότι ήταν μια προσωπική και ιδιωτική συζήτηση με μια μητέρα που το παιδί τους ήταν προφυλακισμένο για τα γεγονότα στις Σκουριές. Όπως τόνισε ο κ.Καμμένος, απαντώντας στην προτροπή της να λιντσάρουν τον Χρ. Πάχτα, απάντησε «ναι να τον λιντσάρετε» εννοώντας πολιτικά στις εκλογές.

«Ποτέ σε όλη την σταδιοδρομία μου και την πολιτική ζωή δεν υποστήριξα πως η βία είναι το μέσον επίλυσης πολιτικών διαφόρων ή και άλλων», υπογράμμισε ο κ. Καμμένος.

Κατηγόρησε επιπλέον τον Χρήστο Πάχτα ότι είναι το πρόσωπο που συνδέεται με την διαπλοκή και τη διαφθορά στη χώρα μας και υποστήριξε ότι ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη έλαβε 11,5 εκατ.ευρώ από την Ελληνικός Χρυσός για να πείσει τους κατοίκους που αντιδρούσαν στην επένδυση και πως την υπόθεση αυτή έχουν στο μικροσκόπιο οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επισήμανε ότι δεν έχει να πει καμία συγγνώμη στον κ.Πάχτα και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ελεγχθεί για τα χρήματα που πήρε και να οδηγηθεί στη φυλακή».

Η υπεράσπιση του κ.Καμμένου ισχυρίστηκε πως δεν πρόκειται για δημόσια προτροπή, καθώς ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε την επίμαχη φράση μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, απευθυνόμενος σε συζήτηση που είχε με πολίτες.

Ως μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην δήμαρχος Χρήστος Πάχτας. Στην κατάθεσή του κ.Πάχτας σημείωσε ότι δεν μπορεί να πάει στην Ιερισσό ή στα Νέα Ρόδα από το 2012 και μετά. «Δώστε μου μια δήλωση του προέδρου που είπε δεν θέλω ο Πάχτας να κυνηγηθεί», είπε μεταξύ άλλων.

Εκτός από το ποινικό σκέλος, η υπόθεση έχει εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και στα αστικά δικαστήρια, μετά την αγωγή που είχε καταθέσει ο Χ. Πάχτας εναντίον του Πάνου Καμμένου. Τον περασμένο Νοέμβριο, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά είχε επιδικάσει αποζημίωση 15.000 ευρώ στον κ. Πάχτα για ηθική βλάβη.