Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Αθώοι 12 για τις αντιδράσεις με τη φοίτηση προσφυγόπουλων σε σχολείο του Ωραιοκάστρου

Αρνήθηκαν ότι διακατέχονταν από ρατσιστικά κίνητρα, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις τους -ορισμένοι είχαν αλυσοδεθεί στα κάγκελα- ήταν γιατί το σχολείο δεν είχε τις υποδομές για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα

Αθώοι κρίθηκαν από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης δώδεκα κάτοικοι του Ωραιοκάστρου που παραπέμφθηκαν να δικαστούν για την ένταση στην περιοχή με αφορμή τη φοίτηση προσφυγόπουλων στο 1ο Δημοτικό Σχολείο το 2017.

Κάθισαν στο εδώλιο με τις κατηγορίες της υποκίνησης σε πράξεις βίας με ρατσιστικά κίνητρα, παράνομη βία, απειλή και εξύβριση -για αντιδράσεις που σημειώθηκαν στις 17 και 20 Φεβρουαρίου- από τις οποίες και απαλλάχθηκαν μετά και από σχετική εισαγγελική πρόταση.

Στις απολογίες τους αρνήθηκαν ότι διακατέχονταν από ρατσιστικά κίνητρα, σημειώνοντας ότι οι αντιδράσεις τους ήταν γιατί το σχολείο δεν είχε τις υποδομές για να υποδεχθεί τα προσφυγόπουλα. Ανέφεραν ακόμα πως η διαμαρτυρία τους -στο πλαίσιο της οποίας ορισμένοι αλυσοδέθηκαν στα κάγκελα- ήταν συμβολική και ότι δεν σταμάτησαν τα παιδιά από το να μπουν στο σχολείο. Αναφορικά με τις κατηγορίες περί εξύβρισης τόνισαν ότι δεν απευθύνονταν στα παιδιά, αλλά σε αντιρατσιστικές συλλογικότητες που επίσης είχαν μεταβεί στο σημείο.