Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άσκηση της ΕΛΑΣ με εκρήξεις και τραυματίες (φωτο+vid)

Σκοπός η εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα πρώτων βοηθειών, κι ενώ μια μάχη βρίσκεται εν εξελίξει - Εντυπωσιακές εικόνες

Αληθοφανή σενάρια μάχης, με εκρήξεις, φωτιές και τραυματίες αστυνομικούς, περιλάμβανε άσκηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε υπαίθριο χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

Σκοπός της άσκησης ήταν η εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα πρώτων βοηθειών, κι ενώ μια μάχη βρίσκεται εν εξελίξει, αλλά και τακτικές διάσωσης κατά τη διάρκεια αυτής και εν μέσω πυρών.

Η άσκηση της ΕΛΑΣ διήρκεσε περισσότερες από τρεις ώρες, στη βάση τριών σεναρίων:

1ο σενάριο: Ένοπλος εισβάλει σε ιατρείο, τραυματίζει πολίτες. Υπάρχουν εγκλωβισμένοι. Επέμβαση της αστυνομίας, διάσωση τραυματιών και σύλληψη του δράστη.

2ο σενάριο: Έκρηξη χειροβομβίδας με πολλούς τραυματίες σε δημόσια υπηρεσία. Αστυνομικοί σε ρόλο διάσωση παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και μεταφέρουν τα θύματα εκτός κτηρίου.

3ο σενάριο: Περιπολικό-προπομπός αυτοκινητοπομπής πέφτει σε ενέδρα, με εκρηκτικό μηχανισμό. Προκαλείται έκρηξη και φωτιά ενώ τραυματίζονται οι αστυνομικοί συνοδοί και ο κρατούμενος. Αστυνομικοί προσεγγίζουν το σημείο, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες στους τραυματίες και, από το σημείο της έκρηξης, τους μεταφέρουν στα ασθενοφόρα για τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο.

Το Σεμινάριο Επιμόρφωσης με θέμα «Τακτική Διάσωσης Μάχης» διοργανώθηκε από εταιρεία παροχής υπηρεσιών επαγγελματικής εκπαίδευσης στον τομέα των πρώτων βοηθειών, σε συνεργασία με το Κεντρικό Ιατρείο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης.

Στόχος ήταν η ενημέρωση και επιμόρφωση του αστυνομικού προσωπικού σε βασικές αρχές διάσωσης μάχης και στην παροχή πρώτων βοηθειών σε πολεμικά τραύματα.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν προσωπικό του Υγειονομικού και αστυνομικοί των Διευθύνσεων Ασφαλείας και Άμεσης Δράσης Θεσσαλονίκης, η επιλογή των οποίων αφορά στην άμεση και πρώτη ανταπόκρισή τους σε τέτοιου είδους περιστατικά.